Is jouw huis meer waard geworden? Dan kunnen jouw maandlasten omlaag

Geschreven door Sytske Kooijman op 4 juli 2023

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen. De kans is dus groot dat jouw woning meer waard is geworden. Hierdoor wijzigt de verhouding tussen je hypotheekschuld en de woningwaarde, de zogenaamde loan to value. Dit zou kunnen betekenen dat je in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente. Hoe fijn zou dat zijn?

Wanneer een bank jou een hypotheek verleent, loopt de bank het risico dat jij je hypotheekschuld niet, of niet tijdig, kunt terugbetalen. In het uiterste geval kan een bank dan beslissen om het huis te verkopen. Het kan dan gebeuren dat de verkoop niet genoeg oplevert om je schuld terug te betalen. Wanneer de woning in waarde gestegen is, levert de verkoop genoeg op om de hypotheekschuld die nog openstaat te voldoen. Kortom, de bank loopt minder risico.

Banken rekenen een renteopslag op de hypotheekrente als de totale hypotheeklening een groot deel van de waarde van de woning is. Is de waarde van je woning gestegen, dan verandert deze verhouding. Deze renteopslag, oftewel de risico-opslag, kan hierdoor mogelijk omlaag of zelfs vervallen. Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten.

Dit geldt overigens alleen bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Vraag een taxatie aan
Vermoed jij dat je woning meer waard is geworden? Wellicht is het huis van de buren net verkocht voor een aanzienlijk bedrag. Of heb je een verbouwing laten doen aan je huis, wat voor een waardevermeerdering heeft gezorgd. Om de prijsstijging van je woning aan te tonen kun je een taxatierapport laten opmaken. Het is niet zo dat banken automatisch hun klanten informeren over een lagere hypotheekrente, dus het is van belang om zelf actie te ondernemen.

Wij komen graag langs voor een taxatie van jouw woning. We bepalen niet alleen de marktwaarde, maar pluizen alle details voor je uit. Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je vragen? Neem contact met ons op via taxaties@ooms.com of bel naar 010 – 424 88 88.

Is jouw huis meer waard geworden? Dan kunnen jouw maandlasten omlaag
Sytske Kooijman
Neem contact op met Sytske

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
Bedrijfspand verduurzaamd? Laat uw pand opnieuw taxeren

Bedrijfspand verduurzaamd? Laat uw pand opnieuw taxeren

Vastgoedeigenaren staan al een paar jaar onder druk om hun kantoren te verduurzamen. Het kabinet heeft de keiharde grens gesteld dat alle kantoren in 2023 minimaal een energielabel C...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie