Een lage rente en een hoge woningwaarde, voor veel mensen is dit een goede gelegenheid om hun huis te verkopen. Toch zijn er meer mogelijkheden om van deze gunstige omstandigheden te profiteren zonder je woning te moeten verkopen. Kom eens langs bij één van onze financieel adviseurs of hypothecair planners en laat je informeren over de mogelijkheden voor het aanpassen van jouw hypotheek.

Gewoon vanaf je eigen bank start je samen met onze adviseur een videogesprek. Dat scheelt je in reistijd en je kan elk moment inloggen. Je adviseur deelt zijn scherm, zodat je dezelfde betrouwbare service krijgt, maar dan op afstand. Veilig én efficiënt! Toch liever langskomen? Dat kan natuurlijk ook. Geef je voorkeur aan bij het inplannen van de afspraak.

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek!

Oversluiten, verbouwen of extra aflossen?

Nu de verkoopprijzen zo hoog zijn en de rente laag is de vraag al snel of je de woning moet verkopen. Dit lijkt in eerste instantie een gunstige keuze, maar je zal dan ook weer een ander (duur) huis moeten aanschaffen. Je kunt er ook voor kiezen om je huidige hypotheek behouden, maar wél de mogelijkheden benutten die je nu hebt. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de maandlasten, het vergroten van het wooncomfort of de het omlaag brengen van de energierekening. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Hieronder bespreken we de 3 meest voorkomende mogelijkheden.

Veel voorkomende vragen

  • Wanneer moet ik mijn hypotheek oversluiten?
  • Zal ik gaan verbouwen?
  • Is het verstandig om extra af te lossen?
  • Is het beter om mijn woning verkopen?

3 mogelijkheden om meer uit jouw hypotheek te halen

Hypotheek aanpassen
Volgende: Hypotheek aanpassen
Hypotheek aanpassen
Hypotheek aanpassen
Volgende: Overwaarde gebruiken
Hypotheek aanpassen
Hypotheek aanpassen
Volgende: Hypotheek oversluiten
Hypotheek aanpassen

Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek aflost en een hele nieuwe hypotheek afsluit. Dit kan bij je huidige bank, maar je kunt ook overstappen naar een andere. Heb je vóór 2015 jouw hypotheek afgesloten? Grote kans dat door de rentedaling het voordeliger is om jouw hypotheek over te sluiten. Zo kun je de constructie, voorwaarden en hypotheekrente opnieuw kiezen en profiteer je van de huidige lagere rente.

Volgende: Hypotheek oversluiten

Hypotheek aanpassen

Sluit jouw hypotheek nog goed aan op jouw wensen? Dan is het niet noodzakelijk om je hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. Het aanpassen van een hypotheek kan ook voordelen opleveren. Denk hierbij aan rentemiddeling, de risicoklasse aanpassen of extra aflossen voor lagere maandlasten.

Volgende: Hypotheek oversluiten

Overwaarde gebruiken

Er is méér wat je met de overwaarde van je woning kunt doen. Het wordt op een gegeven moment bijvoorbeeld tijd je keuken en badkamer te vervangen. Misschien wil je verbouwen, uitbreiden of verduurzamen. Daarmee wordt je woning meer waard en je geniet zelf van meer comfort. Bij een verbouwing mag je tot 100% van de (toekomstige) waarde van je huis lenen, bij verduurzaming wel tot 106%.

Volgende: Hypotheek oversluiten

Veelgestelde vragen over het aanpassen van een hypotheek

Wanneer je graag een wijziging ziet in de hoogte van het maandbedrag, de duur van de rentevaste periode of misschien juist omdat je meer/minder wilt gaan aflossen op de hypotheekschuld. Het is verstandig om periodiek te toetsen of de hypotheekconstructie nog past bij jouw wensen.

Op het moment dat je gaat scheiden heeft dit grote gevolgen voor de hypotheek. Bij een scheiding worden veelal de gezamenlijke bezittingen verdeeld en een huis met hypotheek valt daar vaak in. Hierover moeten afspraken gemaakt worden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat alle bezittingen verkocht worden en ook de hypotheek wordt ingelost. Een andere optie is bijvoorbeeld dat een van de partners in de woning wenst te blijven wonen. De andere partner heeft wel recht op een gedeelte van de woningwaarde en dient dus te worden uitgekocht. Dit dient voor de andere partner financieel wel mogelijk te zijn. De hypotheek en de woning moeten volledig op zijn of haar naam gezet kunnen worden. Daarbij moeten ook de bijbehorende lasten voor hem acceptabel en verantwoord zijn. Daarnaast kan er ook sprake zijn van partneralimentatie. De te betalen partneralimentatie ook weer invloed hebben op de verkrijging van een maximale hypotheek. Scheiden heeft grote financiële gevolgen en daarom is het altijd goed om met een adviseur te kijken naar de mogelijkheden.

Contact opnemen met een financieel adviseur en kijken of er mogelijkheden zijn om de hypothecaire maandlast naar beneden te krijgen. Een andere oplossing is contact opnemen met jouw geldverstrekker en kijken of er betalingsregelingen zijn. Het is verstandig om op tijd aan de bel te trekken. Op het moment dat je meerdere incasso’s niet kunt laten plaatsvinden, dan kun je in grote problemen komen. Een bank heeft het recht om bij wanbetaling de woning noodgedwongen te laten verkopen en je kan ook een negatieve BKR registratie oplopen. Dit kan ertoe leiden dat je de komende 5 jaar helemaal geen hypotheek meer kan verkrijgen.

Wanneer je moeite hebt met het betalen van je hypotheek, kun je contact opnemen met een financieel adviseur. Samen kun je kijken of er mogelijkheden zijn om de hypothecaire maandlast naar beneden te krijgen. Een andere oplossing is contact opnemen met jouw geldverstrekker en kijken of er betalingsregelingen zijn. Het is verstandig om op tijd aan de bel te trekken. Op het moment dat je meerdere incasso’s niet kunt laten plaatsvinden, dan kun je in grote problemen komen. Een bank heeft het recht om bij wanbetaling de woning noodgedwongen te laten verkopen en je kan ook een negatieve BKR-registratie oplopen. Dit kan ertoe leiden dat je de komende 5 jaar geen hypotheek meer kunt verkrijgen.

Dat is afhankelijk van de wijziging die je doorbrengt in je hypotheek en de gekozen hypotheekvormen. Is er sprake van een externe polis of gekoppelde bankspaarrekening? Wanneer je deze stopt, dan kan het opgebouwde spaarbedrag in mindering worden gebracht op jouw resterende hypotheekschuld. Kies je voor het voortzetten van jouw huidige hypotheekconstructie, maar voor een andere bank/rentevaste periode, dan wordt deze constructie voortgezet, maar kan wel het maandbedrag wijzigen.

Wijzig je de constructie van een annuïteit naar een lineaire/aflossingsvrije hypotheekvorm dan wijzigt ook de maandelijkse aflossing op de hypotheek.

Onze specialisten begeleiden je bij elke stap

Paul van den Herik Paul van den Herik
Paul van den Herik Paul van den Herik

Manager Hypotheken – Hypothecair Planner – Partner

André Slager André Slager
André Slager André Slager

Hypothecair Planner

Sandra van Pinxteren Sandra van Pinxteren
Sandra van Pinxteren Sandra van Pinxteren

Erkend Financieel Adviseur

Referenties

Tevreden opdrachtgevers, daar worden wij blij van!

de Reus

Wij zijn super goed geholpen door Sandra en Stefanie. Ons eerste koophuis (heel spannend), maar alles werd uit handen genomen, heel fijn!! Sandra wist ons alle informatie te vertellen. Bij alles wat wij spannend vonden gaf ze ons het gevoel dat dat helemaal niet nodig was en alles goed

Anoniem

Ze is correct en alles was snel geregeld. Prima zo

Solange Fiuza

Er werd heel goed voor ons gezorgd. Mevrouw Jolanda was zeer attent.

Nieuwland

Ik ben heel te vrede met Jolanda. Ze was geduldig en had alle tijd om je vriendelijk te woord te staan en te helpen met het kiezen van de juiste verzekeringen. Dank hiervoor.

Ferha Özdemir

Ik ben heel erg tevreden over de service oa dat het proces snel is verlopen en met een goed verloop. Verder was de bereikbaarheid erg toegankelijk. Ook ontving ik vlot terugkoppelingen van zowel Rosalina als Rick. Bedankt voor de service!

David Santos

Halima was very kind and helpful. Liked talking to her and her proposal was very nice.Thanks

Anoniem

Heel fijn geholpen. Makkelijk bereikbaar en zeer deskundig advies. Bij elke stap ondersteuning mogen ontvangen. Heel erg prettig om een aantal zorgen weg te kunnen geven.

Marianne

Super fijne samenwerking en snel geholpen toen we gelijk hulp nodig hadden.Betrokkenheid was ook heel leuk en spontaan.THX

Martin Melkert

Eigenlijk alleen maar complimenten voor de snelheid, toegankelijk én kwaliteit van zowel Andre als Rosalina.Het werken in de portal vraagt even aandacht, maar is daarna eenvoudig.Al met al dus zeer tevreden en vooral ook over de aanbeveling van de makelaar (Salome) om met Andre het gesprek

Jeremy van vliet

We zijn goed van start gegaan met de adviseur en tot een goed plan gekomen voor de toekomst.Goede hypotheek opgesteld Bedankt Sander de Koning

Benieuwd naar wat jouw huidige woning waard is?

Wij komen graag langs voor een gratis waardebepaling. Zo weet jij gelijk of je eventueel overwaarde hebt waar je van kunt profiteren!