Thuiswerkers willen meer ruimte

Geschreven door Leonie de Wit op 17 augustus 2021

Het wordt al jaren geroepen, maar pas sinds de coronacrisis gebeurt het echt: een werkplek thuis, wordt een verlengstuk van het kantoor. Maar is jouw woning wel een fijne werkplek? Naarmate de coronacrisis voortduurt, zijn Nederlanders steeds minder tevreden over hun woonsituatie. De woonwensen zijn veranderd en men is nu vooral op zoek naar meer ruimte. Hoe zit dat bij jou?

Zeker in het afgelopen coronajaar werd de behoefte aan meer ruimte steeds sterker. Een keukentafel die fungeert als bureau is verre van ideaal. En een kantoor in het washok, geeft ook niet de nodige rust. Het vele thuiswerken heeft duidelijk gemaakt dat een goede werkplek belangrijk is. Naast dat het je ruimte geeft om je even ongestoord te kunnen concentreren, helpt het ook om privé en zaken te scheiden.

Daarbij kunnen de muren flink op je afkomen wanneer je dag in dag uit op je eigen bank blijft hangen. Nederland sloeg dan ook massaal aan het klussen; de omzet van bouwmarkten en tuincentra was hoger dan ooit. Toch wegen de verbouwkosten niet altijd op tegen een andere woning kopen. Is het dan niet een idee om de boel de boel te laten en vervolgens te klussen in een nieuw droomhuis?

De stad verlaten

Nu veel bedrijven van plan zijn om hun werknemers ook ná de coronacrisis gedeeltelijk thuis te laten werken, is de woon-werk afstand een stuk minder belangrijk geworden. In de Randstad zijn meer banen, maar de huizen zijn er duurder. Dat werd vaak voor lief genomen, want het scheelde veel reistijd. Dat argument gaat nu minder op. Het kriebelt dan ook bij veel woningzoekenden: blijven we in de stad of vertrekken we. Mensen in beroepen waarbij thuiswerken steeds meer de norm wordt, kiezen dan ook steeds vaker voor het laatste.

Daarbij stellen de thuiswerkers nu hogere eisen aan een woning. En die vinden ze bijvoorbeeld op het platteland. Buiten de grote stad zijn er meer relatief betaalbare, ruimere woningen te koop.

Overwaarde gebruiken

Nu de huizenprijzen in de grote stad de pan uit rijzen, is het wellicht een idee om de overwaarde van jouw huis te investeren in een ruimere woning. In een woning met meer kamers, waarbij je een kamer kunt inrichten tot werkkamer. Of een woning met een grotere tuin, waardoor je het bij een eventuele volgende lockdown niet hoeft te doen met bijvoorbeeld een klein balkon.

Als je je huis voor meer verkoopt dan de hypotheek die je op je huis hebt, dan komt de overwaarde vrij. Je kunt dit bedrag dan gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Doordat je een lagere hypotheek afsluit door je overwaarde in te brengen en de hypotheekrente erg laag staat, worden ook je maandlasten lager. Hierdoor komt misschien zelfs ruimte vrij om geld te sparen.

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Wanneer je woon wensen zijn veranderd, ben je wellicht benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn. Is het verstandig om jouw stadswoning nu in te ruilen voor een optrekje op het platteland of aan de rand van de grote stad? En wat zou je dan kunnen kopen? Wij kunnen je hierin adviseren en begeleiden. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Thuiswerkers willen meer ruimte
Sandra van Pinxteren
Neem contact op met Sandra

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

De jubelton bestaat niet meer, maar schenken en lenen kan altijd nog!

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale regels. Deze regels zijn best ingewikkeld. Schenken kan...
Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Q&A huizenjacht met Rick en Mignon - Deel 2

Dit zijn Mignon en Rick. Dit jonge stel is woonachtig in Poortugaal, samen met hun 8-jarige dochter Puck en hond...
Bekijk overzicht