Zo verloopt het kopen van een nieuwbouwwoning
Veerkade Fase 3 | Spijkenisse
Koop | 19 appartementen, 17 kadewoningen
Start Pre-sale 24 september 2022
Wonen aan een haven krijgt in Spijkenisse een hele andere betekenis. Waar de industrie die vaart over de Oude Maas binnen handbereik is, woont u in De Haven Spijkenisse in De Elementen straks statig aan de kade. Aan de Veerkade woont u rustig en heeft u prachtig uitzicht over een charmante binnenhaven.
Samen komen we er zeker
Toch nog niet helemaal zeker van je zaak? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze kantoren. Onze makelaars staan je bij met raad en daad. Zij nemen in alle rust de verschillende mogelijkheden door. Kunnen ze je ook meteen alles vertellen over de projecten die nog niet op de website staan.
Veelgestelde vragen over nieuwbouw
De koopsom van een woning bestaat uit twee onderdelen: de grondkosten en de bouwkosten. Wanneer de bouw reeds is gestart en een koper nog niet bij de notaris is geweest, dan kan de verkoper (vaak de ontwikkelaar) en/of ondernemer (vaak de bouwer) kosten in rekening brengen over deze onderdelen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een koper nog niet op het gewenste moment bij de notaris is geweest, bijvoorbeeld omdat de woning nog niet is verkocht of er is meer tijd nodig om de financiering rond te krijgen.
Omdat de koper formeel nog geen juridisch eigenaar is van de (in aanbouw zijnde) woning, brengt de ontwikkelaar en/of bouwer een risico-opslag in rekening. Beide partijen maken immers kosten, doordat de grond moet worden aangekocht en daarnaast de bouw ook betaald dient te worden. Deze kosten worden voor de uiteindelijke koper voorgeschoten en daar dient een vergoeding over betaald te worden. Dit wordt bouw- en grondrente genoemd.
Je kunt ervoor kiezen om een bedrag mee te financieren in de hypotheek. Dit noemen we een bouwrentedepot. Tijdens de bouw wordt de bouwrente voldaan uit dit depot. Op die manier voorkom je dat je dubbele woonlasten hebt, namelijk van je huidige woning en je nieuwe woning die nog in aanbouw is.
Op veel apparaten die worden geïnstalleerd in een nieuwbouwwoning, zoals bijvoorbeeld een ventilatiesysteem, geldt de Europese garantietermijn van 2 jaar. Maar dit kan per project afwijken, omdat er soms aanvullende garanties en afspraken gelden. Daarnaast is de bouwer vaak voor een periode van 5 tot 10 jaar verantwoordelijk voor verborgen gebreken en de constructie. In de meeste gevallen wordt dit onderdeel beschreven in de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op de overeenkomst.
De onderhoudstermijn (of onderhoudsperiode) is de termijn waarbinnen de aannemer aansprakelijk is voor gebreken aan de woning. De regel is dat de bouwer alle gebreken aan de (nieuwbouw)woning, die binnen de onderhoudstermijn na oplevering optreden, moet herstellen.
Hoelang is de onderhoudstermijn?
De onderhoudstermijn is verschillend per project. Meestal ligt het tussen de 3 en 12 maanden. De precieze afspraken en regels hieromtrent zijn opgenomen in de koop-/aannemingsovereenkomst.
Ja, we hebben geregeld ook nieuwbouwwoningen in verhuur. Via deze pagina houden wij je op de hoogte van de aanstaande nieuwbouwprojecten.
Een nieuwbouwwoning is over het algemeen energiezuiniger dan een woning die al even geleden is opgeleverd. Vanuit de overheid en het bouwbesluit moeten nieuwbouwwoningen aan allerlei eisen voldoen. Wat betreft de energieprestatie gelden momenteel nog de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) en sinds kort BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen). Of het een of ander van toepassing is heeft te maken met het moment van aanvragen van de omgevingsvergunning.
Er zijn verschillende maten waarin een woning energiezuinig kan zijn. De woningen die voldoen aan het predicaat nul-op-de-meter, zijn woningen die zelfvoorzienend zijn in hun energiebehoefte. Door middel van bijvoorbeeld een combinatie van een warmtepomp, zonnepanelen en onder andere drielaagse beglazing kan de woning zonder aanvullende energiekosten draaiende worden gehouden. Het een en ander is wel afhankelijk van hoe de gebruiker met de woning omgaat en is natuurlijk niet oneindig.
Wat zijn jouw financiële mogelijkheden?
Geen goed beeld van wat jouw (nieuwbouw)woning mag kosten? Bereken gemakkelijk jouw maximale hypotheek in de online rekentool!