De Vereniging van Eigenaren

De Vereniging van Eigenaren

Geschreven door Jasper Starke

Wanneer je een appartement koopt, dan koop je eigenlijk een privégedeelte in een gebouw. Je hebt dan het exclusieve gebruiksrecht van dit deel van het gebouw, het appartementsrecht. Het gebouw waarin je woont is dus gesplitst in appartementsrechten.

Daarnaast ben je ook mede-eigenaar, samen met de andere appartementsrecht-eigenaren, van het gehele gebouw met de gemeenschappelijke ruimtes. Je bent samen ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en deze gemeenschappelijke ruimtes. Die gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het beheer van het gebouw is een verplichting en brengt veel wettelijke regels met zich mee. Om alles goed te regelen is in de wet een Vereniging van Eigenaren (hierna te noemen VvE) verplicht gesteld voor appartementseigenaren.

Indien je in een appartement woont is het verplicht om samen met de andere appartementseigenaren in de actieve VvE deel te nemen. Zolang je in het appartement woont, kun je het lidmaatschap van de VvE ook niet opzeggen.

Voor de reservering van onverwachte kosten aan het gebouw, wordt er een maandelijkse bijdrage verplicht gesteld, waar het gebouw mee onderhouden kan worden. Dit bedrag is ook bedoeld voor de schoonmaak, energierekeningen, de opstalverzekering etc. ten behoeve van het gebouw.

Voor het in stand houden van de VvE is er elk jaar een algemene ledenvergadering om het wel en wee van het gebouw en de VvE te bespreken. Dit wordt allemaal vastgelegd in de notulen van de VvE. Deze notulen zijn voor de leden openbaar, zodat hier achteraf geen miscommunicatie over kan ontstaan.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie