Gaat de hypotheekrente stijgen?

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 7 juni 2021

Wanneer de rente op staatsobligaties stijgt, duurt het normaal gesproken niet lang voordat ook de hypotheekrente volgt. En zo blijkt, een groot aantal geldverstrekkers heeft de hypotheekrente in de afgelopen week verhoogd. Is het hek van de dam? En wat betekent dit voor jouw maandlasten?

De rente van de Nederlandse staatsobligatie wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Nu deze rente voor het eerst sinds tijden weer boven de nul procent uit is gekomen, voorspelden verschillende analisten en adviesbureaus al dat de hypotheekrente de komende tijd omhoog zou gaan. De vraag was vooral welke geldverstrekker de eerste stap zou zetten. Voor lange rentevaste perioden lijkt de markt in beweging te komen, nu een groot aantal geldverstrekkers de hypotheekrente in de afgelopen week heeft verhoogd. Een verdere rentestijging hangt in de lucht.

Waardoor wordt hypotheekrente bepaald?

Hoe wordt nu eigenlijk bepaald hoe hoog de hypotheekrente is? Even simpel uitgelegd. Er zijn twee externe invloeden die de hypotheekrente bepalen: de financiële markten en de invloed van de toezichthouders. Daarnaast maken banken zelf ook keuzes die invloed hebben op de hypotheekrente, bijvoorbeeld door de concurrentie onderling.

Om geld uit te kunnen lenen aan hun klanten, kopen banken hun geld in. Dit doen ze bij spaarders, investeerders, andere banken, bij de centrale banken van Nederland (De Nederlandse Bank, DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). Over dit geld dienen banken rente te betalen. Wanneer de rente stijgt, wordt het geld duurder. En dit zie je terug in hogere hypotheekrentes.

Waarom een rentestijging?

Wanneer het slecht gaat met de economie verlagen de centrale banken meestal de rente. Dan wordt het geld goedkoper en is het voor bedrijven makkelijker om te investeren en mensen aan banen te helpen. Zo dragen de centrale banken bij aan economisch herstel. Door die dalende rente zijn ook de banken goedkoper uit en daalt de hypotheekrente. Andersom geldt: Gaat het na een tijdje weer beter met de economie en spreken we van inflatie, dan zullen de centrale banken de rente weer verhogen. De hypotheekrente zal dan ook weer omhoog gaan.

Voor de Nederlandse hypotheekmarkt geldt dat de rente op de 10-jarige Nederlandse staatsleningen doorgaans een goede graadmeter is. De ontwikkeling op de kapitaalmarkt, waar aandelen en obligaties worden verhandeld, is van belang omdat geldverstrekkers zichzelf via de kapitaalmarkt financieren. Dus als de financieringskosten voor aanbieders van hypotheken toenemen, leidt dit doorgaans tot hogere hypotheekrentes.

De rente op de kapitaalmarkt is erg afhankelijk van de inflatie in een land. Bij hoge inflatie, is de kans groot dat de rente op de kapitaalmarkt ook hoog is. En doordat het aanbod stijgt, daalt de rente: hoe hoger inflatie, hoe hoger de kapitaalmarktrente en doorgaans dus ook de hypotheekrente.

Door de enorme stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid en ook het feit dat het einde van de pandemie nu in zicht lijkt, ligt inflatie op de loer. Beleggers in staatsobligaties nemen hierdoor minder snel genoegen met een lage rentevergoeding en deze rente vormt een uitgangspunt voor de basisrente van geldverstrekkers. Geldverstrekkers houden deze basisrente aan en rekenen daar een percentage bovenop voor het risico dat ze lopen bij het verstrekken van leningen.

Wat is het effect op je maandlasten?

Hoe de hypotheekrente zich verder ontwikkelt blijft een beetje koffiedik kijken. De huidige ontwikkelingen betekenen niet dat de maandlasten ineens omhoogschieten bij het afsluiten van een hypotheek. De verhogingen worden momenteel mondjesmaat doorgevoerd. Naast de externe factoren op de kapitaalmarkt hebben banken en andere geldverstrekkers ook te maken met concurrentie onderling. Door deze felle concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt durven geldverstrekkers niet meteen een hogere prijs voor hun hypotheek te vragen.

Wel is het goed om de ontwikkelingen de komende tijd in de gaten te houden. Meerdere kleine stijgingen zullen uiteindelijk wel hogere rentelasten tot gevolg hebben. Uiteraard zijn wij bij Ooms op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en voorzien we jou graag van financieel advies op maat.

Profiteren van de huidige rente?

Wil jij profiteren van de, nu nog, lage rentestand of ben jij benieuwd of het oversluiten van jouw hypotheek interessant is? Doe dan eenvoudig en snel de bespaarcheck. Vul de gegevens in en je weet binnen enkele minuten wat het beste past bij jouw situatie. Heb je meer vragen over dit onderwerp? Dan kun je altijd contact opnemen met onze adviseur, we helpen je graag!

Gaat de hypotheekrente stijgen?
Paul van den Herik
Neem contact op met Paul

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht