Hypotheekrente gaat stijgen: Is dit het moment om over te sluiten?

Hypotheekrente gaat stijgen: Is dit het moment om over te sluiten?

Geschreven door Leonie de Wit op 22 oktober 2021
De eerste geldverstrekkers hebben vorige week hun hypotheekrente verhoogd. De vraag is nu natuurlijk of andere banken het voorbeeld volgen. Mocht je nog willen profiteren van de historisch lage rente, dan is dit het moment. Voor het eerst sinds jaren stijgt de hypotheekrente. Zolang de rente nog historisch laag is, kun je de maandlasten fors verlagen door je dure hypotheek over te sluiten.

Oplopende rentes
Om te kunnen voorspellen wat er met de hypotheekrente gebeurt, kijken we onder andere naar de rente op Nederlandse staatsobligaties. Dit zijn leningen die de overheid uitgeeft. Wat we zien is dat deze sinds augustus langzaam aan het stijgen zijn. Deze ontwikkeling is over het algemeen met vertraging terug te zien in de richting van de hypotheekrentes en dan met name die met een langer rentevast termijn. De Rabobank is qua marktaandeel de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, gevolgd door ING. Nu deze geldverstrekkers hebben bekendgemaakt de rente te verhogen, is de kans groot dat de rest van de markt volgt.

Wat is het effect op je maandlasten?
We schreven al eerder over de stijgende hypotheekrente, waarin we hebben uitgelegd: Hoe de hypotheekrente zich verder ontwikkelt blijft een beetje koffiedik kijken. De verhogingen worden momenteel mondjesmaat doorgevoerd. Naast de externe factoren op de kapitaalmarkt hebben banken en andere geldverstrekkers ook te maken met concurrentie onderling. Door deze felle concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt durven geldverstrekkers niet meteen een hogere prijs voor hun hypotheek te vragen. Wel is het goed om de ontwikkelingen de komende tijd in de gaten te houden. Meerdere kleine stijgingen zullen uiteindelijk wel hogere rentelasten tot gevolg hebben.

Profiteren van de lage rente

Er zijn twee manieren om nog te profiteren van de historisch lage hypotheekrente, terwijl je nog vastzit aan een hogere rente. De meest eenvoudige methode is het oversluiten van je hypotheek. Wanneer je bij jouw huidige bank wil blijven, kun je rentemiddelen. Dit is niet bij alle banken mogelijk. Of jij in aanmerking komt voor een lagere rente, zoeken onze adviseurs graag voor je uit. Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We bekijken welke opties in jouw situatie het meest interessant zijn en houden daarbij rekening met eventuele extra kosten.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie