Wat verandert er allemaal in 2023?

Geschreven door Leonie de Wit op 2 januari 2023

Per 1 januari is er het een en ander aan regels rondom je huis veranderd. Zo betaal je geen btw meer op zonnepanelen, is de NHG-grens verhoogd en telt het tweede inkomen volledig mee bij het berekenen van jouw maximale hypotheek. Wij zetten de veranderingen op een rij.

NHG-grens
Allereerst de NHG-grens. In 2023 is de grens voor een NHG-hypotheek omhooggegaan naar € 405.000. De grens was vorig jaar € 355.000. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). NHG biedt een vangnet als mensen te maken krijgen met gedwongen verkoop of restschulden.

Zowel de borgtochtprovisie – het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt - als de NHG-kostengrens wordt elk jaar opnieuw bepaald. Het doel hiervan is om enerzijds meer stabiliteit op de woningmarkt te creëren en anderzijds te zorgen dat consumenten toegang behouden tot een hypotheek met NHG. De NHG-kostengrens beweegt mee met de woningmarkt en gaat in een periode van stijgende woningprijzen minder hard omhoog en in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag.

Jubelton
Weleens van de zogenoemde jubelton gehoord? Deze regeling houdt in dat je een bepaald bedrag mag schenken aan bijvoorbeeld je (klein)kinderen zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Voorwaarde is wel dat dit bedrag gebruikt wordt voor de eigen woning. Daarnaast moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Dit bedrag kan wellicht net het verschil maken, waardoor je jouw droomhuis wel kunt kopen. Je moet de schenking dan wel binnen drie jaar gebruiken voor de aanschaf van een woning of verlaging van jouw hypotheek. De jubelton is dit jaar drastisch verlaagd van € 106.671 naar € 27.231.

Overdrachtsbelasting
Starters en doorstromers onder de 35 zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting bij het kopen van een woning. De waarde van de woning (en de koopsom van de woning) mag niet meer zijn dan € 440.000. Dit was 400.000 euro. De overdrachtsbelasting voor beleggers is gestegen van 8 procent naar 10,4 procent.

Die belastingverhoging moet ervoor zorgen dat starters en doorstromers makkelijker een betaalbare woning kunnen vinden. De jacht op beleggers en pandjesbazen is een paar jaar geleden al ingezet, met bijvoorbeeld maatregelen als opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht.

Tweede inkomen telt helemaal mee
Hypotheekverstrekkers nemen het tweede inkomen volledig mee bij de berekening van de maximale hypotheek. Tweeverdieners kunnen dan dezelfde hypotheek krijgen als eenverdieners met hetzelfde bruto-inkomen. Beide inkomens worden voor 100 procent meegeteld bij het bepalen van het financieringslastpercentage.

Over jouw maximale hypotheek gesproken. Budgetinstituut Nibud heeft de leennormen voor dit jaar iets verhoogd. Maar daar profiteer je doorgaans alleen van als je salaris is gestegen én de hypotheekrente niet nog verder gaat stijgen in 2023.

Prijsplafond
Ongetwijfeld heb je dit al gelezen, maar nog even voor de zekerheid: per 1 januari is het prijsplafond voor gas en energie ingegaan. Dat plafond is bedoeld om de pijn van de hoge prijzen te verzachten. Je betaalt maximaal 40 cent per kWh aan stroom. Voor gas betaal je maximaal 1,45 euro per kubieke meter. Dat gaat tot een verbruik van 2900 kWh en 1200 kuub gas. Wie meer verbruikt, moet dat afrekenen tegen de marktprijs in het energiecontract.

Zonnepanelen
De btw op zonnepanelen is verdwenen. Die stond vorig jaar nog op 21 procent. Zo hoeven mensen die zonnepanelen kopen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Wat betekent dit voor jou?
Wil je een woning kopen en ben je benieuwd wat de nieuwe regels betekenen voor jouw maximale hypotheek? Wij berekenen het graag voor je. Vraag een vrijblijvend advies aan bij een van onze adviseurs.

Wat verandert er allemaal in 2023?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie