Huis kopen: de complete informatiegids

Heb je de woning van je dromen gevonden? Wat leuk! Maar nu begint het proces van het kopen van een huis pas echt. Het is belangrijk dat je op een aantal zaken let wanneer je een woning gaat kopen. Je wilt er zeker van zijn dat het huis of appartement dat je gaat kopen al je tijd en geld waard is. Bedenk van tevoren dan ook wat voor jou belangrijk is. Zoals bijvoorbeeld de buurt, de grootte van de woning, de prijs en de voorzieningen in de omgeving. Ooms Makelaars helpt je graag op weg via deze gids met uitgebreide informatie over het kopen van je woning.

Inhoudsopgave

Huis kopen
Hoofdstuk 1 Waar moet je rekening mee houden als je een huis koopt?
Huis kopen
Hoofdstuk 2 Stappenplan huis kopen
Huis kopen
Hoofdstuk 3 Een huis kopen met of zonder aankoopmakelaar?
Huis kopen
Hoofdstuk 4 De verschillende soorten kosten bij het kopen van een huis
Hoofdstuk 1

Waar moet je rekening mee houden als je een huis koopt?

Als je een huis of appartement koopt, is het belangrijk om na te denken over wat jij nodig hebt om fijn te kunnen leven. Wat voor type huis past het beste bij jou? Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning of een bestaande woning? In wat voor soort buurt wil je wonen? Hoe groot moet je huis zijn?

Je moet ook goed nadenken over je budget. Hoeveel kun jij maximaal uitgeven aan je hypotheeklasten elke maand? Vergeet ook niet rekening te houden met andere aanvullende kosten, zoals de kosten voor de makelaar, de notaris, kosten voor de verhuizing etc.

Omdat er veel op je afkomt tijdens het kopen van je nieuwe huis is het een verstandige zet om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar bezichtigt mee, adviseert over het beste bod en leest de kleine lettertjes in het koopcontract. Een aankoopmakelaar helpt met onderhandelen met de verkopende makelaar en adviseert over het uitvoeren van een taxatie en een bouwtechnische keuring.

Huis kopen

Zoals hierboven beschreven komt er veel kijken bij het kopen van een woning. Gelukkig is er op onze website heel veel informatie te vinden om je te helpen bij deze spannende stap in je leven. We komen natuurlijk ook graag bij je langs om je te ontmoeten en je te helpen met al je vragen. Een gesprek met een financieel adviseur zal je ook helpen om een idee te krijgen van je financiële mogelijkheden voor je nieuwe droomwoning.

Hoofdstuk 2

Stappenplan huis kopen

Een huis kopen is een enorme beslissing, eentje die je niet te licht moet opvatten. Zo is het bijvoorbeeld nodig om van tevoren te sparen voor de eventuele kosten koper aanbetaling. Voordat je een bod uitbrengt is het verstandig om te weten wat je kunt lenen. En dan moet je nog het juiste huis in de juiste buurt vinden. Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een huis. Wij helpen je met een stappenplan, zodat je overal goed op voorbereid bent.

Stap 1: maak vrijblijvend kennis met Ooms Makelaars en inventariseer samen je woonwensen

Ooms Makelaars is er voor jou om je droomwoning te vinden. We maken een zoekdossier aan en bespreken de vervolgstappen.

Het plaatsen van een zoekopdracht op onze website kan helpen bij het vinden van jouw toekomstige woning. Hiermee kan je slim filteren op de woonwensen waar jouw toekomstige woning aan moet voldoen. Ook is het aan te raden om altijd meerdere woningen te bezichtigen, zelfs woningen die niet meteen je eerste keuze zijn. Op deze manier kan je de woningen die momenteel te koop staan goed met elkaar vergelijken en kan je een weloverwogen keuze maken.
Weet je nog niet wat je kunt lenen? Dan stellen we je graag voor aan onze collega’s van Ooms Financieel Adviseurs.

Stap 2: bezichtig de woning met je eigen aankoopmakelaar

Bij het kopen van een woning is het mogelijk om de hulp in te schakelen van een gekwalificeerde aankoopmakelaar. Met een aankoopmakelaar sta je vaak dichter bij het vuur en vergroot je je kansen op de woningmarkt. Hierdoor ga jij goed voorbereid richting je nieuwe woning. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor een aankoopmakelaar die goed op de hoogte is van de markt.

Daarnaast is het verstandig om de buurt van de woning die je op het oog hebt te verkennen. Hierbij is aan te raden om op verschillende tijden in de buurt van je droomwoning te kijken of er bijvoorbeeld voldoende parkeergelegenheid is of eventuele overlast.

Stap 3: stem samen de biedingsstrategie en- voorwaarden af, hierna voert jouw aankoopmakelaar namens jou de onderhandelingen

De biedingsstrategie. Welk bod brengen we uit, op grond waarvan en onder welke voorwaarden? Denk aan: financiering, bouwkundige keuring etcetera. Er zijn een aantal biedingsvormen, die worden bepaald door de verkoper van de woning.

  • Onderhandelen

Bij deze strategie doe je in feite mondeling of schriftelijk een bod op een woning. Wij raden aan om een bod altijd schriftelijk te bevestigen. Dit is voor zowel jou, de eventuele koper van de woning, als de verkoper het meest overzichtelijk. Wanneer je een tegenbod krijgt, betekent het dat je in onderhandeling bent.

  • Verkoop bij inschrijving

Wanneer de verkoper van een woning kiest voor verkoop bij inschrijving, dan betekent dit dat onderhandelen niet mogelijk is. Je kan eenmalig een bod doen op een woning. Dit doe je voor een bepaalde datum en dien je in bij de verkopende makelaar of notaris (in een gesloten envelop of per mail). Onze makelaars kunnen jou helpen bij het vinden en kopen van jouw droomwoning. Kijk voor ons huidige aanbod op onze website.

  • Veiling

Ook is het mogelijk om een woning te kopen middels een veiling. Hierbij kan het gaan om een vrijwillige veiling of een executieveiling. De verkoper van de woning kiest voor een veiling als deze verwacht dat de woning middels een veiling meer zal opbrengen.

Samen bespreken we de aanpak en kijken we ook naar de mogelijkheden als het gaat om energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en zonnepanelen. Wanneer al deze zaken zijn besproken, dan kun je met een goed gevoel een bod uitbrengen.

Stap 4: neem samen de koopovereenkomst door

Het vooraf goed doornemen van de koopovereenkomst is van groot belang wanneer je een woning gaat kopen. Hierdoor vermijd je dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet. Wanneer de koopovereenkomst door beide partijen is gelezen en ondertekend, dan is de koop officieel en mogen we je feliciteren met je nieuwe woning.

Echter kan de koper alsnog, na het tekenen van de koopovereenkomst, afzien van de koop. Dit is mogelijk dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. De bedenktijd bedraagt drie dagen. Gedurende deze drie dagen mag de koper, zonder opgave van reden, van de koop van de woning afzien.

Onder ontbindende voorwaarden verstaan we een aantal zaken. Deze ontbindende voorwaarden worden altijd vooraf afgesproken en staan ook in de koopovereenkomst. Dit zijn de meest voorkomende ontbindende voorwaarden:

  • Financieringsvoorbehoud

Hierbij kan de koop van de woning alleen doorgaan wanneer de koper de financiering rond krijgt. Hiervoor heb je allerlei gegevens van de bank nodig, wat vaak veel tijd kost. Trek hier zes tot acht weken voor uit, voordat je alle gegevens binnen hebt. Het is hierbij van belang om nauwkeurig het hypotheekbedrag, de jaarlast, het rentepercentage en de hypotheekvorm in te vullen. Krijg je van de bank te horen dat het rondkrijgen van de koop niet mogelijk is? Dan kan je nog onder de koop van de woning uit komen als je een afwijzing van de bank laat zien. Let op: in de koopovereenkomst kunnen afwijkende eisen staan, dus lees deze goed door. Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld twee afwijzingen moet overleggen.

  • Uitkomst bouwtechnische keuring

Wanneer uit de bouwtechnische keuring blijkt dat er gebreken aan de woning zijn, zoals aan de fundering, dan kun je de overeenkomst in sommige gevallen ontbinden. Hierbij is het van belang goed te kijken naar hoe de ontbindende voorwaarden staan geformuleerd. Je zal zien dat er vaak staat dat de koper van de koop mag afzien als de kosten van het herstel hoger zijn dan het vooraf afgesproken bedrag.

  • Verkoop huidige woning

Ook kan het zijn dat je hebt afgesproken dat de aankoop alleen door kan gaan als de huidige woning is verkocht. De verkoop van een woning kan flink wat tijd kosten, neem hiervoor dan ook een termijn van enkele maanden. Je kunt de koopovereenkomst ontbinden als je huidige woning binnen de afgesproken termijn nog niet is verkocht.

Stap 5: controleer en bespreek met je aankoopmakelaar de notarisstukken. Doe samen de eindinspectie en de overdracht bij de notaris

Een notaris is een onafhankelijke partij die een belangrijke rol speelt bij de aankoop van een woning. Deze helpt kopers om tot bindende en rechtsgeldige afspraken te komen. Een notaris is als enige bevoegd om jouw woning over te dragen. Om dit te kunnen doen, maakt de notaris een notariële akte op. Hierin staan een aantal dingen vast, waaronder de datum van de ondertekening, het adres van de woning, de oppervlakte en omschrijving van de kamers.

Hoofdstuk 3

Een huis kopen met of zonder aankoopmakelaar?

Huis kopen

Als je een (eerste) huis gaat kopen, is dat een spannende gebeurtenis. Ga je het zelf doen of neem je hiervoor een expert in de arm? Wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk? En kun je ook zelf een huis kopen?

Een aankoopmakelaar werkt bij een makelaarskantoor en kan je helpen bij het vinden en kopen van een nieuw huis of appartement. Het fijne hiervan is dat je iemand inhuurt die kennis heeft van dit proces en je een hoop werk uit handen kan nemen. Maar misschien ben je zelf ook wel handig met juridische documenten of kun je bijvoorbeeld goed onderhandelen?

Als professionele makelaars zijn we natuurlijk (een beetje) gekleurd, maar in deze gids willen we jou graag objectieve informatie bieden. Op deze manier kun jij zelf besluiten of je een aankoopmakelaar wilt inschakelen of niet.

Het aankoopproces met of zonder aankoopmakelaar

1. Onderhandelen

Een huis kopen is vaak een emotionele gebeurtenis. Bij het onderhandelen is het juist belangrijk dat je met gezond verstand een bod doet, om zo de beste prijs en de voor jou belangrijkste voorwaarden vast te laten leggen. Dit is een van de belangrijkste momenten in het aankoopproces waarbij jij of een makelaar het verschil kan maken. Ga je zelf bieden? Denk dan goed na over de waarde van de woning, zaken zoals de ontbindende voorwaarden (o.a. het verkrijgen van een financiering) en/ of het moment dat de overdracht plaatsvindt. Geen stalen zenuwen? Laat je dan bijstaan. Een makelaar weet precies hoeveel de woning in de huidige staat waard is en kan daardoor het beste voor jou een bod uitbrengen. Dit kan duizenden euro’s besparen, die jij weer goed kunt gebruiken.

2. Toegang tot de markt

Als woningzoeker heb je net als iedereen toegang tot Funda.nl en bijvoorbeeld de website en social media kanalen van de lokale makelaar. Dit is gratis en je kunt dit zo vaak bezoeken als je wilt. Wat het lastig maakt, is dat jij niet de enige bent die aan het kijken is. Zeker in een krappe woningmarkt liggen er vaak veel kapers op de kust, waardoor je uiteindelijk dagelijks heel intensief alles aan het ‘scannen’ bent. Een aankoopmakelaar weet vaak als eerste wat voor nieuwe woningen er beschikbaar komen op de markt en daarmee creëer jij toch een kleine voorsprong ten opzichte van de andere zoekers. Zo ben jij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt.

3. Formuleren van je woonwensen

Voor sommige mensen is er geen twijfel mogelijk; het wordt een jaren ‘70 opknapwoning met mooie glas in lood details, midden in het centrum. Anderen zijn gericht op zoek naar een moderne twee-onder-een kap, net buiten de rand van de stad, met een grote tuin en goede scholen in de buurt. Superfijn als je een duidelijke visie hebt (voor de toekomst). Maar dit heeft natuurlijk niet iedereen zo helder. Vind jij het lastig om je wensen in concrete wooneisen te formuleren? En weet je niet zo goed wat alles kost? Leuk zo’n oude woning, maar hoeveel gaat het verbouwen kosten en blijft er dan nog wel geld over om het huis leuk in te richten? Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden van het perfecte huis dat past bij jouw behoeften en past bij jouw budget.

4. Huizen vergelijken

Kies nooit gelijk het eerste huis dat je ziet. Ook al lijkt het van buiten op je droomwoning; ga op onderzoek uit en bekijk zeker in het begin van je zoektocht meerdere woningen. Hierdoor krijg je pas echt een goed gevoel bij wat je wilt. Schrijf van elke woning de voor jou belangrijkste plus- en minpunten op en kijk ook goed naar mogelijke gebreken. Zet dan de verschillende woningen naast elkaar. Huis nummer één heeft een grote tuin op het zuiden, maar wellicht moet er binnen wel erg veel gebeuren om het naar je zin te maken. Huis nummer twee heeft maar twee slaapkamers in plaats van drie, maar kost wel € 60.000 euro minder. Huis nummer drie heeft eigenlijk alles, maar is wel € 50.000 euro boven je budget. Zo creëer je stap voor stap een soort ideaal woningprofiel. Met een beetje geduld vind je dan uiteindelijk je droomwoning. Dit is natuurlijk een tijdrovende klus en misschien lastig te combineren met je drukke baan en gezin. Ook dit is een stap die je kunt uitbesteden. Een makelaar heeft kennis van de markt en kan je adviseren over welke huizen het best aan je wensen voldoen. De makelaar weet wat een woning waard is en ziet door de ervaring mogelijke gebreken. Zo bespaar je tijd en voorkom je dat je teveel geld uitgeeft aan een woning.

5. De koopakte controleren

Als het bod en de bijbehorende voorwaarden zijn geaccepteerd door de verkopende partij, dan is het erg belangrijk dat alle gemaakte afspraken ook zwart op wit terugkomen in de koopakte. Een aankoopmakelaar controleert de koopakte en ziet erop toe dat alle voorwaarden en clausules in de akte opgenomen zijn. Zo voorkom je problemen achteraf. Je wilt natuurlijk niet dat er bijvoorbeeld achteraf discussie ontstaat over de datum van de sleuteloverdracht. Of dat er toch gebreken aan het licht komen wanneer je de woning betrekt en er niks in de koopakte staat vermeld om je daartegen te beschermen.

6. Begeleiding tijdens het gehele aankooptraject

Misschien bezit je alle eigenschappen om het aankooptraject volledig op je te nemen, maar heb je een drukke baan en een leuk gezin die je liever de aandacht geeft die het verdient? Dan kan het fijn zijn als je het volledige aankoopproces kan uitbesteden. Vergelijk het met inhuren van een aannemer. Misschien ben je wel handig genoeg om te schilderen, een vloer erin te leggen of een hele aanbouw te maken. Maar heb je er ook tijd voor en met name ook zin in? Een aankoopmakelaar begeleidt je tijdens het gehele aankooptraject. Vanaf het moment dat je besluit een huis te kopen, tot en met de overdracht bij de notaris. Zo weet je zeker dat niets over het hoofd wordt gezien en kan jij je focussen op de zaken die voor jou belangrijk zijn.

7. Bouwkundige inspectie

Het is belangrijk om te weten dat een aankoopmakelaar geen bouwkundig ingenieur is. Het uitvoeren van een bouwkundige inspectie is ook niet iets wat een makelaar kan uitvoeren.
De makelaar heeft wel kennis van de verschillende bouwkundige termen en kan aangeven of er gebreken aan het huis zijn, die jij misschien niet zo snel zou zien. Denk aan houtrot in de kozijnen op zolder. Of een CV ketel die bijna vervangen moet worden en jou een flinke kostenpost kan opleveren op korte termijn. Met een extra paar ervaren ogen voorkom je dat je achteraf voor onverwachte kosten komt te staan. In veel gevallen zal een makelaar je aanraden om een bouwkundige inspectie uit te laten voeren. Voorkomen is beter dan genezen. De kosten hiervan zijn ongeveer € 400,-.

8. De juiste notaris kiezen

Een notaris is verantwoordelijk voor alle juridische aspecten van de aankoop van een woning en daarmee ook de enige die bevoegd is om de overdracht van jouw nieuwe woning te bekrachtigen. Om jouw woning definitief op jouw naam te kunnen zetten, moet een notaris een leveringsakte en hypotheekakte opstellen. Zonder een handtekening van de notaris op beide documenten kan er geen overdracht plaatsvinden. Omdat dit een zeer belangrijk onderdeel is van het proces, is het belangrijk dat je hiervoor een gekwalificeerde en ervaren notaris uitzoekt. Een aankoopmakelaar werkt veel samen met notarissen en kan je helpen om er een uit te zoeken die goed bij je past. Wil je liever zelf een notaris uitzoeken, dan kan dit natuurlijk ook. Je kunt bijvoorbeeld naar deze vergelijkingssite gaan. Lees goed de reviews voordat je besluit om een aanvraag in te dienen en ga niet per se direct op de goedkoopste af.

9. Bepalen en controleren van voorwaarden

Het kopen van een woning is een onderhandelingsproces. Niet alleen kun je onderhandelen over de prijs, maar je kunt ook onderhandelen over allerlei voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan de datum van de sleuteloverdracht. Is jouw huidige woning nog niet verkocht? Of wellicht heb je jouw huis al verkocht, maar kun je nog lang niet in je nieuwe woning. Dan wil je langer wachten met de definitieve overdracht. Je wilt tenslotte wel een dak boven je hoofd. Of misschien heeft de bewoner het hele huis vol staan met meubilair dat jij niet wilt overnemen. Je kunt dan afspreken dat het huis volledig leeg wordt opgeleverd. Dit scheelt jou weer een hoop gesjouw. Er kunnen ook voorwaarden gesteld worden vanuit de verkoper. In sommige gevallen mag je het huis niet verhuren of je moet de erfpacht overnemen van de verkoper. Een aankoopmakelaar kan er op toezien dat de voorwaarden aan beide kanten van de onderhandelingstafel worden gerespecteerd en voorkomt op die manier vaak onaangename verrassingen achteraf.

Huis kopen

Zoals we dit hoofdstuk al begonnen; wij zijn als makelaarskantoor gekleurd. Wij zijn er heilig van overtuigd dat het in de arm nemen van een aankoopmakelaar jouw tijd, geld en stress zal besparen. Een aankoopmakelaar heeft ervaring met de aankoop van een woning en weet wat er komt kijken bij het kopen van een huis. Het inhuren van een aankoopmakelaar is geen verplichting. Maar zoals je hebt kunnen lezen zijn er wel veel voordelen aan verbonden. Bezit jij dezelfde eigenschappen als die van een aankoopmakelaar en kun je met onze tips zelf aan de slag, dan wensen we je heel veel succes bij het verwezenlijken van jouw dromen. Twijfel je toch of je er wel goed aandoet om zo'n belangrijk moment in je leven zelf te regelen? Ga dan vrijblijvend in gesprek met een aankoopmakelaar van Ooms Makelaars om erachter te komen of het niet fijner is om het hele koopproces uit handen te geven aan een expert.

Hoofdstuk 4

De verschillende soorten kosten bij het kopen van een huis

Wanneer je een huis gaat kopen, moet je rekening houden met allerlei kostenposten. De prijs van de woning is uiteraard de grootste factor, maar er zijn ook allerlei andere (kleinere) kostenposten die bij elkaar toch optellen. Ga je een huis kopen met of zonder (een deel) eigen geld, dan heb je in veel gevallen een lening nodig van een geldverstrekker. Daar betaal je rente voor. Schakel je een aankoopmakelaar in, dan wil je vooraf wel weten wat je aankoopmakelaar kost. Om vervolgens de koop van je droomwoning te bekrachtigen, heb je ook een notaris nodig. Maar, wat kost een notaris eigenlijk? In dit hoofdstuk zullen we alle mogelijke kosten die je kunt tegenkomen tijdens het kopen van een woning met je doornemen.

Kosten Koper

Heb je weleens de afkorting k.k. gezien achter de vraagprijs van een bestaande woning? Of van de woorden 'kosten koper' gehoord? Wat betekent dit eigenlijk? Als er bij de vraagprijs van een woning 'kosten koper' staat, dan wordt daar in de basis de overdrachtsbelasting en de kosten van de notaris mee bedoeld. Echter zie je dat er nog veel meer kosten zijn. We hebben ze voor jou allemaal op een rijtje gezet:

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een woning betaal je overdrachtsbelasting. Ga je er zelf wonen, dan betaal je 2% van de koopsom. Ga je een woning kopen, maar het bijvoorbeeld vervolgens verhuren en er dus niet zelf wonen, dan betaal je 8%.

Je hoeft niet in alle gevallen overdrachtsbelasting te betalen. Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Ben jij een starter, jonger dan 35 jaar en koop je een eerste woning? Dan kun je gebruikmaken van een eenmalige vrijstelling, wanneer je een woning koopt met een aankoopprijs van € 400.000,- of lager.
  • Ga je trouwen in gemeenschap van goederen of ga je een geregistreerd partnerschap aan? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen als je partner al eigenaar is van de woning.
  • Als je gaat scheiden en jij uit de verdeling van goederen de woning krijgt.
  • Als jij het eigendomsdeel van diegene overkoopt waarmee je samenwoonde.
  • Als je een woning krijgt via een erfenis.
  • Koop jij een woning dat toevallig in de afgelopen zes maanden ook al een keer verkocht/ gekocht is? Dan ben je ook gevrijwaard van overdrachtsbelasting.

Notariskosten

Notarissen zijn verantwoordelijk voor het maken van aktes waarin alle afspraken bindend worden vastgelegd. Als je vastgoed wilt kopen, dan ben je aan de hand van de wet verplicht om dit via een notaris te doen. Voor het kopen van vastgoed maakt een notaris een transportakte en een hypotheekakte en deze moeten ook worden ingeschreven bij het Kadaster. Hiervoor rekent een notaris kosten. De kosten zijn per notaris verschillend. We raden je aan om deze site te gebruiken om kosten eenvoudig te vergelijken.

Bouwtechnische keuring

Ga je een (oude) bestaande woning kopen? Dan is het erg verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Laat je niet verleiden door een mooie vraagprijs om er vervolgens achter te komen dat de woning allerlei gebreken heeft.

Aan de hand van de keuring krijg je een rapport waarin je kunt lezen wat de status van de woning is en wat het ongeveer kost om het huis weer in een goede staat te brengen. Deze kosten zijn dan verdeeld in kosten die je direct hebt en de kosten voor op de lange termijn. Je krijgt ook een overzicht van mogelijkheden om je huis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen om de woning te verduurzamen.

De prijs van een bouwkundige keuring verschilt per bedrijf. We raden je aan om deze vergelijkingssite te gebruiken.

Advies- en bemiddelingskosten hypotheekadviseur

Heb je een lening nodig dan is het verstandig om een gesprek in te plannen met een hypotheekadviseur. Let er bij het afsluiten van een hypotheek op dat deze past bij jouw persoonlijke situatie, voor nu en die van later. Je wilt natuurlijk ook over tien jaar nog fijn in je huis wonen. De hypotheekadviseur berekent kosten voor advies en bemiddeling. De hypotheekadviseur vraagt hiervoor een vast bedrag, of een uurvergoeding.

Taxatie

Een hypotheekverstrekker wil graag weten dat de woning die je koopt ook echt het bedrag waard is. Om dit vast te stellen heb je een taxatierapport nodig van een onafhankelijke taxateur.

De taxateur legt onder andere het volgende vast in een taxatierapport:

  • Ligging en omgevingsfactoren van de woning
  • Onderhoudstoestand (zowel de buitenkant als de binnenkant)
  • Oppervlakte en inhoud van de woning
  • Indeling van de woning
  • Een update van het bestemmingsplan
  • Controle met gegevens van Kadaster

De kosten van een taxatierapport verschillen per taxateur. We raden aan om deze vergelijkingssite te raadplegen of contact op te nemen met onze afdeling taxaties.

De Nationale Hypotheek Garantie

Vaak denken mensen dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) alleen voor starters is, maar dit is niet waar. Je kunt ook de NHG inzetten als je gaat verhuizen naar een andere koopwoning of als je niet gaat verhuizen, maar wel je hypotheek wilt oversluiten (omdat bijvoorbeeld de rente gunstiger is). De voorwaarde van NHG is dat de maximale koopsom van de woning € 355.000 is.

Het voordeel van de NHG is dat je jouw geldverstrekker de zekerheid geeft dat de lening terugbetaald kan worden, ook als jij dat niet meer kunt doen. Je wilt er uiteraard niet over nadenken bij deze leuke gebeurtenis in je leven, maar je kunt scheiden, arbeidsongeschikt raken, je partner kan helaas overlijden of je kan zonder werk komen te zitten.

De kosten voor het aanvragen van NHG zijn in 2022 0,6% van het totale hypotheekbedrag, met een maximum van € 2.130. Ga je energiebesparende verbouwingen meefinancieren dan kost het aanvragen van NHG maximaal € 2.257,80.

Kosten bankgarantie

Als je een woning gaat kopen, dan wil de verkoper graag een stukje zekerheid. Om die zekerheid te bieden stort je een aanbetaling, een waarborgsom. Dit wordt vaak op een derdenrekening van de notaris gestort. Dit is meestal 10% van de koopprijs van de woning. Maar 10% van € 400.000,- is € 40.000,- en dat is veel geld. Omdat niet iedereen dit kan betalen, kun je een bankgarantie aanvragen. Een bankgarantie is een verklaring waarin de hypotheekverstrekker belooft om 10% van de koopsom aan de verkoper te betalen als de koop niet doorgaat. Dit kan je via een hypotheekadviseur regelen. De kosten zijn meestal 1% van het bedrag waarvoor de geldverstrekker garant staat. In ons voorbeeld is 1% van € 40.000,- dus € 400,-.

Rente en kosten overbruggingskrediet

Het komt voor dat je een nieuwe woning koopt, voordat je je oude woning hebt verkocht. Zeker in deze huidige markt waar er veel kapers op de kust zijn voor jouw droomwoning, moet je soms snel schakelen en kun je niet eerst op je gemak je huidige woning verkopen. Je wilt tenslotte ook ergens wonen, zodra je huidige woning is verkocht.

Een oplossing hiervoor is een overbruggingskrediet. Omdat je ongeveer weet hoeveel geld er vrijkomt bij de verkoop van je woning, kan je op basis van die waarde een lening afsluiten. Dit helpt je om de periode te overbruggen wanneer je oude woning nog te koop staat en je het geld wel al nodig hebt voor je nieuwe woning. Een overbruggingskrediet regel je bij de hypotheekverstrekker die je ook het geld leent voor de koop van je nieuwe droomwoning. Een overbruggingskrediet regelen is overigens niet altijd even makkelijk. Het is natuurlijk een risico voor de geldverstrekker, omdat je huidige woning nog niet is verkocht.

De rente die je betaalt over een overbruggingshypotheek verschilt per hypotheekverstrekker en is fiscaal aftrekbaar, zolang het is afgesloten voor je eigen woning.

Kosten aankoopmakelaar

Zoals we in het hoofdstuk ‘Huis kopen met of zonder makelaar’ (hyperlink naar hoofdstuk) hebben toegelicht, zijn er veel voordelen verbonden aan het inhuren van een aankoopmakelaar. Het in de arm nemen van deze expert brengt wel kosten (courtage) met zich mee. De kosten voor het begeleiden van een aankoopopdracht zijn meestal lager dan de kosten voor het begeleiden van een verkoopopdracht. Dit is per makelaarskantoor verschillend. Het is handig om rekening te houden met een courtage tussen de 1 en 2 procent inclusief btw.

Verhuiskosten

Verhuizen kun je uiteraard helemaal zelf of met de hulp van bijvoorbeeld vrienden en familie. Er is niks leukers dan je oude huis helemaal leeg te halen om vervolgens met volgeladen auto's de rit naar je nieuwe droomwoning te maken. Ben je geen fan van verhuizen? Dan kun je natuurlijk ook een professioneel verhuisbedrijf inhuren. De prijzen variëren per verhuizer. We raden je aan om deze vergelijkingssite te raadplegen voor een goed tarief.

Inrichtingskosten

Het is misschien een beetje overbodig om te benoemen, maar je kunt je nieuwe woning zo luxe mogelijk inrichten als je wilt natuurlijk. Onze tip is wel om een begroting van tevoren te maken, zodat je weet hoeveel je moet sparen om er jouw thuis van te maken. De inrichting, zoals bijvoorbeeld je mooie nieuwe bank, kun je namelijk niet betalen van je hypotheek. Hier zal je dus rekening mee moeten houden.

We hopen dat we met deze complete aankoopgids je goed op weg hebben geholpen. Deze gids kan uiteraard niet de expertise van onze makelaars vervangen. Het aankopen van een woning is een belangrijke stap die je met de grootste zorg wil ondernemen. Wat ons betreft blijft makelen daarom ook echt mensenwerk. Alleen een makelaar kan jou echt leren kennen en jouw wensen omzetten naar een nieuwe droomwoning.

Nog niet het antwoord kunnen vinden waar je naar op zoek was? Zoek hieronder in onze kennisbank naar andere relevante artikelen die betrekking hebben op het aankopen van een woning. Of neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Alle artikelen over Huis kopen (13)

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Je bent in onderhandeling met de verkopende partij zodra deze reageert op het door jou afgegeven bod door: Een tegenbod te...

Hoe komt de koop tot stand?

Als verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste zaken - onder andere prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over...

De Vereniging van Eigenaren

Wanneer je een appartement koopt, dan koop je eigenlijk een privégedeelte in een gebouw. Je hebt dan het exclusieve gebruiksrecht van dit...

Ontbindende voorwaarden

Deze voorwaarden laat jij meestal als koper opnemen in de overeenkomsten. De meest voorkomende ontbindende voorwaarde is het zogenaamde...

Bedenktijd

Je ontvangt een koop-/aannemingsovereenkomst in concept. Hierin staan de opschortende voorwaarden, zodat je weet wanneer de bouw doorgaat. Ook staat jouw financieringsvoorbehoud er goed in...

Mag ik ongezien een bieding uitbrengen op een woning?

Je mag ongezien een bieding uitbrengen op een woning. Echter zullen wij de woning pas aan je verkopen, zodra je daadwerkelijk de woning hebt bezichtigd en nog steeds achter je bod staat.

Kunnen jullie ons op de hoogte houden van nieuw woningaanbod?

Ja, zeker! Maak eenvoudig een zoekopdracht aan die voldoet aan jouw wensen. Zodra er een woning beschikbaar komt die valt binnen jouw...

Wanneer gaan de 3 dagen bedenktijd in?

De bedenktijd begint te lopen om 00.00 uur op de dag dat de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Van deze drie dagen moeten er twee...

Wat moet ik zelf betalen bij het kopen van een woning?

Naast de koopsom van de woning zijn er de kosten koper die je zelf dient te betalen; houd daar rekening mee. Het zijn onder andere de kosten van de overdrachtsbelasting, notariskosten, advies-...

Wat betekent vrij op naam?

Vrij op naam betekent dat in de koopprijs alle kosten zitten die verband houden met de woning. Er zijn dus geen aanvullende kosten, zoals bijvoorbeeld overdrachtsbelasting of de kosten van een...

Als ik de vraagprijs bied, moet de verkoper dan op mijn bod in gaan?

De verkoper is nooit verplicht om met een bod akkoord te gaan, ook al is deze gelijk aan de vraagprijs. Een verkoper kan dan ook te allen tijde de verkoop stopzetten. Er is pas sprake van een...

Kan de verkoper de vraagprijs tijdens de onderhandeling verhogen?

De verkoper kan op ieder moment de vraagprijs aanpassen, zowel verhogen als verlagen. De makelaar kan goed adviseren of dit verstandig is om te doen. Ook hierbij geldt dat er pas sprake is van...

Welke kosten vallen onder ‘kosten koper’?

Wanneer een woning 'kosten koper' verkocht wordt, komen alle bijkomende kosten voor de koper. Hierbij moet je denken aan: notariskosten, kadasterkosten en overdrachtsbelasting....