Op welke financiële zaken moet je letten bij een samengesteld gezin

Geschreven door Leonie de Wit op 20 september 2021

Als je samenwoont en tenminste één van jullie één of meerdere kinderen uit een eerdere relatie heeft, vorm je een samengesteld gezin. Anders dan bij een eerste relatie, krijg je te maken met allerlei financiële zaken en verplichtingen.

Eén op de tien gezinnen in Nederland is een zogenoemd samengesteld gezin. Die kennen veel uitdagingen, bijvoorbeeld bij de opvoeding van de kinderen. Maar ook als het om financiële zaken gaat.

Partneralimentatie en hypotheek

Wanneer je gescheiden bent kun je te maken krijgen met alimentatie. Of je ontvangt het of je dient het te betalen. Wanneer je je ex-partner partneralimentatie moet betalen, heeft dat invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten. Je houdt netto immers minder over omdat je het alimentatiebedrag moet aftrekken van je inkomen. Hoe geldverstrekkers hiermee omgaan, kan van hypotheek tot hypotheek verschillen.

Wanneer je partneralimentatie ontvangt is het overigens niet zo dat je automatisch een hogere hypotheek kunt afsluiten. Het wordt gezien als een onzeker inkomen is. Enerzijds omdat je het niet voor de rest van je leven ontvangt. Maar ook omdat de hoogte ervan niet vast staat. Zo kan jouw ex in een situatie terechtkomen waarin hij of zij de partneralimentatie niet meer kan betalen. Kinderalimentatie heeft verder geen invloed op jouw hypotheekaanvraag.

Nieuwe partner

Partneralimentatie stopt vaak als er een nieuwe partner in het spel komt en je besluit te gaan samenwonen. Het klinkt een beetje uitgekiend en onromantisch, maar wanneer je met je geliefde wil gaan samenwonen doe je er verstandig aan om eerst een rekensommetje maken, wat het effect is van het wegvallen van een deel van het inkomen. Als je samen een huis wilt kopen, bijvoorbeeld. Andersom geldt dit natuurlijk net zo goed. Als je alimentatie dient te betalen en jouw ex-partner krijgt een nieuwe partner, dan vervalt de alimentatiebetaling. Dat kan behoorlijk schelen in jouw leencapaciteit. Overigens kan de partneralimentatie eenmalig tijdelijk ‘on hold’ worden gezet. Wanneer het samenwonen toch geen succes blijkt, kan de alimentatie weer aangevraagd worden.

Samenlevingscontract

Jullie startsituatie is op financieel gebied vaak heel verschillend. Een van jullie heeft wellicht al een koopwoning, met een flinke overwaarde. De ander woont in een huurhuis. Het is verstandig om met een notaris hier goede afspraken over te maken. ‘Als je een huis koopt met een nieuwe partner, denk dan aan het maken van een samenlevingscontract. Hierin kun je afspraken maken over wie welk deel van de hypotheek betaalt. Of hoeveel vermogen jij of de partner inlegt bij de aankoop van de nieuwe woning, aldus Jacco Groenewoud, financieel adviseur bij Ooms Makelaars. ‘Ook leg je hierin vast hoe de inboedel wordt verdeeld als je ooit onverhoopt uit elkaar zou gaan.’

Testament

Waar je ook over na dient te denken, is een testament. Zeker in het geval van kinderen in een samengesteld gezin. Zo kun je een regeling treffen, zodat bij overlijden jouw partner in het huis kan blijven wonen en voor alle kinderen kan blijven zorgen. Wanneer je geen testament opstelt, erven je eigen kinderen jouw gedeelte van het huis. ‘Dat zou in de praktijk betekenen dat jouw partner eerst jouw kinderen dient uit te kopen, om in het huis te blijven wonen.’

Hypotheekrenteaftrek

Als je al eerder gebruik hebt gemaakt van hypotheekrenteaftrek, dan tellen die jaren gewoon mee als je met je nieuwe partner een huis koopt. Verder is het verstandig om te kijken of lopende (levens)verzekeringen nog wel voldoen in de nieuwe situatie.

Hypotheek afsluiten

Er zijn veel aandachtspunten als je als samengesteld gezin een hypotheek wilt afsluiten. Wij adviseren dan ook om in een vroeg stadium een adviseur in te schakelen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij helpen je graag.

Op welke financiële zaken moet je letten bij een samengesteld gezin
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Startersvoordelen: Bespaar tot € 50.000 op je eerste huis!

Startersvoordelen: Bespaar tot € 50.000 op je eerste huis!

Het zal je niet ontgaan zijn: in kranten en op social media is er volop aandacht voor "de starter die geen hypotheek kan krijgen". Na de zomer van 2024 zou het voor het...
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
Bekijk overzicht