Tijd om belastingaangifte te doen: let hier op bij een eigen woning

Tijd om belastingaangifte te doen: let hier op bij een eigen woning

Geschreven door Leonie de Wit op 15 maart 2022

Het is alweer maart: tijd om je aangifte inkomstenbelasting over 2022 in te dienen. Wanneer je een eigen woning hebt, kun je bepaalde kosten aftrekken. Wist je dat de hypotheekrenteaftrek in 2023 verder wordt afgebouwd? Wellicht is dit het moment om jouw hypotheek over te sluiten. ‘Dat kan je zomaar een paar honderd euro op per maand opleveren.’

Fiscaal partners kunnen besparen

Wanneer je op hetzelfde adres woont als jouw partner, dan kun je als fiscaal partners bepaalde aftrekposten verdelen. Zo kun je spaargeld en vermogen in box 3 verdelen, maar ook aftrekbare giften en studiekosten. Heb je kinderen jonger dan 21? Dan mag je de kosten daarvoor fiscaal verdelen. Ook mag je de fiscale aftrekposten voor je woning, zoals de hypotheekrente, verdelen.

Eigenwoningschuld

Heb je geen of een kleine eigenwoningschuld? Dan krijg je een aftrek op jouw eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is het bedrag dat je bij de aangifte inkomstenbelasting in box 1 bij je inkomen optelt, als je eigenaar bent van een woning die je hoofdverblijf is. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Je gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde van je woning vast. Voor 2021 betekent dit dat nog 90% van het verschil tussen je eigenwoningforfait en je aftrekbare kosten in aanmerking wordt genomen. Voor 2022 is dat 86,667%.

Erfpacht

Heb je het recht van erfpacht op de grond? Geef dan de aftrekbare canon die je in 2021 hebt betaald op in de belastingaangifte. Dit kan bij het onderdeel: Woningen en andere onroerende zaken. Heb je de erfpacht afgekocht en meegefinancierd in de hypotheek? Dan is de rente over dat deel aftrekbaar. De afkoop zelf is niet aftrekbaar.

Hypotheek oversluiten

De kosten die je hebt gemaakt bij het oversluiten van je hypotheek zijn aftrekbaar. Denk aan de kosten voor hypotheekadvies en inschrijving van de hypotheek. Ook een boeterente is aftrekbaar. Financier je de oversluitkosten mee in de nieuwe hypotheek, dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar.

Hypotheekrenteaftrek

Heb je een koophuis? Dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Deze regeling houdt in dat je de rente die je over je hypotheek betaalt onder bepaalde voorwaarden van je belastbaar inkomen kunt aftrekken. Hierdoor daalt je inkomen en betaal je minder inkomstenbelasting. De afbouw van de hypotheekrenteaftrek is al een tijd geleden ingezet. De hypotheekrenteaftrek daalt in 2022 dan ook opnieuw voor inkomens boven € 69.398. Vorig jaar was het percentage wat je mocht aftrekken bij de belastingaangifte 43%, dit jaar is dat gedaald naar 40%. In 2023 gaat het tarief nog verder omlaag, namelijk naar 37,05%.

Profiteren van de huidige hypotheekrenteaftrek?

Wil jij nog profiteren van de huidige hypotheekrenteaftrek, voordat deze verder wordt afgebouwd in 2023? Dan kan het een idee zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten, maar ook met deze kosten mee berekend ben je vaak alsnog voordeliger uit. ‘Het kan zomaar tot honderden euro’s per maand opleveren’, aldus Financieel Adviseur Jacco Groenewoud. En zoals je hierboven kunt lezen, is ook een eventuele boeterente fiscaal aftrekbaar.

Vraag vrijblijvend advies aan bij een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie