Hoe weet de hypotheekadviseur of het voor mij interessant is om de hypotheek over te sluiten naar een lagere rente?

Een hypotheekadviesgesprek start met een kennismaking. Wie ben je, hoe is je gezinssituatie, je leeftijd, wat doe je voor werk? Werk je in loondienst of zelfstandig, etc. Alles om een goed beeld van jou en je gezin te krijgen.

Vervolgens besteden we aandacht aan je doelen. Je hebt al een eigen woning en een hypotheek. Ben je van plan lang in de woning te blijven wonen, wil je groter of juist kleiner gaan wonen in de toekomst? Wil je de hypotheek gedeeltelijk of helemaal aflossen. Heb je verbouwingsplannen, is het nu tijd voor die nieuwe keuken of een nieuwe badkamer, een dakkapel of een uitbouw? Of wil je je woning nu juist verduurzamen en weet je welke mogelijkheden er zijn, zowel technisch als financieel?

Daarna kijken we naar hoe je financiële positie is. Daarvoor bespreken we ondermeer deze punten:
- Hoe hoog is je inkomen en is dat vast of deels variabel?
- Bouw je pensioen op?
- Zijn er voorzieningen bij overlijden of arbeidsongeschiktheid?
- Heb je spaargeld en hoeveel spaar je structureel per maand?
- Heb je financiële verplichtingen en hoe hoog zijn deze per maand?
- Hoe is je huidige hypotheek opgebouwd? Hoofdsom, rentepercentage, rentevastperiode, aflossingsvorm, aflossingsvrij.
- Wat heb je allemaal verzekerd?
Dit is een intensief onderdeel van het adviesgesprek. Niet iets waar iedere klant veel interesse in heeft, maar wel iets waar onze klanten later van aangeven dat ze superblij zijn met het overzicht en inzicht in hun financiën. Dit geeft rust of legt soms pijnlijke punten bloot die echt aangepakt moeten worden.

Verder besteedt de adviseur aandacht aan hoeveel kennis en ervaring je al met het afsluiten van financiële zaken hebt. Dit om in te kunnen schatten of je goed volgt wat zij of hij je erover vertelt. Daarnaast zal de adviseur heel gericht stil staan bij, wat wij noemen, jouw risicoprofiel. Welke risico's ben je bereid te lopen en hoe ga je daar mee om.

Deze kennismaking en inventarisatie verloopt op een voor jou heel ontspannen manier. Onze adviseurs brengen de verschillende onderwerpen luchtig ter sprake om een goed klantbeeld van je te krijgen. Vervolgens start het voor ons leukste onderdeel: het rekenwerk. Soms gebeurt dat direct in jouw aanwezigheid, vaak rekenen wij achter de schermen door.

Met alle opgedane kennis over jou en jouw situatie, beordeelt de adviseur of het voor jou interessant is om over te sluiten. Natuurlijk helpt zij of hij je ook met de vervolgstappen.

Wil je weten of oversluiten naar een lagere rente iets voor jou is?
Plan dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek in! Dan weet je meteen alles. We helpen je graag.

Eric van Veen
Neem contact op met Eric

Gerelateerde artikelen over: Hypotheek oversluiten

Wat is een boeterente?

Wanneer u een hypotheek heeft waarvan de rente nog 5, 10 of 15 jaar vast staat, kunt u niet simpelweg uw rente veranderen, zeker niet als u nog een vrij hoge rente...

Extra kosten

Wanneer wij u uiteindelijk adviseren uw hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker, dan krijgt u ook nog te maken met: - de notariskosten;