Kunnen jouw maandlasten aanzienlijk omlaag door jouw hypotheek over te sluiten, zodat je kunt profiteren van de lage rentestanden? Waarschijnlijk wel. Maar houdt er rekening mee dat het oversluiten van een hypotheek ook kosten met zich meebrengt en het dus niet in ieder geval even aantrekkelijk is.

Wil jij weten hoeveel je kunt besparen? Start met een oriëntatiegesprek met één van onze adviseurs. Wij nemen jouw financiële situatie onder de loep en geven je een duidelijk overzicht van wat het je gaat kosten en wat het gaat opleveren.

Gewoon vanaf je eigen bank start je samen met onze adviseur een videogesprek. Dat scheelt je in reistijd en je kan elk moment inloggen. Je adviseur deelt zijn scherm, zodat je dezelfde betrouwbare service krijgt, maar dan op afstand. Veilig én efficiënt! Toch liever langskomen? Dat kan natuurlijk ook. Geef je voorkeur aan bij het inplannen van de afspraak.

Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek!

De eerste afspraak is voor onze rekening
We vinden de beste voorwaarden voor jouw situatie
Je bent altijd zeker van een verantwoord advies
wat is hypotheek oversluiten

Wat is oversluiten?

Heel simpel gezegd: je huidige hypotheekcontract beëindigen om een nieuw contract af te sluiten tegen gunstigere voorwaarden. Je hebt bij de aankoop van jouw woning een hypotheekcontract getekend met een bepaalde looptijd tegen een bepaald rentepercentage. Dit percentage is waarschijnlijk hoger dan de huidige rentepercentages waardoor er een mogelijkheid ligt om te besparen op jouw maandlasten.

Is oversluiten zinvol?

Uiteraard heeft een hypotheek oversluiten alleen zin als je er financieel op vooruit gaat. Natuurlijk, je rentepercentage gaat er op vooruit dus je zal maandelijks geld overhouden. Echter komen er ook kosten kijken bij het opnieuw afsluiten van een hypotheekcontract. Onze erkende financieel adviseurs rekenen het graag voor je door, zodat jij in één overzicht te zien krijgt wat het je kost en wat het je gaat opleveren. Zo kun jij een goede keuze maken.

Mogelijke kostenposten oversluiten

  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Nationale Hypotheek Garantie (indien mogelijk en relevant)
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Boeterente (onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar)
hypotheek oversluiten som

Een rekenvoorbeeld

Stel je hebt nu een hypotheek van €200.000,- met een rentepercentage van 4%, dan betaal je per jaar €8.000,- aan bruto hypotheekrentelasten. Je kunt oversluiten naar een hypotheek die 10 jaar vast staat voor 1,2% (gebaseerd op rentepercentage mei 2020 met NHG) waardoor je bruto hypotheekrentelasten nog maar €2.400 zijn. Een besparing van €5.600,- per jaar.

Een aantrekkelijk voorbeeld. Soms kun je meer besparen en soms minder, daarnaast moet je altijd rekening houden met boeterente en eerder genoemde kostenposten. Onze adviseurs nemen je graag mee en rekenen jouw mogelijke besparing voor je uit.

Jouw hypotheek oversluiten in 4 stappen

Hypotheek oversluiten
Volgende: Besparing berekenen
Hypotheek oversluiten
Hypotheek oversluiten
Volgende: Oversluiten
Hypotheek oversluiten
Hypotheek oversluiten
Volgende: Notaris
Hypotheek oversluiten
Hypotheek oversluiten
Volgende: Kennismaking
Hypotheek oversluiten

Kennismaking

Een hypotheekadviesgesprek start met een kennismaking. Wie ben je, hoe is jouw gezinssituatie, jouw leeftijd, wat doe je voor werk. Vervolgens besteden we aandacht aan jouw doelen. Ben je van plan lang in de woning te blijven wonen? Het heeft namelijk weinig zin om jouw hypotheek over te sluiten als je van plan bent om op korte termijn te verhuizen. Alles om een goed beeld van jou en jouw gezin te krijgen en je van een goed advies te voorzien.

Volgende: Kennismaking

Besparing berekenen

Nu start het leukste onderdeel, het uitrekenen van de besparing. Soms gebeurt dat direct, vaak rekenen wij achter de schermen door. We gaan op zoek naar de hypotheek met de beste voorwaarden en rekenen de besparing voor je uit. Hierbij houden we uiteraard rekening met de kosten zoals de boeterente, notariskosten, taxatiekosten, NHG en advieskosten. Verdien je de boeterente en overige kosten (ruimschoots) terug? Dan adviseren wij om over te sluiten.

Volgende: Kennismaking

Oversluiten

We adviseren je in het beste renteaanbod en zodra alles naar wens is maken wij al het papierwerk in orde dat voortvloeit uit ons advies. Ook daar hoef je je niet druk om te maken. Indien nodig schakelen wij ook een taxateur uit ons netwerk in, waarbij wij altijd kiezen voor een betrouwbare partij en proberen wij de kosten voor jou zo laag mogelijk te houden.

Volgende: Kennismaking

Notaris

Al het papierwerk is in orde, nu alleen nog langs de notaris om het officieel te maken. Bij de notaris schrijf je jouw nieuwe hypotheek in en wordt jouw oude hypotheek doorgehaald. Je nieuwe hypotheek is een feit!

Bij de notaris worden de gemaakte kosten (inclusief onze advies- en bemiddelingskosten) verrekend. Besluit je niet over te sluiten dan maak je geen kosten, ook niet voor ons advies. No cure, no pay. Wel zo prettig.

Volgende: Kennismaking

Veelgestelde vragen over het oversluiten van een hypotheek

Op het moment dat jij de hypotheek oversluit, dan kun je in aanmerking komen voor een hypotheek met de actuele rentes. Deze kunnen lager zijn, waardoor jij maandelijks minder gaat betalen. Oversluiten van de hypotheek kan ook aantrekkelijk zijn op het moment dat mensen hun aflossingsvorm wensen te wijzigen. Of wanneer mensen juist zekerheid wensen inzake de hoogte van de hypotheekrente. De rente is op dit moment laag, maar kan in de toekomst zomaar gaan stijgen.

Dit kan niet zomaar. Op het moment dat jij een hypotheek hebt bij een specifieke geldverstrekker dan zit jij vast aan dit (rente)contract. De bank gaat ervan uit dat ze bijvoorbeeld de komende 30 jaar een rendement maken op jouw hypotheek (door jou betaalde rente). Je kunt overstappen naar een andere geldverstrekker, maar dan zul jij hiervoor een boeterente moeten betalen. Op het moment dat jij gaat verhuizen naar een andere woning, dan wordt de hypotheek bij verkoop van de woning boetevrij ingelost. In dat geval betaal je dus geen boeterente.

De boeterente is afhankelijk van de resterende looptijd van jouw rentevaste periode, de looptijd van jouw hypotheek, de hoogte van het boetevrij aflospercentage, jouw huidige rentepercentage en de actuele rentepercentage. Gebaseerd op deze componenten kun jij de hoogte van de boeterente berekenen. Deze boete dien je aan de geldverstrekker te betalen op het moment dat jij in de woning wil blijven wonen en de rente wil wijzigen. Je kunt intern oversluiten (dan blijf je bij huidige bank) of extern oversluiten (dan ga je naar een andere bank).

Bij het oversluiten van de hypotheek wordt de hypotheek bij Bank A ingelost en neem je een hypotheek bij Bank B. Hierdoor betaal jij nu iedere maand een nieuwe hypotheeklast, tegen een wellicht lagere hypotheekrente. Door het oversluiten van de hypotheek kun jij een maandlastenbesparing realiseren. Voor het oversluiten van een hypotheek maak je een aantal eenmalige kosten. Denk aan de boeterente, taxatiekosten, advies- bemiddelingskosten en notariskosten. Het is dan ook verstandig om na te gaan of je deze kosten kunt terugverdienen met het oversluiten van de hypotheek. Een adviseur kan je hierbij helpen.

Dat is afhankelijk van de wijziging die je doorbrengt in je hypotheek en de gekozen hypotheekvormen. Is er sprake van een externe polis of gekoppelde bankspaarrekening? Wanneer je deze stopt, dan kan het opgebouwde spaarbedrag in mindering worden gebracht op jouw resterende hypotheekschuld. Kies je voor het voortzetten van jouw huidige hypotheekconstructie, maar voor een andere bank/rentevast periode, dan wordt deze constructie voortgezet, maar kan wel het maandbedrag wijzigen.

Wijzig je de constructie van een annuïteit naar een lineaire/aflossingsvrije hypotheekvorm dan wijzigt ook de maandelijkse aflossing op de hypotheek.

Referenties

Tevreden opdrachtgevers, daar worden wij blij van!

de Reus

Wij zijn super goed geholpen door Sandra en Stefanie. Ons eerste koophuis (heel spannend), maar alles werd uit handen genomen, heel fijn!! Sandra wist ons alle informatie te vertellen. Bij alles wat wij spannend vonden gaf ze ons het gevoel dat dat helemaal niet nodig was en alles goed

Anoniem

Ze is correct en alles was snel geregeld. Prima zo

Solange Fiuza

Er werd heel goed voor ons gezorgd. Mevrouw Jolanda was zeer attent.

Nieuwland

Ik ben heel te vrede met Jolanda. Ze was geduldig en had alle tijd om je vriendelijk te woord te staan en te helpen met het kiezen van de juiste verzekeringen. Dank hiervoor.

Ferha Özdemir

Ik ben heel erg tevreden over de service oa dat het proces snel is verlopen en met een goed verloop. Verder was de bereikbaarheid erg toegankelijk. Ook ontving ik vlot terugkoppelingen van zowel Rosalina als Rick. Bedankt voor de service!

David Santos

Halima was very kind and helpful. Liked talking to her and her proposal was very nice.Thanks

Anoniem

Heel fijn geholpen. Makkelijk bereikbaar en zeer deskundig advies. Bij elke stap ondersteuning mogen ontvangen. Heel erg prettig om een aantal zorgen weg te kunnen geven.

Marianne

Super fijne samenwerking en snel geholpen toen we gelijk hulp nodig hadden.Betrokkenheid was ook heel leuk en spontaan.THX

Martin Melkert

Eigenlijk alleen maar complimenten voor de snelheid, toegankelijk én kwaliteit van zowel Andre als Rosalina.Het werken in de portal vraagt even aandacht, maar is daarna eenvoudig.Al met al dus zeer tevreden en vooral ook over de aanbeveling van de makelaar (Salome) om met Andre het gesprek

Jeremy van vliet

We zijn goed van start gegaan met de adviseur en tot een goed plan gekomen voor de toekomst.Goede hypotheek opgesteld Bedankt Sander de Koning

Neem vrijblijvend contact op

We zijn er ons van bewust dat alle belangrijke beslissingen en gebeurtenissen in je leven financiële consequenties (kunnen) hebben die op hun beurt ook weer raken aan alle facetten en aspecten van je leven. Met goed advies maak je de beste keuzes voor nu en later.

Heb je vragen over de mogelijkheden, onze werkwijze of iets anders?
Bel voor meer informatie of een afspraak: 010 424 88 10.