Wat houdt mediation in?

Wanneer twee mensen besluiten hun wegen te scheiden, gaan ze niet alleen door een juridisch proces, maar ook door een emotionele achtbaan. In deze ingewikkelde tijd biedt mediation een gestructureerde en empathische benadering om conflicten op te lossen en een nieuw begin te creëren. Wat houdt mediation eigenlijk in?

Wanneer geliefden uit elkaar gaan, denk je al snel aan conflict. Aan twee mensen met een eigen advocaat tegenover elkaar in de rechtszaal. Zo hoeft het echter niet te gaan. Liever niet zelfs. Veel mensen kiezen tegenwoordig dan ook voor mediation. Mediation is een proces waarbij een onpartijdige derde partij, de mediator genoemd, helpt bij het oplossen van geschillen tussen twee partijen. Bij het uit elkaar gaan fungeert de mediator als een neutrale bemiddelaar tussen de partners Het doel van mediation is om tot een gezamenlijke overeenkomst te komen over kwesties zoals eigendomsverdeling, financiën, kinderzorg en alimentatie. In plaats van een rechter de beslissingen te laten nemen, hebben de partners zelf de controle over de uitkomst van hun scheiding.

Hoe begint een mediation
‘Het mediationproces begint met een eerste ontmoeting waarin de mediator/scheidingsadviseur uitlegt hoe alles werkt en wat iedereen verwacht’, zo legt Ooms scheidingsadviseur Mariëlle Moerman uit. ‘In de gesprekken erna kun je bespreken wat je belangrijk vindt en wat je graag zou willen.’ De mediator helpt om te kijken naar verschillende mogelijkheden, te onderhandelen en tot een akkoord te komen over alles wat belangrijk is. ‘In de gesprekken gelden een aantal huisregels. Deze huisregels helpen een respectvolle en effectieve omgeving te creëren waarin deelnemers samen kunnen werken aan het oplossen van hun geschillen tijdens de mediation.’

Zo wordt van alle deelnemers verwacht om respectvol en beleefd te zijn tegenover elkaar en de mediator. Respecteer elkaars standpunten en luister actief naar wat de anderen te zeggen hebben. ‘Wat er tijdens de mediation wordt besproken, blijft vertrouwelijk. De deelnemers mogen geen informatie delen buiten de mediation, tenzij daarover andere afspraken zijn gemaakt. Daarnaast geldt dat het contact altijd gezamenlijk is’, voegt Mariëlle hieraan toe. ‘Wat er met de ene partner besproken wordt, wordt ook met de andere partner besproken. Open een eerlijke communicatie staat voorop.’ Elk akkoord dat tijdens de mediation wordt bereikt, wordt schriftelijk vastgelegd in een overeenkomst. Alle betrokkenen moeten akkoord gaan met de inhoud voordat het document wordt ondertekend.

Waarom mediaton
Eén ding weet je vaak zeker, je wilt geen vechtscheiding. Mediation bij scheiding helpt ex-partners om op een volwassen en constructieve manier met elkaar om te gaan, zelfs in tijden van conflict. ‘Het creëert een basis voor een nieuw begin, waarin beide partijen kunnen voortbouwen op wat ze hebben geleerd tijdens het proces.’ De scheidingsadviseur informeert en begeleidt jullie bij juridische en financiële kwesties én houdt rekening met de gevoelens, gedachten, belangen en zorgen die bij jullie (kunnen) spelen. Zodat jullie zowel zakelijk als respectvol uit elkaar kunnen gaan.

Meer informatie
Gaan jullie uit elkaar en heb je vragen aan onze scheidingsadviseur? Neem dan vrijblijvend contact op met Mariëlle Moerman.

Wat houdt mediation in?
Mariƫlle Moerman
Neem contact op met Mariƫlle

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Waarom het slim is om nu al over een mogelijke scheiding te praten!

Het kan een ongemakkelijk onderwerp zijn om aan te snijden, maar het is belangrijk om stil te staan bij de financiële gevolgen van een mogelijke relatiebeëindiging. Het bespreken van...
Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Schade met een fietsendrager of aanhangwagen

Het kan gebeuren dat je betrokken raakt bij een schadegeval waarbij een fietsendrager of aanhangwagen een rol speelt. Dit kan allerlei vragen oproepen, zoals welke verzekering de schade dekt en...
Bekijk overzicht