Risico-opslag verlagen in uw hypotheekrente

Risico-opslag verlagen in uw hypotheekrente

Geschreven door Eric van Veen

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren heel hard gestegen. De vraag is of de prijzen nu onder dreiging van een crisis alleen zullen stabiliseren of mogelijk zelfs gaan dalen.


Geldverstrekkers voor hypotheken hanteren opslagen naarmate u meer leent ten opzichte van de waarde van de woning. Leent u exact 100% dan betaalt u de hoogste rente. Leent u slechts 60% van de waarde van de woning dan betaalt u vaak de laagste rente. Het verschil kan oplopen tot 0,5% en dat is best veel.


Wanneer u nu aantoont dat uw woning in waarde is gestegen of u toont aan dat uw hypotheek bijvoorbeeld door extra aflossingen of uit een schenking is gedaald, dan kunt u in sommige gevallen bij een geldverstrekker in een lagere risicoklasse terechtkomen, waardoor uw hypotheekrente soms met 0,2% tot 0,5% daalt. Gaan de huizenprijzen daarna dalen, gaat de opslag er gelukkig niet weer terug op. Heeft u een hypotheek met Nationale HypotheekGarantie, dan heeft u al de laagste rente, dus de laagste risico-opslag of zelfs geen opslag.

Benieuwd of jouw risico-opslag omlaag kan? Vraag een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs!

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie