Bedenktijd

Je ontvangt een koop-/aannemingsovereenkomst in concept. Hierin staan de opschortende voorwaarden, zodat je weet wanneer de bouw doorgaat. Ook staat jouw financieringsvoorbehoud er goed in opgenomen, zodat je beschermd bent als je geen hypotheek krijgt.

Wanneer je ook weet wie de notaris is en of je een waarborgsom moet storten of dat de bank een bankgarantie stelt, dan kun je de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst ondertekenen. Je tekent met een gerust hart, toch kun je de volgende ochtend wakker schikken: wat heb ik gedaan?

Om te voorkomen dat je, zeker in deze overspannen woningmarkt, onvoldoende doordacht en te snel een huis koopt, is er nog een mogelijkheid om de overeenkomst te beëindigen. Wanneer je je bijvoorbeeld pas achteraf realiseert waar je aan begint en je jezelf afvraagt of je de lasten straks wel kunt betalen, kun je er nog een beperkt aantal dagen vanaf zien. Deze periode wordt de bedenktijd genoemd. Het is wel van belang dat je dit op de juiste wijze verwoordt, maar de wet beschermt je hierin. De bedenktijd is vaak 3 tot 7 dagen na ondertekening van de overeenkomsten.

Jasper Starke
Neem contact op met Jasper

Gerelateerde artikelen over: Huis kopen

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Je bent in onderhandeling met de verkopende partij zodra deze reageert op het door jou afgegeven bod door: Een tegenbod te...

Hoe komt de koop tot stand?

Als verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste zaken - onder andere prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over...