Nieuwe leennormen 2024: wat is de impact op jouw maximale hypotheek?

Geschreven door Jacco Groenewoud op 11 december 2023

Wil jij in 2024 een woning kopen? Dan heb je vast één prangende vraag; hoeveel bedraagt mijn maximale hypotheek in 2024? In 2024 verandert er namelijk veel in wat je verantwoord kunt lenen. Zo kan een alleenstaande koper tot maximaal €16.000 meer lenen, is de NHG-grens verhoogd tot €435.000 en de vrijstelling overdrachtsbelasting verhoogd tot maar liefst €510.000.

Hoe energiezuiniger je nieuwe woning, hoe meer je kunt lenen
Afhankelijk van het energielabel van je nieuwe woning kun je, naast hetgeen wat je afhankelijk van je inkomen al kunt lenen, nog meer lenen. Want: bij een energiezuinige woning heb je gemiddeld lagere energiekosten en houd je dus meer ruimte over om te besteden aan je hypotheek. Dit extra bedrag kan oplopen tot wel €50.000!

Wat betekent dit voor jouw hypotheek?
Het Nibud stelt jaarlijks vast hoeveel je verantwoord kunt lenen. In 2024 gaat er weer veel veranderen. ‘Wat de echte impact is voor jouw maximale hypotheek verschilt echt per situatie’, aldus Financieel Adviseur Jacco Groenewoud. ‘Zo wordt het kopen van een energiezuinige woning extra aantrekkelijk gemaakt door de verruiming op de leennormen. En ook de studieschuld wordt, ten opzichte van 2023, minder belast in de berekeningen’.

Of jij meer kunt lenen is dus geheel afhankelijk van jouw specifieke situatie
Bijkomend voordeel is dat de rente aan het dalen is en weer het niveau van januari 2023 heeft bereikt. Oftewel: de dalende rente in combinatie met de nieuwe leennormen leiden vaak tot verrassende inzichten!

Wat is jouw maximale hypotheek?
Mocht je van plan zijn om een woning te kopen, dan is het verstandig om nu te laten berekenen wat je volgend jaar kunt lenen. Bijkomend voordeel is dat het nu al mogelijk is om een hypotheek aan te vragen op de normen van 2024.

Dit doen wij geheel vrijblijvend voor je. Neem contact op met een van onze financieel adviseurs.

Nieuwe leennormen 2024: wat is de impact op jouw maximale hypotheek?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie