Wat is een boeterente?

Wanneer u een hypotheek heeft waarvan de rente nog 5, 10 of 15 jaar vast staat, kunt u niet simpelweg uw rente veranderen, zeker niet als u nog een vrij hoge rente betaalt.

De bank rekent er namelijk op dat u bijvoorbeeld nog 10 jaar die hogere rente doorbetaalt. Gaat u ineens minder betalen, dan leidt de bank een ' verlies' en voor dat verlies moet u de bank compenseren. Die compensatie noemen we de boeterente.

De boete kan behoorlijk oplopen zeker als uw huidige rente relatief hoog is en deze nog vrij lang vast staat. Wij laten ons daar niet direct door afschrikken, want het rekenwerk is tenslotte nog maar net begonnen. Overigens is de boeterente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar voor u. Dat verzacht de pijn behoorlijk.

Benieuwd of oversluiten interessant is? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Gerelateerde artikelen over: Hypotheek oversluiten

Hoe weet de hypotheekadviseur of het voor mij interessant is om de hypotheek over te sluiten naar een lagere rente?

Een hypotheekadviesgesprek start met een kennismaking. Wie ben je, hoe is je gezinssituatie, je leeftijd, wat doe je voor werk? Werk je in loondienst of zelfstandig,...

Extra kosten

Wanneer wij u uiteindelijk adviseren uw hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker, dan krijgt u ook nog te maken met: - de notariskosten;