Starters en gezinnen kunnen straks een subsidie krijgen voor een nieuwbouwwoning

Starters en gezinnen kunnen straks een subsidie krijgen voor een nieuwbouwwoning

Geschreven door Leonie de Wit op 21 december 2022

De overheid geeft starters en gezinnen financieel een steuntje in de rug voor het kopen van een nieuwbouwwoning. Starters op de woningmarkt die zich nu geen koophuis kunnen permitteren, kunnen straks subsidie krijgen om de aankoop van een nieuwbouwwoning te financieren. Wat betekent dit voor jou?

Starters en gezinnen met een bruto jaarinkomen tussen de 40.000 en 65.000 euro, kunnen straks maximaal 75.000 euro korting krijgen op de aankoop van een nieuwbouwhuis. Zo kunnen zij zich een eengezinswoning of appartement van ongeveer 280.000 euro veroorloven.

Terugbetaling
Wanneer de woning later wordt verkocht, moet de subsidie weer worden terugbetaald, plus een deel van de eventuele winst. Met dat geld kan het fonds dan weer nieuwe starters helpen. Mocht de woning onverhoopt in waarde dalen, dan kan het terug te betalen bedrag lager uitvallen.

Met de huidige hoge huizenprijzen en de stijgende hypotheekrente is het voor mensen met een middeninkomen heel moeilijk geworden een huis te kopen, waardoor ze zijn aangewezen op vaak dure huurhuizen. De gemiddelde koopprijs voor een huis ligt nu overigens rond de vier ton.

Tot 5000 nieuwbouwwoningen naar starters
Het fonds, gelanceerd door de stichting OpMaat, sluit aan bij al bestaande regelingen voor middeninkomens zoals de KoopStart-regeling, waarbij de projectontwikkelaar een deel van de verkoopprijs voorschiet die pas hoeft te worden terugbetaald na verkoop van de woning.

Verschil met bestaande regelingen is dat er in het nieuwe fonds overheidsgeld zit. OpMaat had gevraagd om een bijdrage van 82 miljoen euro van het Rijk, zo veel krijgt het nu niet. Het idee was dat er tot 2030 dan zo'n 1500 tot 5000 nieuwbouwwoningen aan starters konden worden verkocht.

In het regeerakkoord hadden VVD, D66, CDA en ChristenUnie al afgesproken dat ze starters wilden helpen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door een nieuwe vorm van premie A-woningen. Dat systeem van met overheidsgeld gefinancierde koopwoningen voor lage inkomens is in 1988 afgeschaft. Nu keert dat systeem in een andere vorm weer terug.

Vragen?
Ben jij benieuwd of je aanspraak kunt maken op deze subsidie? Wij zoeken het graag voor je uit. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze adviseurs.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie