Wat is een boeterente?

Wat is een boeterente?

Geschreven door Jacco Groenewoud

Wanneer u een hypotheek heeft waarvan de rente nog 5, 10 of 15 jaar vast staat, kunt u niet simpelweg uw rente veranderen, zeker niet als u nog een vrij hoge rente betaalt.

De bank rekent er namelijk op dat u bijvoorbeeld nog 10 jaar die hogere rente doorbetaalt. Gaat u ineens minder betalen, dan leidt de bank een ' verlies' en voor dat verlies moet u de bank compenseren. Die compensatie noemen we de boeterente.

De boete kan behoorlijk oplopen zeker als uw huidige rente relatief hoog is en deze nog vrij lang vast staat. Wij laten ons daar niet direct door afschrikken, want het rekenwerk is tenslotte nog maar net begonnen. Overigens is de boeterente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar voor u. Dat verzacht de pijn behoorlijk.

Benieuwd of oversluiten interessant is? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie