Hoe milieuvriendelijk ben jij thuis?

Geschreven door Leonie de Wit op 7 oktober 2022

Plastic verpakkingen, dozen van online pakketjes, meubels van slechte kwaliteit en een lamgedraaide mixer: we gooien elk jaar een kleine 500 kilo per persoon weg, zo lezen we op dekleurvangeld.nl. Naast het verminderen van afval is het hebben van een duurzaam huis ook belangrijk voor het milieu. Hoe milieuvriendelijk ben jij thuis? En, hoe kunnen we milieuvriendelijker worden?

Papier en karton
We doen steeds meer digitaal, maar dat leidt niet tot minder papier- en kartonverbruik. We bestellen namelijk onze kleding, elektronica, eten en andere boodschappen online en die worden in mooie dozen bij ons thuisbezorgd. Pakketjes zorgen voor 87 miljoen kilo karton- en plasticafval per jaar en per persoon gooien we zo’n 59 kilo papier en karton weg. Tweederde daarvan kan gerecycled worden, maar voorkomen is beter dan genezen. De papierindustrie is erg vervuilend en ontbossing een van onze grootste maatschappelijke problemen.

De meest eenvoudige manier om papier te besparen, is door een nee-nee sticker - te bestellen via Milieudefensie - op je brievenbus te plakken. Zo weet je zeker dat je geen reclamefolders meer krijgt. Geef vervolgens bij organisaties en de overheid aan, dat je al je post digitaal wilt ontvangen. Gebruik ook altijd gerecycled wc-papier en keukenpapier, dat scheelt 20.000 velletjes per jaar. En shop je graag online en heeft het geen haast? Kies dan niet voor de ‘vandaag besteld, morgen in huis’ optie, maar geef het bedrijf wat tijd om een goede route te bepalen en daarmee brandstof te besparen.

Ook zijn er steeds meer milieuvriendelijke alternatieven voor papier. Houd je ervan om op papier aantekeningen te maken? Dan kun je kiezen voor duurzame notitieboekjes. Bijvoorbeeld van het Nederlandse bedrijf Paper on the Rocks. De oprichtster van dit bedrijf heeft als missie om de papierindustrie te verduurzamen en dat doet ze met notitieboekjes van steenpapier. Steenpapier is waterproof, gif-, bleek- en boomvrij en kan eeuwig gerecycled worden. En ook als je wel eens wat laat drukken, dan zijn er bijzondere alternatieven. Triodos Bank drukt papier, voor bijvoorbeeld De Kleur van Geld bij Libertas Pascal. Zij werken met 100% gerecycled papier. Maar ook met papier van tomatenpulp of maaiafval, dat net zo mooi is, maar waar geen boom voor gesneuveld is.

Meubels en bouwmaterialen
Fast Fashion kennen we allemaal wel; goedkope mode die gemaakt is om er zo veel mogelijk van te kopen en zo kort mogelijk te dragen. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als Fast Furniture? Ook hier gelden dezelfde principes: iets goedkoop maken, van slechte kwaliteit en niet bedoeld om een leven lang mee te gaan. Meestal belanden ze daarom ook na 7 jaar al op de afvalberg.

Hoe anders is dat met het kastje van je oma of de vintage stoel waar je lange tijd voor hebt gespaard, want die knap je op als ze mankementen vertonen. Ze krijgen een lik verf, nieuwe bekleding of je laat ze door een timmerman even goed onder handen nemen. Dit soort meubels hoef je niet per se te erven, maar kun je ook kopen, bijvoorbeeld via een platform zoals Reliving, dat als doel heeft om Fast Furniture de wereld uit te helpen. Maar ook bij de kringloopwinkels vindt je regelmatig echte schatten.

Ook voor het klussen aan of het verbouwen van je huis zijn er duurzame alternatieven. Vooral in de bouw gaan nog heel veel kostbare grondstoffen verloren. Materialen worden verbrand of gestort, terwijl ze nog prima te gebruiken zijn. En die materialen worden dan weer verkocht door bouwmarkten die alleen tweedehands materialen verkopen. Een mooi voorbeeld is Buurman. Buurman is daardoor een bouwmarkt vol duurzame materialen van goede kwaliteit. Je kunt ze vinden in het Hof van Cartesius in Utrecht of in Rotterdam. Niet in de buurt? Ook op Marktplaats vind je de nodige gebruikte materialen.

Plastic verpakkingen
Plastic is een geweldig materiaal: het is licht, waterdicht, goedkoop en onverslijtbaar. En daar zit nou net het probleem. Ook al kun je er eten of kleding in bewaren, speelgoed, telefoons en autodashboards van maken; we komen er nooit meer van af. Plastic verteert namelijk niet. Het valt alleen met de jaren uit elkaar in steeds kleinere stukjes die, bijvoorbeeld door het eten van vis, ook weer in ons lichaam terecht komen. Door de enorme hoeveelheden plastic die we gebruiken (jaarlijks produceren we 311 miljoen ton), is het een absolute bedreiging voor al het leven op aarde.

Volledig plasticvrij leven is onmogelijk, maar plasticvrij en zero waste boodschappen doen is steeds eenvoudiger. Begin met zoveel mogelijk plasticvrije boodschappen te doen. Gewapend met je eigen zakjes en tassen naar de supermarkt, kom je al een heel eind. Net als op de markt, ook daar is het heel normaal om je eigen verpakkingen mee te nemen. Daarnaast zijn er allerlei merken die tasjes, netjes, doeken en bakjes verkopen om je plasticvrije levensstijl gemakkelijk vol te houden. Op de website van de groothandel Eco Warehouse kun je zien wat er allemaal te koop is aan duurzame verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan een Beewrap waar je kaas of broodjes in kunt bewaren. Het is een alternatief voor plastic- en aluminiumfolie. De producten van Eco Warehouse kun je onder andere bij WAAR kopen. Bij Ekoplaza koop je verpakkingsvrije producten en zijn alle zakjes milieuvriendelijk, bij de online supermarkt Pieter Pot koop je alles verpakkingsvrij in herbruikbare, glazen potten, die bij je thuis worden bezorgd en steeds meer schoonmaakmiddelen koop je met een navulverpakking, zelfs bij de ‘reguliere’ supermarkten. Zo zorgen we samen voor minder plastic. (bron: dekleurvangeld.nl)

Verduurzaming
Wanneer je wil bijdragen aan het milieu is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar het verduurzamen van je woning. Een energiezuiniger huis hoeft niet heel lastig te zijn. Met een paar enkele aanpassingen zie je al lagere energierekeningen en stoot je minder uit. Voordat je start met het verduurzamen van je woning, is het handig om het energielabel op te vragen. Op dit label kun je zien hoe jouw huis er nu voor staat en op welke punten er nog winst valt te behalen. Vervolgens kun je kijken welke opties het beste voor jou zijn. Lees hier bijvoorbeeld hoe Taxateur Maurice het heeft aangepakt.

Verduurzaming bekostigen
Veel huiseigenaren zien op tegen de hoge kosten van verduurzaming van hun huis. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je hiermee te helpen. Met een energiebespaarlening kun je duurzame aanpassingen aan je huis financieren. Het isoleren van je woning, vloerverwarming, zonnepanelen en een warmtepomp kosten samen al snel zo’n duizenden euro’s. Je kunt ervoor kiezen om de verduurzaming in stappen uit te voeren en het zo betaalbaar houden. Hierdoor kun je de investering goed plannen en betaalbaar houden.

Energiebesparing via de hypotheek
Verschillende geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek, met een verduurzamingshypotheek. Zo kunnen huizenkopers die willen verduurzamen, tot 106% van de woningwaarde lenen. Zaken als een warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie of zonnepanelen, kun je op deze manier meefinancieren in de hypotheek.

Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen of koop je een huis dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan boven op de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen.

Energiebespaarlening via warmtefonds
Je kunt als huiseigenaar of Vereniging van Eigenaren (VvE) er ook voor kiezen om tegen een gunstig tarief geld te lenen bij het Warmtefonds. Met deze energiebespaarlening kun je zonder spaargeld je energierekening omlaag brengen. Je kunt de energiebespaarlening combineren met de subsidie voor het isoleren van je huis en de subsidie voor een warmtepomp. De investering verdient zichzelf terug doordat je energierekening omlaag gaat.

Het rentetarief van de lening staat vast tijdens de looptijd van de lening. De looptijd hangt af van het bedrag dat je leent en ligt tussen de 7 en 20 jaar. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. Deze lening is annuïtair. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd de volledige lening hebt terugbetaald. Je betaalt over de hele looptijd een vast bedrag per maand.

Wil jij verduurzamen?
Wil jij verduurzamen en ben je benieuwd naar de financieringsmogelijkheden? We voorzien je graag van advies. Vraag een vrijblijvend advies aan met een van onze adviseurs.

Hoe milieuvriendelijk ben jij thuis?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht