Onder optie? Waarom je toch moet reageren!

Geschreven door Robbin Kroesbergen op 10 juli 2025

Wie op huizenjacht is, komt de term regelmatig tegen: “onder optie”. En meestal volgt dan automatisch de gedachte: jammer, net misgelopen. Toch is dat niet helemaal terecht. Want een woning die onder optie staat, is niet verkocht. Sterker nog, je maakt vaak nog gewoon kans.

Wat betekent ‘onder optie’ nu eigenlijk?
Een optie of reservering (deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt) is simpel gezegd een tijdelijke afspraak tussen de verkoper en één kandidaat-koper. Die kandidaat krijgt dan de tijd om zaken uit te zoeken: bijvoorbeeld de financiering of aanvullende vragen over de woning. Het is géén contract en ook géén toezegging. De verkoper zegt alleen: “Wij geven deze persoon een paar dagen de tijd om een besluit tot aankoop van de woning te nemen”. Maar ondertussen blijft de woning wel gewoon op de markt. Andere geïnteresseerden mogen zich melden. En dat gebeurt vaker dan je denkt.

Volgens Daniël Stout, makelaar bij Ooms, is dat een belangrijk misverstand dat veel mensen kansen kost: “Een optie betekent echt niet dat het huis van de markt is. Sterker nog, in sommige gevallen is een tweede kijker degene die uiteindelijk wel koopt. Omdat de eerste twijfelt, of toch de financiering niet rond krijgt. Dan is het fijn als jij als koper al je interesse hebt uitgesproken. Daarmee loop je niet achter de feiten aan.”

Misgelopen of verkeerd geïnterpreteerd?
Dat een woningstatus verwarring kan oproepen, begrijpen we. Er zijn veel benamingen: onder optie, gereserveerd, onder bod, verkocht onder voorbehoud, verkocht. Die lijken veel op elkaar, maar betekenen echt iets anders. En dat verschil is voor jou als koper essentieel.

Waar ‘onder optie’ of ‘reservering/gereserveerd’ puur een moment van bedenktijd is, wordt het pas echt serieus als er sprake is van ‘onder bod’. Dan is er een concreet voorstel gedaan. Maar ook dan is de deal nog niet rond. Partijen zijn het dan eens over de voorwaarden waaronder de woning wordt aangekocht, maar de overeenkomst moet dan nog ondertekend worden. Pas bij ‘verkocht onder voorbehoud’ is er een akkoord bereikt en is de overeenkomst door beide partijen ondertekend. Maar zelfs dan zijn er nog voorwaarden waaronder de koop kan afketsen, zoals de bedenktijd, financiering of een bouwkundige keuring (in het geval van een bestaande woning).

Snelheid en initiatief maken het verschil
De woningmarkt is nog steeds krap, zeker in populaire regio’s. Dat betekent dat snelheid telt. En initiatief. Zie je een woning met een andere status dan “beschikbaar”? Laat je dan niet direct ontmoedigen. Bel de makelaar. Laat weten dat je interesse hebt. En vraag hoe het zit. Soms is de optie maar één dag geldig. Soms haakt de eerste kandidaat de volgende ochtend al af. En wie op dat moment klaarstaat met een concreet bod, maakt ineens wel kans.

“Wij zien het regelmatig gebeuren: iemand belt, ondanks de optie. Die komt langs, is serieus en snel. En die mag alsnog bieden. Vaak is dat dan de koper. Terwijl een ander dacht: het zal wel al weg zijn.” Legt Daniël uit.

Laat je niet tegenhouden door één woord
Het zoeken naar een woning is al uitdagend genoeg. Laat je daarom niet tegenhouden door een verkeerde aanname. “Onder optie” is géén stopbord, maar eerder een oranje licht: let op, wees alert, maar vooral: beweeg! Als jij actief blijft, ben je anderen vaak net een stapje voor. Zie je een huis bij ons te koop dat onder optie staat en spreekt het je aan? Bel ons dan direct! Zie je een woning die niet bij ons te koop staat? Schakel ons dan in als aankoopmakelaar. Wij vertellen je graag hoe de vlag erbij hangt. En wie weet is dat ene huis toch gewoon nog beschikbaar.

Onder optie? Waarom je toch moet reageren!
Daniël Stout
Neem contact op met Daniël

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De Woonbeurs Rotterdam + regio: wederom een groot succes!

De Woonbeurs Rotterdam + regio: wederom een groot succes!

Afgelopen zaterdag, 8 maart, was het weer zover: de Woonbeurs Rotterdam + regio! Dé beurs voor Rotterdam en omgeving, waar je alles kunt ontdekken over de nieuwste nieuwbouwprojecten. Elk...
Je huis verkopen: 10 essentiële tips voor een succesvolle verkoop

Je huis verkopen: 10 essentiële tips voor een succesvolle verkoop

Het verkopen van je huis is een belangrijke stap die de meeste mensen maar enkele keren in hun leven zetten. Een goede eerste indruk op potentiële kopers is cruciaal, je krijgt immers maar...
Bekijk overzicht