Taxatie woning, wanneer & waarom

Geschreven door Sytske Kooijman op 2 april 2020

De prachtige terrazzo tegels in de badkamer, de traditionele balken aan het plafond. Je werd op slag verliefd op deze woning. Zweeft sinds de bezichtiging op een roze wolk. Dat er mogelijk ook gebreken aan zijn, daar ben jij niet mee bezig. Een taxateur gelukkig wel.

Van die roze wolk af

Een taxateur deelt jouw roze bril niet. Hij of zij weet dat een huis kopen geen gevoelskwestie is. Maar kijkt realistisch naar de woning. Want ook al wil jij niets anders meer dan dit huis. Een woning kopen moet wel een weloverwogen beslissing zijn. En die kan je niet maken zonder er alles van te weten. Van plint tot stucwerk.

Om jouw nieuwe liefde tot op het bot te leren kennen, heb je een taxatierapport nodig. Die moet je uit eigen initiatief aanvragen. De verkoper en makelaar hebben hier namelijk geen belang bij.

De bijsluiter

Een taxatierapport is eigenlijk de bijsluiter van je nieuwe woning. Het bevat onder andere de marktwaarde. Dus, wat iemand die niet per se op slag verliefd is, bereid is om te betalen. Ook vind je de huidige staat van de woning in het rapport. Hoe staat het met het onderhoud? Is er recent geschilderd? Dit soort zaken vind je hierin terug.

Dit mag je verwachten in een taxatierapport

 • De waterleidingen, zijn die van lood?
 • Is er geschilderd?
 • Zijn er mogelijke funderingsproblemen?
 • De bouwkundige staat van de woning.
 • Hoe energiezuinig is de woning?
 • Is verduurzaming mogelijk?
 • Waar lopen de grenzen van je perceel.
 • De eventuele bodemverontreiniging.
 • Is er asbest in de woning aanwezig

  Je hoeft niet te schrikken van deze zaken. Misschien accepteer je die loden leidingen omdat het huis nou eenmaal alles is wat je wil. Of zit het sliertje asbest op een plek in de zolder waar je normaal gesproken toch niet bijkomt. Wel is het belangrijk dat je ervan op de hoogte bent.

  Op tijd aanvragen

  Het beste moment om een taxatie aan te vragen is direct na de mondelinge overeenkomst tussen jou en de verkoper. Dan duurt het namelijk vaak nog een dag of drie voordat er getekend wordt. En na het tekenen heb jij nog drie dagen bedenktijd. Als je voor het einde van je bedenktijd het taxatierapport in handen hebt, kan je nog van de koop afzien. Of opnieuw onderhandelen over de vraagprijs.

  Stap van die roze wolk en laat je woning op tijd taxeren

   Taxatie woning, wanneer & waarom
   Sytske Kooijman
   Neem contact op met Sytske

   Interessant nieuws

   Bekijk overzicht
   Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

   Ooms Taxaties is voorbereid op Dupa 2.0: Duurzaamheid in focus.

   Deze week is Dupa 2.0 live gegaan. Dit is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken, TEGOVA NL en RICS met betrekking tot de meest recente regelgeving inzake...
   Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

   Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

   Wil je minder belasting betalen over je huis? Dan kun je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking. De gemeente schat jaarlijks wat je huis waard is, maar het komt voor dat ze er flink...
   Bekijk overzicht