Object
Verkocht

Wijnstraat 87, Dordrecht 3311 BT Dordrecht

3311 BT Dordrecht

Omschrijving

Algemeen
Beschikbaar voor verhuur/verkoop is het bijzondere complex aan de Wijnstraat 87. De Wijnstraat 87 staat thans bekend als het West-Indisch Huis. Het complex is gelegen op een van de mooiste plekjes van Dordrecht waar de Merwede, Noord en de Oude Maas samen komen.

Het complex was in het verleden een groot en voornaam woonhuis dat in 1735 is gebouwd door Suikerhandelaar Frederik Wilkens....

Locatie

Wijkstatistieken

 • Icon guy
  Inwoners Wijnstraat en omgeving
  250 mannen
 • Icon girl
  Inwoners Wijnstraat en omgeving
  200 vrouwen
 • Icon car
  Auto's
  0,7 per huishouden
 • Icon house
  Gemiddelde vraagprijs
  € 275.000,-
 • Icon guy
  Inwoners Dordrecht
  58.684 mannen
 • Icon girl
  Inwoners Dordrecht
  60.047 vrouwen
Leeftijd buurtbewoners
Huishoudens
Koop/Huur
 • Basisonderwijs
  0.4 km
 • Voortgezet onderwijs
  1.6 km
 • Gemiddelde afstand tot grote supermarkt
  0.8 km
 • Gemiddelde afstand tot huisarts
  0.5 km
 • Gemiddelde afstand tot kinderdagverblijf
  0.4 km

Uitgebreide omschrijving

Algemeen
Beschikbaar voor verhuur/verkoop is het bijzondere complex aan de Wijnstraat 87. De Wijnstraat 87 staat thans bekend als het West-Indisch Huis. Het complex is gelegen op een van de mooiste plekjes van Dordrecht waar de Merwede, Noord en de Oude Maas samen komen.

Het complex was in het verleden een groot en voornaam woonhuis dat in 1735 is gebouwd door Suikerhandelaar Frederik Wilkens. In 1951 vestigde zich een drukkerij in het pand dat vervolgens grondig werd verbouwd. Na ongeveer 40 jaar kwam het in eigendom bij de huidige en thans laatste eigenaar welke het object omtoverde tot een galerie. Met behulp van architect Andries Lugten werd het West-Indisch huis in oude stijl hersteld. Tevens werd het patricierspand verbonden met het bedrijfspand dat aan de achterzijde was gevestigd (Kuipershaven 20-12).

Nadat het object in oorspronkelijk staat werd teruggebracht kent het object meerdere gebruiksmogelijkheden als combinatie van wonen, kantoor, atelier en horecafunctie. Het betreft een combinatie van stijlkamers en moderne ruimten en is voorzien van alle moderne gemakken.

Het object is goed bereikbaar vanaf Rijksweg A16 (Rotterdam / Antwerpen) via de Prinsenstraat en Nieuwe Haven, die het object verbinden met de hoofdontsluitingswegen.

Voor meer informatie en een sfeerimpressie kunt u terecht op: http://www.westindischhuis.com/west-indisch-huis.php

Kadastrale aanduiding
Gemeente Dordrecht, sectie F, nummer 2877, groot 06 are 06 centiare.

Indeling
Ca. 263 m² Commerciële ruimte op de begane grond in de hoofdbouw, bestaande uit een hoofdentree met vestibule, gang, bibliotheek links en twee gekoppelde stijlkamers rechts. Aan de linkerzijde voorts een horecakeuken ten behoeve van activiteiten in de aangebouwde ruimte, toiletten en de trapopgang.

Ca. 260 m² Commerciële ruimte op de begane grond in de aanbouw, bestaande uit een min of meer vierkante toonzaal die is ontstaan door de tuinen tussen de bebouwing aan de zijde van de Wijnstraat en de bebouwing aan de zijde van de Kuipershaven te overkappen. De hoofddraagconstructie van het dak wordt ondersteund door 12 in de ruimte geplaatste staalkolommetjes en is voorzien van veel daglichttoetreding via niveauverschillen in het dak.

Ca. 35 m² Commerciële ruimte op de begane grond in een deel dat voorheen tuin was achter het pakhuis Kuipershaven 23-24. Het betreft een opslagruimte zonder direct daglicht omdat het dakterras van de Kuipershaven 23-24 zich boven dit bouwdeel bevindt.

Ca. 242 m² Commerciële ruimte op de eerste verdieping, bestaande uit een gang met vier kantoorvertrekken, pantry en toiletruimte.

Ca. 242 m² Commerciële ruimte op de tweede verdieping, bestaande uit een samengestelde zolder met een langwerpige open loft en vier aangrenzende vertrekken.

Voormelde oppervlakten zijn indicatief berekend aan de hand van opname ter plaatse, op basis van plattegrondtekeningen en informatie verkregen via www.bagviewer.nl. De oppervlakten zijn zo secuur mogelijk vastgesteld, doch mogen niet worden aangemerkt als verhuurbare oppervlakte zoals gedefinieerd door het Nederlands Normalisatie-instituut in bijlage B van NEN 2580.

Voorzieningen
Het object zal vrij van huur en gebruik (schoon en ontruimd) worden opgeleverd in de huidige staat met onder andere de volgende voorzieningen:

West-Indisch Huis:
- nooduitgang aanduidingen;
- opbouwverlichting;
- te openen ramen;
- ornamentenplafonds;
- houten vloerafwerking;
- schouw voorzien van openhaard;
- houten lambrisering;
- houten kozijnen voorzien van enkele beglazing;
- ruime entree voorzien van marmer vloerafwerking;
- keuken voorzien van afzuiginstallatie en gootsteen;
- glas in lood ramen;
- openslaande deuren naar ontvangstruimte;
- houten schutters voor de ramen;
- brandmeldinstallatie;
- alarminstallatie;
- brandblusmiddelen;
- cv installatie (recent vernieuwd) aangesloten op radiatoren en convectoren;
- brandblusmiddelen;
- zolder voorzien van keuken met gasfornuis en gootsteen;
- opbouwverlichting op de zolderverdieping;

Atelier:
- inbouwspots plafond;
- enkel toilet;
- hellende entree;
- meterkast;
- brandblusmiddelen;
- openslaande deuren entree;
- tweetal lichtkoepels atelier;

Huurprijs
Op aanvraag
Verhuur in delen is bespreekbaar.

Huurprijsaanpassing
Jaarlijks, voor het eerst één jaar na datum huuringang, op basis van de wijziging van het prijsindexcijfer volgens de consumentenprijsindex (CPI) reeks CPI-Alle Huishoudens (2006 = 100), gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Huurtermijn
Drie tot vijf jaar met een verlengingsperiode van vijf jaar.

Omzetbelasting
Ingevolge artikel 11, lid 1, sub B van de Wet Omzetbelasting zullen verhuurder en huurder in de huurovereenkomst een verklaring ondertekenen op grond waarvan zij opteren voor belaste verhuur.

Uitgangspunt is dat huurder het gehuurde voor tenminste het bij Wet vastgestelde of nader vast te stellen minimumpercentage zal of blijvend zal gebruiken voor prestaties die recht geven op aftrek van omzetbelasting, zodanig dat kan worden geopteerd voor belaste (ver-)huur. Huurder zal zich zoveel als in zijn vermogen ligt inspannen om ervoor te zorgen dat niet van dit uitgangspunt wordt afgeweken.

Indien huurder niet of niet meer aan dit uitgangspunt kan voldoen, zal de huurprijs worden verhoogd, zodanig dat verhuurder wordt gecompenseerd voor de gevolgen van het vervallen van de mogelijkheid om te opteren voor met omzetbelasting belaste huur.

Bijkomende kosten
Nader te bepalen voorschot servicekosten

Zekerheidsstelling
Een bankgarantie of waarborgsom ter grootte van een betalingsverplichting van drie maanden, inclusief BTW.

Huurovereenkomst
Standaard huurovereenkomst winkelruimte en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW, vastgesteld door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) in januari 2015.

Datum van oplevering
In overleg.

Koopsom
€ 1.650.000,-- kosten koper, exclusief BTW.
Verkoop in delen bespreekbaar.

Het complex kan gekocht worden in combinatie met Kuipershaven 20 - 21 te Dordrecht.

Koopsom Kuipershaven 20-21 + Wijnstraat 87: € 2.650.000,-- kosten koper, exclusief BTW.

Omzetbelasting
Het complex is van rechtswege niet belast met BTW.

Bestemmingsplan
Het object is thans gesitueerd in het vigerende bestemmingsplan Historische Binnenstad, vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Dordrecht op 22 februari 2011.

Op grond van artikel 6 van dit bestemmingsplan is de enkelbestemming van het object “Gemengd – 1”. De voor 'Gemengd 1' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a. wonen
b. detailhandel
c. dienstverlening
d. horeca 1
e. horeca 2
f. bedrijf
g. maatschappelijk
h. kantoor
i. atelier
j. cultuur en ontspanning
k. parkeren
l. openbare verbinding
m. fietsenstalling
n. bij de bestemming behorende voorzieningen, zoals nutsvoorzieningen, parkeren, groen een en ander met inachtneming van het bepaalde in lid 6.4
de onder b, c, f t/m j genoemde functies zijn uitsluitend toegestaan op de begane grond, met dien verstande dat:
1. er geen sprake mag zijn van ontoelaatbare hinder voor de (woon)omgeving?
2. een vestiging voor detailhandel en dienstverlening niet groter mag zijn dan 50 m² bruto -vloeroppervlakte?
3. een vestiging voor de overige functies niet groter mag zijn dan 250 m² bruto vloeroppervlakte?
Op basis van het vigerende bestemmingsplan blijkt dat het complex niet volledig aansluit bij het meest recente plan. De huidige bebouwing is groter dan het bouwvlak volgens het bestemmingsplan en er zijn aan de zijde van de Wijnstraat niet-wonen functies op de verdieping aanwezig.
Het huidige gebruik valt ons inziens deels onder het overgangsrecht, omdat het complex werd gebruikt voor de huidige functies op het moment van ter visie leggen van het huidige bestemmingsplan.

Vanwege de bestemmingscategorieën zijn er diverse alternatieve aanwendingsmogelijkheden, waarbij het vermoedelijk wel bij ieder toekomstig gebruik noodzakelijk is om te toetsen of het nieuwe gebruik ook aansluit bij het bestemmingsplan.

De bovenstaande en in de bijlage verstrekte gegevens, betreffende de bestemming zijn gedownload via de internetsite www.ruimtelijkeplannen.nl per toestandsdatum 22 maart 2016.

Datum van oplevering
In overleg.

Monumentenregister
Het complex is aangewezen als monument in de zin van de Monumentenwet 1988 vanaf 09 maart 1966 onder monumentennummer 13518.

De aanduiding bij het complex luidt: “Pand met monumentale lijstgevel in Lodewijk XIV stijl met middenrisaliet, zijpilasters, kroonlijst met spiegel en consoles, gedateerd 1735. Rijk versierde middenpartij. Zeer mooie deur met kalf en rijk gesneden bovenlicht. Stoep. Inwendig: hal met tochtdeur en snijraam in rijke Lodewijk XIV vormen. Gang en hal met stucwerk, dessus-de-portes e.d.. Rechter voorkamer met suitedeuren Lodewijk XV. Trappenhuis Lodewijk XV. Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde”.

Nadrukkelijk is vermeld dat deze informatieverstrekking niet als een aanbieding of offerte mag worden beschouwd. Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Kenmerken

Overdracht
Status Verkocht
Aanvaarding in overleg
Bouw
Soort woning herenhuis
Woning type Woonhuis
Type woning tussenwoning
Permanente bewoning ja
Bouwjaar 1735
Bouwvorm bestaande bouw
Locatie
Adres Wijnstraat 87
Plaats Dordrecht
Land NL
Oppervlakte en inhoud
Woonoppervlakte 484 m²
Overige inpandige ruimte 556 m²
Inhoud 1563 m³
Perceeloppervlakte 606 m²
Indeling
Aantal verdiepingen 3
Aantal kamers 9
Aantal woonlagen 3 woonlagen
Buitenruimte
Tuin geen tuin
Parkeergelegenheid
Garage geen garage
Onderhoud
Onderhoud binnen goed
Onderhoud buiten goed
Overig
Huidig gebruik Woonruimte
Huidige bestemming Woonruimte

Ook succesvol uw woning verkopen of verhuren?

Neem vrijblijvend contact op

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.