‘Woningbranden fors toegenomen in Nederland dankzij vergrijzing en energietransitie’ Hoe zit het met jouw brandverzekering?

Het aantal woningbranden in Nederland is in het eerste halfjaar fors toegenomen: voor het eerst zijn het er meer dan vierduizend. Dat betekent dat er in de eerste zes maanden van 2023 bijna elk uur bij iemand thuis brand is uitgebroken. Ben jij goed verzekerd tegen woningbrand?

Zelfs als je rekening houdt met de toename van het aantal huizen neemt het aantal incidenten toe, blijkt uit een analyse van cijfers die het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) naar buiten heeft gebracht. Het aantal keren dat de brandweer ook echt ter plaatse kwam, lag op bijna 3900. De stijging is des te opvallender omdat het aantal woningbranden in 2022 ook al alle records brak. Volgens de landelijke brandweerorganisatie is er nog geen concrete conclusie waar deze stijging aan ligt.

Energietransitie
Ruud van Herpen, onderzoeker op het gebied van brandveiligheid aan de TU Eindhoven en Hogeschool Saxion, denkt de oorzaken wel te weten zo lezen we in het AD. Zo zou de energietransitie een oorzaak kunnen zijn. Onze woningen zitten steeds voller met elektronische apparatuur als warmtepompen, zonnepanelen en omvormers, die sneller in de fik vliegen dan een ‘ouderwetse’ cv-ketel met radiatoren. Die zonnepanelen hebben nóg een nadeel, bleek afgelopen maand bij een brand in de Arnhemse wijk Presikhaaf. De woningen waar die brand woedde hadden hun daken vol met panelen liggen; die werkten als een soort paraplu en bemoeilijkten op die manier het blussen.

In het geval van zonnepanelen is het raadzaam om aan je verzekeraar te vragen of zonnepanelen daar ook onder vallen. Zonnepanelen worden vaak bevestigd aan of op een huis. Wendy Denk, Manager Verzekeringen bij Ooms, legt uit: “Hierdoor zijn ze onderdeel van de woning en is het mogelijk dat ze automatisch meeverzekerd zijn in de opstalverzekering, maar dit is niet bij iedere verzekeraar het geval. Vaak dien je aan te geven of je zonnepanelen hebt en bij enkele verzekeraars betaal je dan ook een ‘extra’ premie. Ook is het belangrijk om te weten hoe deze op het dak zijn bevestigd. Een aantal verzekeringsmaatschappijen vergoeden de schade namelijk alleen als de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is.”

Vergrijzing
Omdat de energierekening vooral afgelopen jaar flink hoger is geworden, gaan mensen die het nog wél van een cv-ketel moeten hebben hun huis op andere, gevaarlijkere manieren warmhouden, zegt Van Herpen op AD.nl. We duiken massaal op alternatieve verwarmingen om te besparen op onze energierekening. Warmtepompen en houtkachels zijn niet aan te slepen. Elektrische kacheltjes in alle soorten en maten worden met verlengsnoeren ingeplugd en zelfs de kolenkachel is hier en daar terug.

En dan is er als laatste nog de vergrijzing: wie ouder is brengt niet alleen meer tijd thuis door, maar is ook minder alert. Nederland telt bijna 3,6 miljoen AOW’ers, ruim honderdduizend meer dan vijf jaar geleden. Die stijging komt volledig op het conto van het groeiend aantal 75-plussers.

Brandverzekering
Bestaat er zoiets als een brandverzekering? Brandverzekering is de oude term voor inboedelverzekering of opstalverzekering. Beide verzekeringen bieden dekking als je brandschade hebt. Maar je bent met een inboedel- of opstalverzekering voor veel meer verzekerd dan alleen brandschade.

Brandschade aan de spullen in je huis kan je verzekeren met een inboedelverzekering. Voor het huis zélf heb je een opstalverzekering nodig. Om brandschade helemaal te verzekeren heb je ze dus allebei nodig.

Meer informatie
Wil jij weten of je goed verzekerd bent tegen brandschade, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken graag met je mee.


Bron: AD.nl

‘Woningbranden fors toegenomen in Nederland dankzij vergrijzing en energietransitie’ Hoe zit het met jouw brandverzekering?
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Het kan een ongemakkelijk onderwerp zijn om aan te snijden, maar het is belangrijk om stil te staan bij de financiële gevolgen van een mogelijke relatiebeëindiging. Het bespreken van...
Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Het kan gebeuren dat je betrokken raakt bij een schadegeval waarbij een fietsendrager of aanhangwagen een rol speelt. Dit kan allerlei vragen oproepen, zoals welke verzekering de schade dekt en...
Bekijk overzicht