Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Geschreven door Sytske Kooijman op 7 juli 2023

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink naast zitten. Dat is een reden om je woning te taxeren.

Over het hebben van een huis betaal je belasting. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde. WOZ staat voor waardering onroerende zaken. Die WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw bepaald, aan de hand van de taxatie op 1 januari van het jaar ervoor. Dit jaar kijkt de gemeente dus naar de waarde van je huis op 1 januari 2022.

Aan de hand van die waarde berekent de gemeente wat je moet betalen aan bijvoorbeeld ozb en andere gemeentelijke belastingen. Die waarde moet dus wel kloppen. Maar de waarde wordt ook gebruikt voor het vaststellen van erfbelasting of schenkingsrecht.

Bezwaar maken?
Als je denkt dat die WOZ-beschikking te hoog is, moet je snel in actie komen. Tot zes weken nadat je de beschikking hebt ontvangen kun je bezwaar maken. Jaarlijks doet zo'n 1 tot 2 procent van de ontvangers dat. Je ontvangt zo'n beschikking vaak in het begin van het jaar.

Maar ook als je bijvoorbeeld een woning geërfd hebt, kun je een nieuwe beschikking aanvragen en bezwaar maken.

Een expertise van Ooms Taxaties is WOZ-taxaties. ‘Aan de hand van de WOZ-waarde wordt de hoogte van de onroerendezaakbelasting bepaald. De WOZ-waarde is ook van invloed op waterschapsheffingen en rijksbelastingen. Wij analyseren de WOZ-beschikking en voeren eventueel een contrataxatie uit, aldus Manager Taxaties & Consultancy Sytske Kooijman.

Vraag een taxatie aan
Geïnteresseerd in een taxatie van Ooms Taxaties of heb je vragen over dit onderwerp? We helpen je graag! Telefonisch, via videobellen of op kantoor. Neem contact met ons op via 010 – 424 88 10 of via taxaties@ooms.com.

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?
Sytske Kooijman
Neem contact op met Sytske

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Is jouw huis meer waard geworden? Dan kunnen jouw maandlasten omlaag

Is jouw huis meer waard geworden? Dan kunnen jouw maandlasten omlaag

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen. De kans is dus groot dat jouw woning meer waard is geworden. Hierdoor wijzigt de verhouding tussen je hypotheekschuld en de...
Bedrijfspand verduurzaamd? Laat uw pand opnieuw taxeren

Bedrijfspand verduurzaamd? Laat uw pand opnieuw taxeren

Vastgoedeigenaren staan al een paar jaar onder druk om hun kantoren te verduurzamen. Het kabinet heeft de keiharde grens gesteld dat alle kantoren in 2023 minimaal een energielabel C...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie