Waar doen ze het van?

Geschreven door Leonie de Wit op 28 februari 2022

Hoewel de buurman en buurvrouw al jaren dezelfde baan hebben, hebben ze recent hun woning prachtig laten verbouwen en een geweldige overkapping laten plaatsen in hun tuin. Daarnaast hebben ze een elektrische auto gekocht én ze gaan volgende week op vakantie. Je begint je toch af te vragen, waar doen ze het van?

Heb je er al eens aan gedacht dat jij wellicht honderden euro’s per maand kunt besparen met jouw hypotheek? Of dat je wellicht je hypotheek kunt verhogen voor een verbouwing, zonder dat je hiervoor jouw spaargeld hoeft te gebruiken? Hoewel de hypotheekrentes in de afgelopen weken weer langzaam stijgen, zijn de rentes namelijk nog altijd erg laag en de huizenprijzen gestegen. Hier kan ook jij mogelijk van profiteren en de meest eenvoudige methode is het oversluiten van je hypotheek.

Hypotheek oversluiten
Simpel gezegd sluit je dan gewoon een nieuwe hypotheek af, waarbij je een (veel) gunstigere rente hebt. Je lost met dat geld in een keer je oude hypotheek af. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten, maar ook met deze kosten mee berekend ben je vaak alsnog voordeliger uit. Het kan zomaar tot honderden euro’s per maand opleveren. Een eventuele boeterente is fiscaal aftrekbaar. En wanneer je oversluit aan het einde van je rentevaste periode, hoef je geen boeterente te betalen aan je oude bank. Dan ben je helemaal voordelig uit.

Een andere goede reden om over te sluiten is om meer zekerheid over je maandlasten te krijgen. Wanneer je nu voor dertig jaar je rente vastzet, dan heb je zekerheid. Je weet dat je de komende dertig jaar deze lage rente blijft betalen. En dat is interessant nu de rente aan het stijgen is.

Lagere hypotheekrente bij overwaarde
Hoe hoger de waarde van je woning, hoe minder risico de bank met jouw hypotheek loopt. Hoe lager dat risico, hoe lager de rente is. Dus wanneer je overwaarde op je woning hebt, val je vaak in een lagere risicoklasse bij je geldverstrekker. Hierdoor kun je dus een lagere hypotheekrente krijgen. Afhankelijk van jouw geldverstrekker verwerken zij dit automatisch of dien je een nieuw taxatierapport te laten opmaken om je hypotheekrente te kunnen verlagen.

Woning verbouwen
Wist je dat ‘oversluiters’ gemiddeld 1300 euro per jaar besparen? Dat zou zomaar een extra vakantie kunnen betekenen. En heb je verbouwplannen of wil je energie besparen? Ook dan is oversluiten het overwegen waard. Je kunt dan verbeteringen en waarde aan je huis toevoegen, soms zelfs zonder dat je maandlasten oplopen.

Wanneer je je woning energiezuiniger wil maken, kun je als huiseigenaar of Vereniging van Eigenaren (VvE) er ook voor kiezen om tegen een gunstig tarief geld te lenen bij het Warmtefonds. Met deze energiebespaarlening kun je zonder spaargeld je energierekening omlaag brengen. Je kunt de energiebespaarlening combineren met de subsidie voor het isoleren van je huis en de subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler. De investering verdient zichzelf terug doordat je energierekening omlaag gaat. En met een elektrische auto bespaar je plots ook nog eens op je benzine. Dat kan interessant zijn, zeker nu de benzineprijzen flink omhoog schieten.

Kunnen we jou helpen besparen?
Ben jij benieuwd of jij ook kunt besparen op jouw maandlasten en of het gunstig is om jouw hypotheek over te sluiten? Wij kijken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Waar doen ze het van?
Jacco Groenewoud
Neem contact op met Jacco

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
Bekijk overzicht