Inzicht in risico’s geeft grip op je financiën

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 1 juli 2025

Sommige risico’s zijn lastig te voorspellen. Maar als het misgaat, wil je wel dat het goed geregeld is. Of het nu gaat om brandveiligheid, schade door een ongeluk of een elektrische storing in huis, je verzekering moet passen bij jouw leven van nu. En toch… veel mensen hebben hun polis al jaren niet meer bekeken. Herkenbaar?

Veiligheid begint met bewustwording
Wist je dat er in Nederland elke dag meer dan twintig woningbranden zijn? Dat zijn twintig gezinnen per dag waarvan het leven plotseling stilstaat. En vaak zijn het kleine dingen die het verschil hadden kunnen maken. Een rookmelder die net niet werkte. Een oplader die bleef zitten in het stopcontact. Een elektrische fietsaccu die te lang aan de lader lag.

We merken in de praktijk dat brandveiligheid nog te vaak wordt onderschat. En ook verzekeraars letten steeds scherper op hoe schade ontstaat. Want als blijkt dat je zelf onzorgvuldig bent geweest, dan is het nog maar de vraag of alles vergoed wordt.

Nieuwe risico’s in een steeds slimmer huis
We wonen in slimme huizen met zonnepanelen, laadpalen, elektrische steps en verbonden apparaten. Mooi, maar ook kwetsbaarder. En als de techniek faalt, kunnen de gevolgen groot zijn. Toch zijn veel mensen zich er niet van bewust dat hun oude polis niet altijd dekking biedt voor deze nieuwe risico’s.

Dat ziet ook Wendy Denk, manager verzekeringen bij Ooms. “We komen regelmatig tegen dat klanten denken goed verzekerd te zijn, terwijl bepaalde risico’s helemaal niet zijn meeverzekerd. Zeker met alle slimme apparatuur in huis is het belangrijk om daar regelmatig samen naar te kijken.” Volgens Wendy zit het probleem niet alleen in wat er verzekerd is, maar ook in wat mensen denken dat ze hebben geregeld. “Je situatie verandert, maar je verzekering groeit daar vaak niet vanzelf in mee. Daar willen wij echt verschil in maken.”

Kleine afleiding, grote gevolgen
Ook buiten het huis liggen risico’s op de loer. Denk aan schade die ontstaat doordat je even op je telefoon kijkt tijdens het rijden. Steeds meer verzekeraars sluiten bewust dekking uit in dit soort situaties. Met andere woorden: als je schade veroorzaakt en je blijkt tijdens het ongeluk met je mobiel bezig te zijn geweest, draai je mogelijk zelf op voor de kosten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. De financiële schade soms niet.

Wij denken met je mee
Het mooie is: inzicht kost weinig tijd, maar levert veel grip op. Weet jij eigenlijk nog wat je waar verzekerd hebt? En belangrijker: of dat nog past bij je situatie van nu?

Bij Ooms kijken we graag met je mee. Samen lopen we door je woon-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen. We kijken waar risico’s zitten, wat er eventueel slimmer of voordeliger kan en waar je misschien zelfs onderverzekerd bent. Je hoeft het niet zelf uit te zoeken. Eén gesprek is vaak al genoeg om met een gerust gevoel verder te kunnen. Vraag nu een vrijblijvend gesprek aan.

Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Hypotheek onmogelijk, zei de adviseur. Wij dachten daar anders over!

Hypotheek onmogelijk, zei de adviseur. Wij dachten daar anders over!

Soms zegt een adviseur: “Dit gaat niet lukken.” En dan blijkt het toch mogelijk. Anniek Hoogstad, financieel adviseur bij Ooms, weet daar alles van. Zoals in dit geval, waarin een...
Huren of kopen: wat is beter voor jouw situatie?

Huren of kopen: wat is beter voor jouw situatie?

Twijfel je of je een huis moet huren of kopen? Je bent niet de enige. Veel mensen vragen zich af wat verstandiger is: huren of kopen. Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Het hangt af...
Bekijk overzicht