Verduurzamen zonder eigen geld, hoe doe je dat?

Verduurzamen zonder eigen geld, hoe doe je dat?

Geschreven door Leonie de Wit op 1 juni 2022

De gestegen energieprijzen zijn voor veel woningeigenaren reden om hun woning te verduurzamen. Stel dat je geld even niet hebt om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, hoe werkt dat dan?

De nieuwe kwartaalrapportage van NHG laat een enorme stijging van het aantal financieringen zien waarbij de mogelijkheid om te verduurzamen is meegenomen. De stijgende energieprijzen raakt woningeigenaren volgens NHG hard in de portemonnee en vormen samen met overheidssubsidies voor isolatie en zonnepanelen een stimulans om te verduurzamen. Hoewel we niet meer spreken van een historisch lage rente, is de rente nog steeds laag. Dat maakt het voor veel huiseigenaren nog steeds interessant om hun hypotheek over te sluiten.

Besparen met zonnepanelen
Een van de eerste dingen die mensen vaak doen wanneer zij willen verduurzamen, is zonnepanelen kopen. Elektriciteit is de meest gebruikte energievorm, dus je bespaart direct geld wanneer je zelf je stroom gaat opwekken. Zonnepanelen worden doorgaans op het dak van je woning aangebracht. Zonnepanelen op de dak van je overkapping is ook een goede optie. Het gaat erom dat je het meeste rendement behaalt, zo is een dak op het zuiden gericht het meest gunstig.

Investeren zonder eigen geld
Niet iedereen heeft genoeg spaargeld om te kunnen investeren in het verduurzamen van de eigen woning. Dat hoeft ook niet. Verschillende geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek, met een verduurzamingshypotheek. Zo kunnen huizenkopers die willen verduurzamen, tot 106% van de woningwaarde lenen. Zaken als een warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie of zonnepanelen, kun je op deze manier meefinancieren in de hypotheek.

Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen of koop je een huis dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen.

Jouw overwaarde inzetten om te verduurzamen
Wanneer je bijvoorbeeld een overwaarde hebt op je woning, biedt dat kansen om je hypotheek te verhogen. Dit kun je vervolgens gebruiken om te verduurzamen. Bij verduurzaming werkt het overigens zo dat je vaak meer kunt lenen dan de waarde van de woning. Dus ook zonder overwaarde zijn er mogelijkheden.

Mocht jij willen verduurzamen en ben je benieuwd naar de financieringsmogelijkheden? We voorzien je graag van advies. Vraag een vrijblijvend advies aan met een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie