De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Geschreven door Anniek Hoogstad op 10 april 2024

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld.

Schenken kan in veel vormen
Wanneer wij praten over schenken dan denken wij al snel aan het schenken van geld. Maar de belastingdienst ziet dat breder. Alles wat zonder tegenprestatie wordt gegeven en waarde heeft, beschouwt de belastingdienst als schenking. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een auto, meubilair of een wasmachine voor je volwassen kind.

Soms betalen, soms aftrekbaar
Er kunnen situaties zijn waarbij je een schenking ontvangt en vervolgens over de waarde van die schenking belasting moet betalen. Ben je zelf de schenker en schenk je aan een goed doel dan mag je de waarde van sommige schenkingen in mindering brengen op jouw belastbaar inkomen.

Scheing aan kleinkinderenkn
In 2024 mogen grootouders per kleinkind € 2.658,– schenken zonder dat het kleinkind hierover schenkingsbelasting hoeft te betalen. Deze vrijgestelde schenking kan elk jaar plaatsvinden.

Schenking aan kinderen
In 2024 mogen ouders per kind € 6.633 schenken zonder dat het kind hierover schenkingsbelasting hoeft te betalen. Ook deze schenking mag elk jaar plaatsvinden.

Eenmalig verhoogde vrijstelling algemeen
Ouders mogen elk van hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een forse schenking doen zonder dat het kind hierover schenkingsbelasting hoeft te betalen. Voor 2024 geldt hiervoor het maximum van € 31.813.

Eenmalig verhoogde vrijstelling voor studie
Ouders mogen elk van hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar in 2024 eenmalig een bedrag van maximaal € 66.268 schenken in verband met hun studie zonder dat het kind hierover schenkingsbelasting hoeft te betalen.

Schenken en/of lenen aan je kind voor een eigen woning
Tot in 2022 kon je belastingvrij € 106.671,- aan bijvoorbeeld je kind schenken voor het kopen van een eigen woning. Dat is al sinds 1 januari 2023 afgeschaft. Deze schenking hielp veel startende kopers een woning te kopen die zij anders nooit zelfstandig hadden kunnen kopen en financieren.
Je kunt je kind nu nog altijd en dergelijk bedrag schenken, maar houd er dan rekening mee dat je kind er 10% schenkbelasting over af moet dragen. Na aftrek van belasting resteert dan altijd nog € 96.000,-. Nog een mooi bedrag om te helpen een woning aan te kopen.

Je kunt je kind die € 106.671,- ook lenen om te helpen een woning aan te kopen. Dit heeft alleen niet altijd zin. Er zijn banken die vinden dat iedere Euro die je al bij je ouders leent niet ook nog eens bij de bank geleend kan worden.
Er zijn echter ook banken die kijken naar de lasten van de lening. Wanneer de lasten feitelijk nihil zijn, kun je bij de bank lenen wat je zonder deze lening bij je ouders ook had kunnen lenen. En dan wordt het interessant…
Feit is dat je de rente en daarmee de lasten niet zomaar op nul kunt stellen, want dat kan gezien worden als een schenking van de lening. En dat wil je voorkomen.

Interessant? Plan een kosteloos gesprek van 15 minuten en leer wat wij hier voor jou of je kind kunnen betekenen. Plan aansluitend direct een financieel adviesgesprek.

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!
Anniek Hoogstad
Neem contact op met Anniek

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
Bekijk overzicht