Sluit je hypotheek over na 3 jaar

Sluit je hypotheek over na 3 jaar

Geschreven door Leonie de Wit op 5 juli 2021

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, de hypotheekrentes zijn lager dan ooit. En een lagere hypotheekrente biedt kans op lagere maandlasten. Zeker als je langer dan 3 jaar geleden een hypotheek hebt afgesloten en je rentevaste termijn nog even loopt.

Als het afsluiten van de hypotheek eindelijk is gelukt, gaan de papieren vaak voor jaren de kast in en wordt er niet meer naar gekeken. Dit kan je geld kosten. In de afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes namelijk flink gedaald en de huizenprijzen gestegen. Hier kan je mogelijk van profiteren.

En de vraag is natuurlijk, hoe lang blijft de rente nog laag? Geldverstrekkers zijn voorzichtig aan begonnen met het verhogen van de rente. Het moment van oversluiten is dus nu.

Er zijn twee manieren om te profiteren van de historisch lage hypotheekrente, terwijl je nog vastzit aan een hogere rente. De meest eenvoudige methode is het oversluiten van je hypotheek. Wanneer je bij jouw huidige bank wil blijven, kun je rentemiddelen.

Hypotheek oversluiten
De meest voorkomende manier om te profiteren van een lagere rente is je hypotheek oversluiten. Simpel gezegd sluit je dan gewoon een nieuwe hypotheek af, waarbij je een (veel) gunstigere rente hebt. Je lost met dat geld in een keer je oude hypotheek af. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten, maar ook met deze kosten mee berekend ben je vaak alsnog voordeliger uit. Het kan zomaar tot honderden euro’s per maand opleveren. Een eventuele boeterente is fiscaal aftrekbaar.

‘In het verleden was het ook zo dat banken bewust verschillende extra kosten rekenden voor het oversluiten, om het minder interessant te maken’, aldus financieel adviseur Jacco Groenewoud. ‘Maar dat mag al een tijdje niet meer. De boete mag niet hoger zijn dan het bedrag dat de bank misloopt doordat je als klant vertrekt.’

Rentemiddelen
Bij rentemiddeling spreek je een nieuwe (langere) rentevaste periode af met de bank. Omdat de rente nu heel laag is, krijg je bij rentemiddelen een lagere rente. Je nieuwe rentetarief komt ergens tussen wat je nu betaalt en de actuele rente in. In tegenstelling tot oversluiten kan rentemiddeling alleen bij je huidige hypotheekverstrekker. Ook hier heb je te maken met een boete, omdat je eerder dan gepland je oude hypotheek aflost. Het voordeel is dat je deze boete kan uitsmeren over de looptijd van je nieuwe hypotheek.

Zo wordt de boete in de nieuwe rentevaste periode verrekend door een opslag te betalen op de huidige actuele lage rente. Je nieuwe rente is dus lager dan je huidige rente, maar niet zo laag als de actuele rente. ‘Zo hoef je het totale bedrag niet in één keer te betalen. En bij aanvang worden alleen administratiekosten in rekening gebracht.’

Herfinancieren tegen de lage rente
Of jij in aanmerking komt voor een lagere rente, zoeken onze adviseurs graag voor je uit. Heb jij je hypotheek langer dan 3 jaar geleden afgesloten? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. We bekijken welke opties in jouw situatie het meest interessant zijn en houden daarbij rekening met eventuele extra kosten.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie