Extra aflossen: verstandig of niet?

Van extra aflossen gaan je maandlasten omlaag. Je kunt dat doen als je een erfenis hebt gekregen of een flinke som gespaard hebt. Maar is de vraag of het altijd verstandig is. Breng eerst in kaart of je dat geld wel echt ‘over’ hebt. Wat je in huis stopt, kun je namelijk niet meer pinnen. Kun je dat bedrag langdurig missen? Hoe is je pensioen geregeld? Wat gebeurt er als je auto stuk gaat of als je je baan kwijtraakt?

Extra aflossen betekent dat je overwaarde voor je woning creëert. Overwaarde is namelijk alles wat je in handen krijgt als je woning verkoopt, alles wat je niet nodig hebt om je hypotheek af te lossen. Koop je hierna een nieuwe woning, dan kun je alleen hypotheek krijgen voor wat niet door die overwaarde gedekt wordt, je zult die moeten inzetten. Kortom: je kunt dat geld daarna niet meer voor iets anders gebruiken en je bent bovendien het belastingvoordeel kwijt.

Laatste (mogelijke) nadeel: als je een deel aflost, loopt toch de maximale looptijd van 30 jaar voor rente-aftrektijd door. Die stopt alleen als je de volledige hypotheek aflost. Kortom: extra aflossen is zeker een mogelijkheid om je bestedingsruimte te vergroten, maar er zitten haken en ogen aan die je goed tegen dat voordeel moet afwegen.

Benieuwd of extra aflossen voor jou interessant is? Vraag een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek aan!

Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Gerelateerde artikelen over: Hypotheek afsluiten

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek (of annuïtaire hypotheek) betaal je tijdens de hele looptijd hetzelfde bruto maandbedrag. Wat bij deze hypotheeksvorm verandert, is hoe dat bedrag is...

Wat is een lineaire hypotheek?

Altijd hetzelfde netto bedrag aflossen – dat is nog eens overzichtelijk! Dat is het grootste pluspunt van de lineaire hypotheek. Aan het eind heb je alles afgelost en is er geen...

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie