Wat als je partner komt te overlijden: hebben jullie een overlijdensrisicoverzekering?

Geschreven door Leonie de Wit op 14 september 2023

Je wil er niet aan denken, maar kun je jouw hypotheek nog wel betalen als jouw partner komt te overlijden? De premie is vaak erg laag. Het belang altijd erg groot. Toch krijgt de overlijdensrisicoverzekering meestal niet de aandacht die zij verdient. Heb jij een overlijdensrisicoverzekering?

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit spreek je met de verzekeringsmaatschappij een bedrag af dat de maatschappij moet uitkeren wanneer jij of jouw partner voor een bepaalde datum komt te overlijden. Uiteraard moet dit overlijden binnen deze periode onvoorzienbaar zijn. De verzekering sluit je af om de nabestaanden een zekere mate van financiële zekerheid te bieden. Bijvoorbeeld de zekerheid dat ondanks het wegvallen van een deel van het gezinsinkomen de woonlasten toch betaald kunnen blijven worden. Of dat de kinderen de studie die zij wensen, kunnen volgen.

Lage premie
Hoe jonger iemand is, hoe kleiner de kans dat hij of zij binnen de met de verzekeraar overeengekomen periode komt te overlijden. De financiële gevolgen voor de nabestaanden kunnen echter zeer hoog zijn. Doordat de kans van voortijdig overlijden klein is rekenen verzekeringsmaatschappijen hiervoor ook een heel lage premie. Voor de prijs van een bioskoopkaartje per maand kan je vaak al een behoorlijk kapitaal verzekeren. De vraag die wij aan al onze relaties willen stellen is: heb je een goed beeld hoe jullie financiële situatie is als een van de partners voortijdig komt te overlijden?

De lasten zijn gestegen
Veel mensen hebben in het verleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Destijds had men een bepaald bedrag in gedachten dat voldoende was om de financiële gevolgen van het overlijden van de partner op te vangen. Waarschijnlijk zijn de maandelijkse kosten sinds het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering fors gestegen. Dit betekent dat er op dit moment feitelijk sprake is van een te laag verzekerd bedrag. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid aan om met een beperkte eigen gezondheidsverklaring het verzekerde bedrag binnen bepaalde grenzen te verhogen. De extra premie die je hiervoor gaat betalen is veelal heel beperkt.

Regelingen voor mensen met gezondheidsklachten.
In de afgelopen jaren hebben verzekeringsmaatschappijen tal van regelingen getroffen zodat ook mensen met een mogelijk verhoogd overlijdensrisico zich kunnen verzekeren. Bijvoorbeeld mensen die getroffen zijn door kanker maar inmiddels “schoon” zijn verklaard. Ook mensen met overgewicht of bepaalde aandoeningen kunnen zich, al dan niet met een iets verhoogde premie, toch een overlijdensrisicoverzekering aanschaffen. Ook de veiligheidsgordel doe je om. De kans dat je een autogeval krijgt waarbij je letsel oploopt is niet zo heel groot. Toch doen wij automatisch de autogordel om. Niet alleen omdat het “moet”. Ook omdat wij weten dat dit de kans op ernstig letsel beperkt als wij toch te maken krijgen met zo’n ongeval. Die vergelijking kan je ook maken voor de overlijdensrisicoverzekering: de kans op voortijdig overlijden is klein, maar de enorme financiële consequenties die daarvan het gevolg kunnen zijn kan je op een heel eenvoudige wijze beperken.

Meer informatie
Weet je niet goed het antwoord op de vraag: ‘Hoe is de financiële situatie wanneer in ons gezin een van de partners komt te overlijden?’, dan adviseren wij je contact met ons op te nemen. Wij kunnen op basis van jouw situatie dan een berekening maken. Indien nodig kunnen wij je dan ook adviseren over de (beperkte) premie van een overlijdensrisicoverzekering. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Wat als je partner komt te overlijden: hebben jullie een overlijdensrisicoverzekering?
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie