Haal eens een frisse wind door jouw hypotheek

Haal eens een frisse wind door jouw hypotheek

Geschreven door Leonie de Wit op 2 februari 2022

Wie z’n hypotheek wil oversluiten, kan dit maar beter snel regelen. Als je geld wil besparen tenminste. De hypotheekrente is aan het stijgen en een lagere hypotheekrente biedt kans op lagere maandlasten. Kun jij besparen op jouw hypotheeklasten? Tijd om je hypotheek eens onder de loep te nemen.

Als het afsluiten van de hypotheek eindelijk is gelukt, gaan de papieren vaak voor jaren de kast in en wordt er niet meer naar gekeken. Dat is zonde, want het zou zomaar kunnen dat je nu nog flink kunt profiteren van lagere maandlasten. In de afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes namelijk flink gedaald en de huizenprijzen gestegen.

Hypotheek oversluiten
De meest voorkomende manier om te profiteren van een lagere rente is je hypotheek oversluiten. Simpel gezegd sluit je dan gewoon een nieuwe hypotheek af, waarbij je een (veel) gunstigere rente hebt. Je lost met dat geld in een keer je oude hypotheek af. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten, maar ook met deze kosten mee berekend ben je vaak alsnog voordeliger uit. Het kan zomaar tot honderden euro’s per maand opleveren. Een eventuele boeterente is fiscaal aftrekbaar. Of het voor jou verstandig is om over te sluiten, lees je hier.

Lagere hypotheekrente bij overwaarde
Hoe hoger de waarde van je woning, hoe minder risico de bank met jouw hypotheek loopt. Hoe lager dat risico, hoe lager de rente is. Dus wanneer je overwaarde op je woning hebt, val je vaak in een lagere risicoklasse bij je geldverstrekker. Hierdoor kun je dus een lagere hypotheekrente krijgen. Afhankelijk van jouw geldverstrekker verwerken zij dit automatisch of dien je een nieuw taxatierapport te laten opmaken om je hypotheekrente te kunnen verlagen. Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, zit je al in de laagste risicoklasse.

Woning verduurzamen
Hypotheekverstrekkers moedigen huizeneigenaren steeds vaker aan om de woning te verduurzamen met een zogenoemde duurzaamheidskorting. Wanneer jouw woning voldoet aan bepaalde eisen, zoals een gunstig energielabel, dan kun je een lagere hypotheekrente krijgen. Het is zelfs zo dat de laagste rentes tegenwoordig exclusief beschikbaar zijn voor energieneutrale woningen. Niet gek dus dat steeds meer Nederlanders gebruikmaken van deze duurzaamheidskorting en investeren in een gunstiger energielabel.

Verduurzaming zorgt daarnaast ook voor een flink lagere energierekening, los van het feit dat het ook je wooncomfort vergroot. Daarbij stijgt de waarde van je woning direct. Alle reden om verduurzaming van de woning eens te overwegen. Veel huiseigenaren zien op tegen de hoge kosten van verduurzaming van hun huis. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je hiermee te helpen. Met een energiebespaarlening kun je duurzame aanpassingen aan je huis financieren.

Meer weten of persoonlijk advies?
Ben je benieuwd of jij kunt besparen op jouw hypotheek? Wij kijken graag met je mee. Vraag een vrijblijvend advies aan bij en van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie