Geld lenen voor energiebesparing: de energiebespaarlening

Geschreven door Leonie de Wit op 17 november 2021

Wil je je huis verduurzamen? Veel huiseigenaren zien op tegen de hoge kosten van verduurzaming van hun huis. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je hiermee te helpen. Met een energiebespaarlening kun je duurzame aanpassingen aan je huis financieren. Wist je dat dit tot € 25.000 tegen 0% rente kan, wanneer je de hypotheek voor 31 december 2021 nog aanvraagt?

Het isoleren van je woning, vloerverwarming, zonnepanelen en een warmtepomp kosten samen al snel zo’n duizenden euro’s. Je kunt ervoor kiezen om de verduurzaming in stappen uit te voeren en het zo betaalbaar houden. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te financieren, zoals via de (lokale) overheid en hypotheekverstrekkers, zoals bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek of energiebespaarlening. Hierdoor kun je de investering goed plannen en betaalbaar houden.

Energiebesparing via de hypotheek
Verschillende geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek, met een verduurzamingshypotheek. Zo kunnen huizenkopers die willen verduurzamen, tot 106% van de woningwaarde lenen. Zaken als een warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie of zonnepanelen, kun je op deze manier meefinancieren in de hypotheek.

Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen of koop je een huis dat al energiezuinig is, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen.

Energiebespaarlening via warmtefonds
Je kunt als huiseigenaar of Vereniging van Eigenaren (VvE) er ook voor kiezen om tegen een gunstig tarief geld te lenen bij het Warmtefonds. Met deze energiebespaarlening kun je zonder spaargeld je energierekening omlaag brengen. Je kunt de energiebespaarlening combineren met de subsidie voor het isoleren van je huis en de subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler. De investering verdient zichzelf terug doordat je energierekening omlaag gaat.

Het rentetarief van de lening staat vast tijdens de looptijd van de lening. De looptijd hangt af van het bedrag dat je leent en ligt tussen de 7 en 20 jaar. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. Deze lening is annuïtair. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd de volledige lening hebt terugbetaald. Je betaalt over de hele looptijd een vast bedrag per maand.

De voordelen van een verduurzamingshypotheek of energiebespaarlening
Het afsluiten van een verduurzamingshypotheek of energiebespaarlening neemt een aantal voordelen met zich mee. Hypotheekadviseur Jacco Groenewoud legt uit: ‘Allereerst heeft een dergelijke lening een aantrekkelijke rente, die gedurende de hele looptijd vaststaat. In veel gevallen is de rente van de energiebespaarlening ook nog fiscaal aftrekbaar. Het geleende bedrag wordt in een zogenoemde bouwkrediet gestort. Hiervoor hoef je vaak geen extra afsluitkosten te betalen, wanneer je deze lening tegelijk afsluit met je hypotheek. Je kunt de gehele lening of een gedeelte ervan boetevrij aflossen. En afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van jouw energiebespaarlening te dekken. Dit maakt het een slimme investering.’

Hoe sluit je een verduurzamingshypotheek of energiebespaarlening af?
Je sluit de verduurzamingshypotheek en energiebespaarlening idealiter af op het moment dat je een hypotheek afsluit. Weet je nog niet precies wat je wil verduurzamen en wil je dat later regelen? Dan is het toch verstandig om direct bij het afsluiten van je hypotheek deze lening af te sluiten. Als je wacht, dan betaal je extra vaak afsluitkosten. Wij laten graag de mogelijkheden zien. Minder lenen kan uiteraard altijd.

Denk je er aan om je hypotheek over te sluiten? Sluit ook dan de lening direct af bij je hypotheek, dan kun je later je woning verduurzamen. Wij helpen je graag met een passend advies. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
‘Met het Haalbaarheidscertificaat van Ooms kochten wij ons droomhuis’

‘Met het Haalbaarheidscertificaat van Ooms kochten wij ons droomhuis’

Wist je dat je met een haalbaarheidscertificaat van Ooms je kansen op een woning aanzienlijk vergroot? Zo ondervonden ook Frits en Els. Ook kwamen zij erachter dat ze meer konden lenen dan ze...
Optimale dekking op vakantie: Een gids voor je autoverzekering, pechhulp en hulpverlening vervoer

Optimale dekking op vakantie: Een gids voor je autoverzekering, pechhulp en hulpverlening vervoer

Het vakantieseizoen staat voor de deur en velen van ons zijn al druk bezig met het plannen van de perfecte (auto)vakantie. Maar voordat je de koffers inpakt en de weg op gaat, is het...
Bekijk overzicht