Wonen in een Smarthouse: “dit huis is een vette chardonnay.”

Geschreven door Nick Forger op 10 september 2018

“Fantastische diners hebben wij hier gegeven,” zegt Rob de Jong, DGA StratAct, terwijl hij rondkijkt in de eindeloze ruimte van zijn leefkeuken. Hij zit aan een vier meter lange, massief houten, tafel die speciaal is ontworpen voor zijn woning. “Dit huis vind ik echt gaaf.” Rob woont samen met Samantha van Rooij, partner in leven en StratAct, zoon en dochter in een heel bijzonder huis in Rotterdam Prinsenland. Nog wel, want het huis staat inmiddels te koop bij Ooms Makelaars.

Jaren ‘30 huis

“Sam,” zoals Rob haar noemt, “komt uit Amsterdam en heeft in Huizen gewoond. Daar woonde ze in een jaren ‘30 huis en vond dit huis helemaal niets.” Daarbij kwam ook bij dat Samantha helemaal niets voelde voor Rotterdam. “Ze zei letterlijk: ‘Ik vind jou hartstikke leuk, maar dat huis én Rotterdam dat wordt ‘m echt niet!’ We zien wel, antwoordde ik daarop.”

Leren drinken

Drie maanden later hield Samantha van het huis en van Rotterdam. “Sam vergeleek hier het wonen met het leren drinken van wijn. Je begint eerst met zoete wijn en eindigt met een vette chardonnay. Nou, dit huis is dus een vette chardonnay.” Het hart van Samantha was niet veilig voor het huis of voor Rotterdam. “Stel je voor dat Sam en ik nu uit elkaar zouden gaan, dan zou ze in Rotterdam blijven.”

Gek modern ding

Het huis is onder leiding van Rob, als voormalig directeur van HBG Vastgoed, ontwikkeld. “Ik vond het een veelbelovend concept. “Veel architecten kunnen veel mooie dingen maken die van buiten er fantastisch uitzien, maar het is een kunst als je van buiten én binnen iets moois kan maken.” Daar is Robert Winkels, de architect, in geslaagd. “De buitenkant van het huis laat je denken dat het een ‘gek modern ding’ is. Maar de binnenkant, die moet je echt ontdekken. Dit huis daar moet je in leven!”

Smarthouse

Het bijzondere aan dit huis is dat het een Smarthouse is. Je denkt bij het woord smart al gauw dat er sprake is van hypermoderne technologie en allerlei moderne snufjes. “Dat is dus niet het geval,” legt Rob uit. “Een Smarthouse is van tevoren bepaald. Het systeem is dat je als bouwbedrijf met onderaannemers alle elementen bedenkt en engineert. Zo weet een architect, in dit geval Robert Winkels, met welke elementen hij werkt, wat het budget is en hoe het gebouwd moet worden. En het is heel snel. Dit huis is bijvoorbeeld in drie maanden gebouwd.” Toentertijd heeft Rob geprobeerd een nieuw concept neer te zetten. Dat is niet gelukt. “Vandaar dat deze woning uniek is. Het is de enige in z’n soort.”

Sterk als een schip

Naast dat het huis systematisch is gebouwd, is het duurzaam. “Demonteer het als je wil, verander het wanneer je wil. De constructie is licht. Het bestaat uit stalen kolommen en balken die in elkaar zijn geschroefd. Haal een verdieping weg als je er zin in hebt, voeg er een toe als je dat wil. Op de vraag of het wel stevig is, antwoord Rob overtuigd dat het sterker is dan een woning van natuursteen. “Oude schepen zijn op een vergelijkbare manier gebouwd. Het is niet massief, maar wel ontzettend sterk.”

Maathuis

Met een (leef)keuken, woonkamer, 3 slaapkamers en 2 extra kamers die vrij zijn in te richten, is de woning aan de Turfweg een gigantische moderne ruimte waarin je vrij kunt bewegen. “Het is hoe jij het wil. Kamer erbij? Geen probleem. Kamer weg? Ook geen probleem. Extra verdieping? Ook mogelijk. Met een Smarthouse kun je alles zelf bepalen. Je eigen maathuis, helemaal gebouwd naar hoe jij het wil.”

Verbinding met buiten

De tuin ligt rondom de architectonische woning. “Je hebt altijd zon, omdat de tuin helemaal rondom de woning ligt. Er is meer dan 1000 meter tuin. Op de oprit kun je wel acht auto’s kwijt.” Het huis heeft op alle mogelijke manieren verbinding met buiten. Iets wat Rob erg waardeert aan wonen in dit huis. “Als je rondkijkt zie je overal ramen en schuifpuien. Geen enkele plek in het huis komt licht tekort. En als er geen connectie is met buiten, hangt er een groen schilderij wat je aan buiten doet denken. Opgehangen door de architect, echt waar.”

Verhuizen

De vier meter lange keukentafel is voor Rob wel echt the place to be. “Hier hebben we vergaderingen, etentjes met het gezin en diners voor meer dan 20 man gehouden.” Aan dezelfde tafel is ook besloten dat ze toch graag iets samen zouden willen bouwen. “In dit huis zijn de kinderen opgegroeid, zijn we samen gaan wonen, maar we hebben het niet samen gebouwd. “In eerste instantie dachten we aan een kavel aan de Rotte, maar dat duurt drie jaar voordat daar wat staat. Dan zijn de kinderen allang en breed opgegroeid. Dat leek ons niet slim.”

Little C

Vanuit zijn werk is Rob betrokken bij Little C, het nieuwbouwproject in Coolhaven. Volgens hem hadden Samantha en hij een goede kans om daar een huis te kunnen kopen. “We zijn op de fiets naar Coolhaven gegaan. Binnen een week besloten we dat in Little C wilden gaan wonen.” Rob en Samantha gaan op de vierde verdieping wonen. “De hele verdieping wordt ons appartement. En op de begane grond komt ons kantoor. Dat is toch geweldig?!” Het enige nadeel was dat ze het fantastische huis aan de Turfweg moeten verkopen.

Leuke mensen

“Ik heb 12 jaar in dit huis gewoond. Met mijn kinderen, met de kinderen van Sam, met neefjes, nichtjes. We hebben gewerkt, gefeest en geleefd in dit huis. Natuurlijk willen we een mooie prijs, maar we hopen vooral dat we het aan leuke mensen kunnen verkopen.” Rob glimlacht en vraagt zich hardop af of het misschien suf klinkt dat hij dat wilt. “We hopen er echt op dat het mensen zijn die gaan ervaren hoe fijn het is om in dit huis te wonen en daar echt van te genieten.” Rob en Samantha hebben geen haast om de woning te verkopen. “We nemen alle tijd om dit te verkopen. Als iemand zegt dat ze er direct in willen trekken: prima. Wanneer iemand zegt dat hij er pas volgend jaar in wil trekken: ook prima. Als het langer duurt: ook goed. We vinden alles goed.”

Jammer

Rob vindt het heel jammer dat hij het huis moet verkopen. “Ik heb er 12 jaar gewoond. Ik woon hier hier heel blij en vrij. We zijn hier samen gaan wonen, kinderen zijn hier opgegroeid. Maar een nieuw begin van ons samen, dat is prachtig. Het is goed zo.”

Nieuwsgierig geworden naar de details van het huis van Rob en Samantha? Bekijk de woning!

Wonen in een Smarthouse: “dit huis is een vette chardonnay.”
Nick Forger
Neem contact op met Nick

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Maak kennis met Copaan: dé aankoopservice voor woningzoekers!

Maak kennis met Copaan: dé aankoopservice voor woningzoekers!

Ben jij op zoek naar persoonlijke aandacht bij het vinden van jouw droomwoning? Schakel dan onze expertise in als aankoopmakelaar, inclusief de aankoopservice...
Wending op de woningmarkt: toename in verkopen en einde aan prijsdaling nabij

Wending op de woningmarkt: toename in verkopen en einde aan prijsdaling nabij

De afgelopen maanden vertoonde de huizenmarkt een wisselvallige trend in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Echter, wordt het verschil geleidelijk kleiner en tonen de prijzen...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie