Buy to let

Geschreven door Sytske Kooijman op 16 april 2020

Bijverdienen aan een huurwoning is voor particulieren met eigen geld aantrekkelijk. Maar zo simpel als een huis kopen, een huurprijs eraan plakken en geld binnenharken is het niet. Je kunt niet zomaar een prijs noemen. En mag niet ieder gebouw verhuren als woning. Dit moet je doen als je wil kopen om te verhuren.

De huurprijs vaststellen

Je hebt vast al een mooi bedrag voor ogen om als huurprijs te vragen voor het appartement dat je gaat kopen. Toch werkt dat zo niet. Het is geen nattevingerwerk. Door middel van een puntensysteem bepaal je de hoogte van het bedrag.

Dit puntensysteem bepaalt de huurprijs:
  • Oppervlakte van de woning per ruimte
  • Verwarming
  • Energielabel
  • Keuken
  • Woonvoorzieningen voor gehandicapten
  • Sanitair
  • Prive buitenruimte
  • Rijksmonument

Een taxateur kijkt daarnaast of de huurprijs die je wilt vragen realistisch is. Er moet immers wel markt voor zijn.


De taxatie

Het laten taxeren van een woning die je gaat verhuren is extra belangrijk. Uit het rapport moet namelijk blijken of het huis wel voor verhuur bestemd is. En of een gebouw wel woonruimte mag zijn of alleen een zakelijke bestemming heeft.

Het is belangrijk dat je aan de taxateur laat weten dat de woning verhuurd wordt. Dan voldoet het taxatierapport aan de eisen van de hypotheekverstrekker. Met een goed afgestemd rapport is de kans op een hypotheek bovendien groter.

Risico’s

Het particulier verhuren van een woning brengt wat risico’s met zich mee. Dat begint al voordat jouw koopcontract rond is. Bedrijfspanden mogen niet particulier betrokken worden en een schoolgebouw is niet standaard een woonbestemming. Onderzoek dit soort zaken voordat je een bod doet.

Houd in Rotterdam bovendien rekening met erfpacht. De grond onder je huis of appartement is niet altijd jouw eigendom bij koop. Daar moet je per maand of kwartaal een bedrag voor betalen. Dit verhoogt jouw maandelijkse kosten aanzienlijk en dit is niet direct door te rekenen in de kosten van de huurder.

Koop geen kat in de zak. Laat een taxateur bekijken of de woning die jij op het oog hebt geschikt is voor verhuur.

Taxatie aanvragen

Buy to let
Sytske Kooijman
Neem contact op met Sytske

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

Deze week is Dupa 2.0 live gegaan. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken, TEGOVA NL en RICS met betrekking tot de meest recente regelgeving inzake...
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
Bekijk overzicht