Onze taxateur Maurice gooit het roer om en maakt zijn woning zo energieneutraal mogelijk

Onze taxateur Maurice gooit het roer om en maakt zijn woning zo energieneutraal mogelijk

Geschreven door Leonie de Wit op 25 maart 2022

Met de stijgende energie- en gasprijzen wist onze taxateur Maurice Hoogstra het zeker: het is tijd voor actie. Zo liet Maurice 18 zonnepanelen plaatsen op het dak van zijn schuur en is hij nu bezig met een hybride warmtepomp in zijn woning. Het doel? ‘Mijn woning zoveel mogelijk energieneutraal maken.’

Duurzaamheid is al langer een hot topic. Nu de energie- en gasprijzen ineens omhoog schieten voelen mensen echter de noodzaak om te verduurzamen. Maar hoe pak je dat aan? Maurice woont in een woning uit het jaar 1950. In 2017 heeft hij zijn huis in Abbenbroek gekocht met zijn partner en grondig verbouwd. ‘We hebben toen al geïnvesteerd in isolatie, maar nog niet in het opwekken van energie. Onlangs lieten ze een schuur bouwen met een dak dat zich ideaal leent voor zonnepanelen. De keuze was dan ook snel gemaakt toen ik zag dat de prijzen ging stijgen.’

Zonnepanelen en warmtepomp
Naast de 18 zonnepanelen die Maurice onlangs liet plaatsen, is hij ook nog bezig met een hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. ‘Wij wekken inmiddels met de zonnepanelen 6500kwh energie op, met een huidig verbruik van 3500 kwh. Het overschot wordt nu terug geleverd aan de energiemaatschappij, tegen een vergoeding. Na de aanschaf van de warmtepomp zal ons verbruik stijgen naar 5500 kwh. Dat betekent dat mijn energielast niet stijgt, maar mijn gasverbruik wel zal dalen met 70%. Met de stijgende energieprijzen, vond ik dit absoluut de moeite waard om mijn spaargeld ervoor in te zetten.’

Mocht je niet genoeg spaargeld hebben, of het er niet voor willen gebruiken dan zijn er verschillende mogelijkheden om verduurzaming van je woning te financieren, zoals via de (lokale) overheid en hypotheekverstrekkers, zoals bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek of energiebespaarlening. Hierdoor kun je de investering goed plannen en betaalbaar houden.

Energiebesparing via de hypotheek
Verschillende geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek, met een verduurzamingshypotheek. Zo kunnen huizenkopers die willen verduurzamen, tot 106% van de woningwaarde lenen. Zaken als een warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie of zonnepanelen, kun je op deze manier meefinancieren in de hypotheek.

Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen of koop je een huis dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen.

Energiebespaarlening via warmtefonds
Je kunt als huiseigenaar of Vereniging van Eigenaren (VvE) er ook voor kiezen om tegen een gunstig tarief geld te lenen bij het Warmtefonds. Met deze energiebespaarlening kun je zonder spaargeld je energierekening omlaag brengen. Je kunt de energiebespaarlening combineren met de subsidie voor het isoleren van je huis en de subsidie voor een warmtepomp. De investering verdient zichzelf terug doordat je energierekening omlaag gaat.

Het rentetarief van de lening staat vast tijdens de looptijd van de lening. De looptijd hangt af van het bedrag dat je leent en ligt tussen de 7 en 20 jaar. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. Deze lening is annuïtair. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd de volledige lening hebt terugbetaald. Je betaalt over de hele looptijd een vast bedrag per maand.

Wil jij verduurzamen?
Mocht jij net als Maurice willen verduurzamen en ben je benieuwd naar de financieringsmogelijkheden? We voorzien je graag van advies. Vraag een vrijblijvend advies aan met een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie