De rente stijgt, hoe profiteer jij nog van de lage rente?

De rente stijgt, hoe profiteer jij nog van de lage rente?

Geschreven door Leonie de Wit op 25 januari 2022

Wanneer je een hypotheek wil afsluiten of je huidige hypotheek wil oversluiten, is dit het moment om dat te doen. De komende tijd stijgen de hypotheekrentes naar verwachting verder, wij leggen uit hoe je nu nog kunt profiteren van de lage hypotheekrente.

Het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen weken flink gestegen. Iedereen wil de stijgende rente voor zijn. Hierdoor zou het kunnen dat je langer moet wachten voordat je hypotheek helemaal rond is. ‘Wij raden je dan ook aan om op tijd advies in te winnen. Ooms geeft nu vol gas om de rente snel vast te laten zetten in een stijgende markt zodat je daar eerder zekerheid over hebt’, aldus financieel adviseur Jacco Groenewoud.

Hypotheek oversluiten
De meest voorkomende manier om te profiteren van een lagere rente en de huidige hypotheekrenteaftrek, is je hypotheek oversluiten. Simpel gezegd sluit je dan een nieuwe hypotheek af tegen een lagere rente. Je lost met dat geld in een keer je oude hypotheek af. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten, maar ook met deze kosten mee berekend ben je vaak alsnog voordeliger uit. Het kan zomaar tot honderden euro’s per maand opleveren. Een eventuele boeterente is fiscaal aftrekbaar.

Wanneer is het verstandig om over te sluiten?
Loopt jouw rentevaste periode binnen 2/3 jaar af? Dan kan het verstandig zijn om nu over te sluiten. De kosten die je maakt wegen op tegen de nieuwe lage maandlasten die je krijgt. Oftewel, je verdient het vaak dus snel terug. Vaak rekent jouw huidige bank een boeterente als je wilt oversluiten. Zij berekenen dit op basis van de resterende looptijd, en het verschil in de rente; jouw rente en de rente die nu bij de bank geldt. Deze boete geldt niet als je rentevaste periode snel afloopt, dan kun je de nieuwe hypotheek laten aansluiten op de oude.

Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek nog wat langer? Dan is het aan te raden om eerst de boeterente op te vragen bij je bank. Ook als de hypotheek nog lang loopt, kun je in sommige gevallen nog profiteren van de lage rente, bijvoorbeeld door te rentemiddelen.

Rentemiddelen
Bij rentemiddeling spreek je een nieuwe (langere) rentevaste periode af met de bank. Omdat de rente nu nog heel laag is, krijg je bij rentemiddelen een lagere rente. Je nieuwe rentetarief komt ergens tussen wat je nu betaalt en de actuele rente in. In tegenstelling tot oversluiten kan rentemiddeling alleen bij je huidige hypotheekverstrekker. Ook hier heb je te maken met een boete, omdat je de afgesproken rentevaste periode eerder openbreekt dan de einddatum.

Het voordeel is dat je deze boete uitsmeert over de looptijd van je nieuwe hypotheek. Zo hoef je het totale bedrag niet in één keer te betalen. Bij aanvang worden alleen administratiekosten in rekening gebracht.

Profiteren van de lage rente?
Wil jij nog profiteren van de lage rente? We helpen je graag. Vraag direct een vrijblijvend advies aan bij een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie