Zonnepanelen, een goede investering?

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 10 mei 2021

We verduurzamen massaal ons huis. De populariteit van duurzaamheid is ook terug te zien in de groeiende vraag naar zonnepanelen in Nederland. De zon is een schone energiebron die niet opraakt. Door die energie beter te benutten, zetten we een grote stap naar een duurzame energievoorziening. En de energiekosten gaan ook nog eens omlaag. Win-win, toch?

De huidige pandemie en de bijbehorende lockdowns zorgen ervoor dat meer Nederlanders hun woning hebben verduurzaamd. Maar liefst 56 procent van de Nederlanders wil zonnepanelen op zijn huis plaatsen. Dat blijkt uit het rapport ‘COVID-19 en verduurzaming van de woning’ dat door onderzoeksbureau Motivaction werd opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Veel woningeigenaren willen wel verduurzamen, maar waar te beginnen? Is het een goede investering en hoe financier ik dat?

Verduurzamen van je woning
Wanneer je woning nog niet heel groen is, dan is het de moeite waard om je te verdiepen in verduurzaming. Het levert niet alleen meer comfort en minder energiekosten op, maar je woning stijgt ook in waarde. Nederland is een ideaal zonnepanelenland met voldoende zon bij niet al te hoge temperaturen. Zonnepanelen kunnen dan namelijk het hoogste rendement leveren. Bij de huidige prijzen van zonnepanelen, stroomtarief en salderingsregeling is de terugverdientijd gemiddeld zeven jaar.

En daar zeggen we meteen iets belangrijks: de salderingsregeling. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en terug levert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Deze regeling geldt tot 2023 en maakt dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen nu zo’n 7 jaar is. Daarmee zijn zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke én duurzame investering.

Hoe financier je zonnepanelen
Wie zonnepanelen wil, maar geen of weinig eigen spaargeld heeft, kan de financiering op verschillende manieren regelen. Jacco Groenewoud, Financieel Adviseur bij Ooms, legt uit: “De investering in zonnepanelen kan ondergebracht worden in de hypotheek. Bij energiebesparende maatregelen (waaronder zonnepanelen) is het mogelijk om, bovenop wat op het inkomen toereikend is aan hypotheek, € 9.000 extra te financieren. Voorwaarde is wel dat dit geld besteed wordt aan energiebesparende maatregelen.” Daar waar het normaal gesproken niet mogelijk is om meer te lenen dan de waarde van de woning, kun je bij diverse geldverstrekkers tot 106% van de waarde van de woning lenen mits je de genoemde 6% ‘extra’ gebruikt voor energiebesparende maatregelen. De extra hypotheek is gunstig, omdat je zo profiteert van de hypotheekrenteaftrek.

Het is ook mogelijk om energiebesparende maatregelen in de zogeheten Energiebespaarlening te financieren. Je mag dan maximaal 75% van de investering besteden aan zonnepanelen. De overige 25% besteed je dan aan andere energiebesparende maatregelen. Daarnaast bestaat er de Duurzaamheidslening, waarbij een particulier bij de gemeente geld kan lenen uit een speciaal fonds om de eigen woning energiezuinig te maken. Dit is afhankelijker per gemeente.

Welke financiering is het meest gunstig?
Dan is er nog een interessante optie. Ook kun je kiezen voor de zogenoemde groene lening. Wanneer kies je hiervoor? “Dit verschilt per persoon en financiële situatie. Het rentepercentage bij een lening is hoger dan de hypotheekrente, maar een groene lening kent wel aantrekkelijkere rentepercentages ten opzichte van een reguliere lening. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar het te lenen bedrag. Bij een lager bedrag zal een lening vaker een voordeligere keuze zijn dan financiering via een hypotheek. De extra kosten en de langere looptijd bij een hypotheek wegen dan niet op tegen het verschil in rentekosten.” Het is verstandig om met een financieel adviseur te bespreken wat het meest gunstig is in jouw persoonlijke situatie.

Een ander belangrijke tip van Jacco: “Over aanschaf en installatie van zonnepanelen betaal je btw. Wist je dat je deze btw terug kunt vragen bij de belastingdienst? Dit maakt de aanschaf ineens een stuk voordeliger.”

Ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen en wil je weten welke financiering voor jou het meest gunstig is? Wij kijken graag even met je mee. Bekijk de mogelijkheden eens op www.oomsfinancieeladviseurs.com of neem telefonisch contact op om jouw persoonlijke wensen en behoeftes te bespreken.

Zonnepanelen, een goede investering?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Vakantieplannen aan het maken? Check je reisverzekering op deze punten.

Hoe leuk is het om plannen te maken voor een nieuwe vakantie in het binnen- of buitenland. Of het nu een stedentrip, strandvakantie, kampeervakantie of wat voor soort vakantie ook is,...
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Bekijk overzicht