Risico-opslag verlagen in uw hypotheekrente

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren heel hard gestegen. De vraag is of de prijzen nu onder dreiging van een crisis alleen zullen stabiliseren of mogelijk zelfs gaan dalen.


Geldverstrekkers voor hypotheken hanteren opslagen naarmate u meer leent ten opzichte van de waarde van de woning. Leent u exact 100% dan betaalt u de hoogste rente. Leent u slechts 60% van de waarde van de woning dan betaalt u vaak de laagste rente. Het verschil kan oplopen tot 0,5% en dat is best veel.


Wanneer u nu aantoont dat uw woning in waarde is gestegen of u toont aan dat uw hypotheek bijvoorbeeld door extra aflossingen of uit een schenking is gedaald, dan kunt u in sommige gevallen bij een geldverstrekker in een lagere risicoklasse terechtkomen, waardoor uw hypotheekrente soms met 0,2% tot 0,5% daalt. Gaan de huizenprijzen daarna dalen, gaat de opslag er gelukkig niet weer terug op. Heeft u een hypotheek met Nationale HypotheekGarantie, dan heeft u al de laagste rente, dus de laagste risico-opslag of zelfs geen opslag.

Benieuwd of jouw risico-opslag omlaag kan? Vraag een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs!

Eric van Veen
Neem contact op met Eric

Gerelateerde artikelen over: Hypotheek aanpassen

Ik ga scheiden: wat doen we met de woning?

Bij een echtscheiding komen veel factoren aan bod, waaronder ook de (koop)woning. Wanneer jullie samen in het bezit zijn van een koopwoning zal er een keuze gemaakt moeten worden wie er...

Wat is rentemiddeling?

Bij rentemiddeling breek je je huidige rentevaste periode open en spreek je een nieuwe, vaak langere rentevaste periode af met de bank. Waarbij de hypotheekrente een gemiddelde is van je huidige...