Wat moet er allemaal geregeld worden wanneer je uit elkaar gaat?

Geschreven door Leonie de Wit op 6 oktober 2023

Wanneer je gaat scheiden zijn er heel veel zaken die je moet gaan regelen. Vooral op financieel gebied zijn er veel onderwerpen waarover je met elkaar afspraken moet gaan maken. Soms weet je even niet waar je moet beginnen. Onze echtscheidingsadviseur doorloopt de volgende stappen met je. Zo sta je er niet alleen voor.

 1. Wat staat er op papier?
  Bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn bepaalde zaken vastgelegd. Het kan zijn dat je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd bijvoorbeeld. Ook is er veel wettelijk geregeld. In deze brochure van de Rijksoverheid vind je meer informatie over dit onderwerp. Wanneer je een samenlevingscontract hebt, is dat leidend.
 2. Heb je recht op alimentatie?
  Bij scheiding na een huwelijk of geregistreerd partnerschap heb je soms recht op partneralimentatie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jouw partner meer verdiende. Wij rekenen voor je uit of je recht hebt op alimentatie. Dan kun je zelf besluiten of je hier gebruik van wil maken. In het geval van kinderen heb je mogelijk recht op kinderalimentatie. Je kunt met je ex-partner de hoogte hiervan bepalen. De rechter stelt het bedrag uiteindelijk vast.
 3. Het pensioen verdelen
  Bij een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) heb je in principe recht op de helft van het pensioen van de ander dat is opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Het is belangrijk om binnen twee jaar de scheiding door te geven aan je pensioenfonds. Het pensioenfonds zorgt er dan voor dat het pensioen wordt verdeeld. En jullie ontvangen ieder je eigen deel van het pensioen.
 4. Gezamenlijke woning? Neem contact op met de hypotheekverstrekker of de verhuurder
  Als je samen met je ex-partner een koophuis hebt, ben je vaak ook samen verantwoordelijk voor de hypotheek. Dit wordt hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Wanneer één van jullie in het huis wil blijven wonen, dan moet de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Daarvoor moet de hypotheekverstrekker meewerken. Dat doet de bank of verzekeraar alleen als de achterblijvende partner voldoende inkomen heeft. Wij helpen je hier graag bij en kijken direct naar de beste voorwaarden.
 5. Verdeel de gezamenlijke rekeningen
  Maak een lijst van (gezamenlijke) rekeningen en noteer het saldo op deze rekeningen op de datum dat je gaat scheiden. Bepaal wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen worden opgeheven. Zet hierna de rekeningen op één naam. Check ook welke automatische betalingen en incasso´s jullie hebben en zet ze stop of pas ze aan als dat kan.
 6. Welke verzekeringen hebben jullie samen?
  Maak een lijst van alle verzekeringen en bepaal per verzekering wat er moet gebeuren. Soms is het voldoende om de naam op de polis te veranderen. Maar in andere gevallen - vooral bij levensverzekeringen - is het ingewikkelder. Kijk ook naar je zorgverzekering. Onze verzekeringsadviseur kijkt graag met je mee.
 7. Verdeel bezittingen en schulden
  De verdeling van geld, goederen en schulden hangt af van de afspraken die jullie eerder hebben gemaakt. Zijn jullie bijvoorbeeld onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Ook gelden er andere regels wanneer jullie voor 1 januari 2018 getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Dan is alles gezamenlijk bezit. Dat geldt ook voor een eigen bedrijf; ook dat is gezamenlijk bezit. Wanneer je na 1 januari 2018 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan, dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen.
 8. Check de gevolgen voor je belastingaangifte en - teruggave
  Uit elkaar gaan heeft allerlei gevolgen voor je belastingaangifte en toeslagen. Zo kan het uit elkaar gaan gevolgen hebben voor het fiscaal partnerschap. Het is dan verstandig om voorlopige teruggave aan te vragen of je voorlopige teruggave te wijzigen via de Belastingdienst. Betaal je partneralimentatie, dan kun je deze aftrekken van je aangifte.

  Heb je recht op toeslagen? Het kan ook zijn dat je toeslagen veranderen of dat je recht krijgt op toeslagen. Geef aan de Belastingdienst door dat je uit elkaar bent. Wanneer jullie kinderen hebben dan maakt het voor de toeslagen uit of jullie co-ouder zijn of niet. Wij kunnen dit uiteraard voor je nagaan en bekijken waar je recht op hebt.
 9. Maak een nieuwe begroting
  Als gevolg van je scheiding verandert je financiële situatie waarschijnlijk flink. Dit kan onrust geven. Samen kunnen we een nieuw overzicht maken van je inkomsten en uitgaven. We houden hierbij rekening met eventuele alimentatie en toeslagen.

Meer informatie?
Wanneer je uit elkaar gaat komt er veel op je af. Het is een emotioneel zware tijd en er moet ook nog eens een hoop geregeld worden. Je zit waarschijnlijk met allerlei vragen. Wat moet ik allemaal gaan regelen? En wie kan mij helpen en adviseren? Onze echtscheidingsadviseur helpt je graag. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Wat moet er allemaal geregeld worden wanneer je uit elkaar gaat?
Mariƫlle Moerman
Neem contact op met Mariƫlle

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie