Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 8 april 2024

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond Teddy.

Samen zijn ze al een tijdje op zoek naar een leuke woning in Rhoon. Hun dochter Puck zit daar op school en hun sociale leven speelt zich voornamelijk daar af. Zowel Mignon als Rick zijn zelfstandig ondernemer, wat het kopen van een (nieuwbouw)woning extra spannend maakt. Welke vragen hebben ze? En waar twijfelen ze over? In het eerste deel van onze Q&A huizenjacht met Rick en Mignon hebben we de ins en outs van het kiezen tussen nieuwbouw en bestaande bouw besproken, evenals de inschrijvingsprocedures en de voordelen van energieneutrale woningen. Nu gaan we verder met hun gesprek met financieel adviseur Anniek Hoogstad om meer te leren over de impact van hun zelfstandig ondernemerschap op hun hypotheek en andere belangrijke financiële overwegingen.

Mignon: Hi Anniek, zowel Rick als ik zijn al jaren zelfstandig ondernemer. Nu horen we van gelijkgestemden om ons heen dat dit invloed heeft op je hypotheek. Waar moeten wij specifiek rekening mee houden en zit er verschil tussen een hypotheek voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning?

Anniek: Hi Mignon en Rick. Bij zelfstandig ondernemers draait het vooral om het vaststellen van het inkomen. Bij ondernemers bepaalt een geldverstrekker (of externe rekenexpert) welk inkomen wordt gebruikt voor het berekenen van de maximale hypotheek. Dit wordt meestal gebaseerd op het gemiddelde resultaat/inkomen van de afgelopen drie jaar. Dit verschilt van de benadering bij loondienst, waar meestal het huidige inkomen als uitgangspunt wordt genomen (afhankelijk van het type contract). Er is geen specifiek verschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw wat betreft ondernemers.

Rick: Daarnaast hebben we eigen geld dat wij willen investeren in een nieuwe woning. Is het slimmer om dit bedrag te gebruiken voor het verlagen van de maandlasten of is het slimmer om dit te gebruiken voor een eventuele verbouwing?

Anniek: Geheel afhankelijk van jullie situatie. Hierbij kijk ik vooral naar de betaalbaarheid van de nieuwe hypotheeklasten en jullie financiële buffer. Dit is erg persoonlijk. Natuurlijk betekent een lagere hypotheek dat er minder terugbetaald hoeft te worden aan de geldverstrekker. Aan de andere kant is het ook belangrijk om een bepaalde financiële buffer te behouden voor onverwachte situaties.

Rick: Zijn er ook nog verschillen tussen het afsluiten van een hypotheek voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Waar moeten we op letten?

Anniek: Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden. Bij nieuwbouw betaal je tijdens de bouwperiode al hypotheeklasten. De nieuwe hypotheeklast begint niet meteen op het uiteindelijke niveau, omdat je meestal rente ontvangt over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit. Vaak is deze rente gelijk aan de rente die je betaalt over de hypotheek. Afhankelijk van de bouwperiode betaal je mogelijk één of twee jaar terwijl je nog niet in de woning kunt wonen. Bij een bestaande woning begin je met betalen, zodra je de sleutel in handen hebt. Als je op dat moment al hypotheek- of huurlasten hebt, kunnen deze behoorlijk oplopen. Deze lasten kun je vaak wel meefinancieren. Bovendien kun je sinds dit jaar meer lenen bij een hoger energielabel. Een nieuwbouwwoning heeft doorgaans minimaal een label A+++, wat gunstig is voor je leencapaciteit.

Advies nodig voor het financieren van jullie droomhuis?
Aarzel niet en neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Onze adviseurs staan klaar om jullie te helpen bij het maken van de juiste keuzes, of het nu gaat om een hypotheek voor een nieuwbouwwoning of een bestaande woning. Of plan direct een 15-minuten gesprek in met één van onze experts via de beschikbare agenda. Laat ons jullie begeleiden naar een zorgeloze en succesvolle huizenjacht!

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2
Anniek Hoogstad
Neem contact op met Anniek

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best...
Bekijk overzicht