Ik ga scheiden: wat doen we met de woning?

Bij een echtscheiding komen veel factoren aan bod, waaronder ook de (koop)woning. Wanneer jullie samen in het bezit zijn van een koopwoning zal er een keuze gemaakt moeten worden wie er eventueel in het huis blijft wonen, of dat het huis verkocht gaat worden. Hieronder leggen we beide situaties kort uit.

Uitkopen: Hypotheek overnemen
Wanneer één van de partners besluit om in de woning te blijven wonen, zal deze de ander moeten uitkopen. Wanneer je de woning hebt gekocht met een hypotheek, zal de hypotheek moeten worden overgenomen. Beide partners moeten akkoord zijn met dit besluit, voordat er kan worden overgegaan tot overname. Het is belangrijk om je in deze situatie goed te laten informeren en de financiële weerbaarheid te berekenen. Zo kom je in de toekomst niet voor financiële verrassingen te staan. Onze hypotheekadviseur helpt je graag bij het uitrekenen van de financiële haalbaarheid en aanvragen van een voorstel bij de hypotheekverstrekker.

Verkopen
Wanneer beide partners eigenaar van de woning zijn is het belangrijk om te weten of er een overwaarde is opgebouwd. Afhankelijk van de huwelijkse voorwaarden, zullen er bij een echtscheiding bezittingen verdeeld moeten worden over beide partners. In dit geval is de eenvoudigste oplossing het verkopen van de woning. Zodra de waarde van de woning is vastgesteld (door een taxateur) kan de hypotheekadviseur de verdeling berekenen. Indien gewenst kan de adviseur op basis van deze berekening een persoonlijk advies uitbrengen over de mogelijkheden voor een nieuwe koopwoning. We helpen je ook graag bij het verkopen van jouw woning.

Ga je scheiden, of wil je graag meer informatie over de financiële gevolgen van een echtscheiding? Wij geven onafhankelijk advies afgestemd op jullie huidige financiële situatie en die van de toekomst. Zo kunnen jullie deze fase samen financieel goed afsluiten en gaan jullie vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Neem contact op met de adviseur: we helpen je graag.

Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Gerelateerde artikelen over: Hypotheek aanpassen

Wat is rentemiddeling?

Bij rentemiddeling breek je je huidige rentevaste periode open en spreek je een nieuwe, vaak langere rentevaste periode af met de bank. Waarbij de hypotheekrente een gemiddelde is van je huidige...

Risicoklasse aanpassen tijdens rentevaste periode

Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risicoklasse. Heb je al flink afgelost of is je huis meer waard, dan kan de risicoklasse wellicht omlaag of zelfs vervallen. Ook als de...