Woning verduurzamen: wat zijn de hypotheekvoordelen?

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 27 juni 2019

Het verduurzamen van je woning is hot. Het is een topic dat ook steeds populairder wordt bij het kopen van een nieuwe woning. Natuurlijk, het is goed voor het milieu. Maar levert het uiteindelijk onder aan de streep ook meer geld op? Welke voordelen ervaar je wanneer je hier extra geld voor moet lenen? Wij zetten het even op een rijtje.

Je huidige woning verduurzamen

Je woont al een aantal jaar in je huidige woning en bent van plan voorlopig niet weg te gaan. Het is een rijtjeswoning uit 1970. Je wilt maatregelen nemen zodat je huis van energielabel G naar C gaat. Welke vorm van verduurzamen je ook kiest, je hebt er geld voor nodig. Er is een mogelijkheid om dit te financieren met aantrekkelijke voordelen. Energiezuinig wonen wordt namelijk gestimuleerd door de overheid.

Je kan in aanmerking komen om meer leencapaciteit te krijgen. Dit betekent dat je dus een hoger bedrag kunt lenen in je hypotheek. Dit bedrag mag je echter alleen besteden aan het verduurzamen van je woning. Dit doe je door bijvoorbeeld een verduurzaamhypotheek af te sluiten. Elke bank heeft zijn eigen soort lening en bijbehorende regels. Het grootste voordeel is voornamelijk dat je korting krijgt op je rente van de lening. Hoeveel je bespaart door je woning te verduurzamen, verschilt dus per bank.

Een duurzame woning kopen

Steeds meer mensen kijken ook naar de duurzaamheid bij het kopen van een nieuwe woning. Ook hier zijn aantrekkelijke regelingen voor. Wanneer je bijvoorbeeld een woning koopt en energiebesparende voorzieningen toepast, mag je maximaal 106% van de waarde van de woning lenen. Ook kun je bij sommige banken tot €25.000 extra financieren voor duurzame maatregelingen. Dit geldt echter wel voor woningen die al duurzaam zijn. Wanneer is je woning dan duurzaam? Als je een zogenaamde ‘nul-op-de-meter’-woning hebt of een woning met een energie prestatie coëfficiënt (EPC) van 0,4 of lager.

Ook hier verschilt het per bank welke regeling zij hanteren. Er zijn geldverstrekkers die bijvoorbeeld rekenen met energielabels. Hoe energiezuiniger het huis, hoe lager de rente. Met een ‘nul-op-de-meter’-woning kun je dus tot €25.000 extra lenen. Met een energie neutrale woning ligt dit net weer iets lager.

Conclusie

Wanneer je je huidige of toekomstige woning wilt verduurzamen, kan dit erg aantrekkelijk zijn met een speciale verduurzaamhypotheek. Je krijgt dan rentekorting op je hypotheek als je een duurzaam huis hebt. Ook kom je in aanmerking om meer te lenen in je huidige hypotheek.
Wil je hier meer over weten of kijken wat het beste bij jouw situatie aansluit? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Woning verduurzamen: wat zijn de hypotheekvoordelen?
Robbin Kroesbergen
Neem contact op met Robbin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie