Check de verzekeringen voor jouw samengesteld gezin

Geschreven door Leonie de Wit op 29 september 2021

Ga je samenwonen met jouw nieuwe partner en vorm je een nieuw samengesteld gezin? Er zijn wat financiële zaken waar je rekening mee dient te houden. Heb je bijvoorbeeld enig idee hoe het zit met de verzekeringen?

In een samengesteld gezin heeft ten minste één van de partners kinderen uit een vorige relatie. Het nieuwe gezin wordt meestal gevormd na echtscheiding of overlijden van een van de ouders. De nieuwe partners gaan met elkaar samenleven en ieder neemt de eigen kinderen mee. Er zijn in Nederland zo’n 200.000 samengestelde gezinnen. Die kennen veel uitdagingen, bijvoorbeeld bij de opvoeding van de kinderen. Maar ook als het om financiële zaken gaat. Wij zetten een aantal verzekeringen voor jou op een rij.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht in ons land, maar wel zeer aan te raden. Deze verzekering vergoedt schade die jij, iemand uit jouw gezin of jouw huisdier toebrengt aan derden (elke persoon die geen deel uitmaakt van je gezin). In het echtscheidingsconvenant wordt vaak opgenomen dat beide ouders de kinderen meeverzekeren op de aansprakelijkheidsverzekering. Vaak is het zo dat de verzekeraar de schade bijvoorbeeld niet dekt als het kind bij de andere ouder is. Je moet dan zelf ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Het is dus altijd verstandig om na de scheiding contact op te nemen met de verzekeraar waar je de aansprakelijkheidsverzekering hebt lopen. Zij kunnen je precies vertellen of er een nieuwe verzekering nodig is, of dat de huidige verzekering de schade dekt.

Overlijdensrisicoverzekering in een samengesteld gezin

Met een overlijdensrisicoverzekering krijgen jouw nabestaanden een bepaald bedrag om het al dan niet tijdelijk wegvallen van het inkomen op te vangen en bijvoorbeeld de hypotheek te betalen. Je laat je nabestaanden met zo’n verzekering verzorgd achter. Hoe zit het met een overlijdensverzekering in een samengesteld gezin? Wanneer je een nieuwe relatie aangaat, dan is het belangrijk om te checken wie er in de lopende polis aangewezen staat als begunstigde. Dat is degene die het geld ontvangt na jouw overlijden. ‘Het komt nog regelmatig voor dat de ex-partner nog als begunstigde is genoemd en niet de nieuwe partner. Het maakt niet of je gescheiden bent of niet. Wat er in de polis staat, is uiteindelijk leidend,’ aldus verzekeringsadviseur Wendy Denk.

Woningverzekering

Wanneer jouw nieuwe partner bij je komt inwonen en hij of zij neemt allerlei dure spullen mee, denk aan elektronica of designerstukken, dan is het verstandig om de waarde van de inboedel van de woningverzekering te verhogen. Ook als je verhuist, moet jouw woningverzekering aangepast worden en het adres worden gewijzigd.

Autoverzekering

Rijd je met de auto van jouw nieuwe partner? Dan moet je als bestuurder vermeld staan in de autoverzekering. Ga je verhuizen? Vergeet dan niet om het nieuwe adres door te geven voor jouw autoverzekering.

Verandert jouw situatie?

Wanneer je gaat samenwonen met een nieuwe partner is het belangrijk om te bedenken of jouw verzekeringen nog wel passen bij jouw huidige situatie. Is er onlangs iets gewijzigd? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dat is het fijne van een Financieel Adviseur bij Ooms Makelaars, die kun je hier altijd voor benaderen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Check de verzekeringen voor jouw samengesteld gezin
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht