CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Geschreven door Jacco Groenewoud op 28 december 2023

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan vervanging toe? Houd dan nu al rekening met 2026, want vanaf dan worden er nieuwe eisen gesteld aan de aanschaf van een nieuwe verwarmingsketel.

CV-ketels in woningen
De meeste woningen gebruiken een cv-ketel voor verwarming en warmwatervoorziening. Gemiddeld gaat een cv-ketel tussen de 12 en 15 jaar mee. Vanaf 2026 hebben overheidsmaatregelen gevolgen voor vervanging.

Hoofdregel
Na 2026 wordt de hybride warmtepomp de minimum standaard voor het verwarmen van woningen. Dit betekent dat bij vervanging van de cv-ketel vanaf 2026 een duurdere verwarmingsinstallatie nodig is.

Wat is een hybride warmtepomp en kosten
Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en bestaat uit een binnen- en buitenunit. De aankoop en installatie kosten gemiddeld tussen €5.500 en €7.500. Extra aanpassingen kunnen de kosten verhogen.

Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen op de verplichting tot een hybride warmtepomp bij vervanging van de cv-ketel, zoals lange terugverdientijd, monumenten, en woningen die op korte termijn op een warmtenet worden aangesloten.

Financieringsopties
Voor financiering zijn er meerdere mogelijkheden, zoals hypotheek, subsidies, en overheidsleningen. Wil je hier meer over weten? Wij voorzien je graag van uitgebreide informatie.

Keuze voor de komende jaren
Tot 2026 heb je de keuze: een nieuwe cv-installatie voor de komende jaren of investeren in een duurzamere installatie met langere terugverdientijd en minder fossiele brandstoffen.

Advies nodig?
We helpen je graag. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze financieel adviseurs.

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
Bekijk overzicht