Schadevrije jaren auto overdraagbaar na scheiding, overlijden of bij leasen

Schadevrije jaren auto overdraagbaar na scheiding, overlijden of bij leasen

Geschreven door Leonie de Wit op 6 januari 2022

Vanaf dit jaar zijn de regels rond de schadevrije jaren verruimd. Bij een scheiding of in het geval van overlijden, kunnen de schadevrije jaren worden overgedragen aan de (ex)partner.

Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager de premie van je autoverzekering is. Tot nu toe waren deze schadevrije jaren persoonsgebonden, maar daar is nu verandering in gekomen.

Schadevrije jaren overdragen
Vaak gebruik je samen met je partner een auto, maar staat de verzekering alleen op naam van de partner of van jou. Dat betekent dat slechts een van jullie de schadevrije jaren opbouwt, terwijl je het in de praktijk samen doet. In het geval van een scheiding of overlijden kan de premie voor degene zonder schadevrije jaren fors stijgen. Bij scheiding of het ontbinden van een geregistreerd partnerschap, kunnen de opgebouwde schadevrije jaren nu worden verdeeld. De polishouder bepaalt de verdeling en moet een bewijs van relatiebeëindiging overleggen bij de verzekeraar.

Bij het overlijden van je partner waren de meeste verzekeraard al bereid om de schadevrije jaren over te dragen, maar dat is nu officieel vastgelegd. De zuivere schadevrije jaren worden officieel overgedragen op de achterblijvende partner, wanneer je op het moment van overlijden op hetzelfde adres ingeschreven staat. Wel dient de achterblijvende partner in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Schadevrije jaren meenemen na leasen
In de regel is het zo dat schadevrije jaren vervallen na zo’n drie jaar wanneer je geen auto op jouw naam hebt, met een bijhorende verzekering. Wanneer je dus overstapt op een leaseauto, ben je bij de meeste verzekeraars na 4 jaar je opgebouwde schadevrije jaren kwijt.

Goed nieuws voor de leaserijders. Zij kunnen hun schadevrije jaren nu laten registeren. Dit kan in het centrale register, het zogenoemde Roy-data systeem. Je hebt hiervoor een leaseverklaring nodig. Ook wanneer je in een ander EU-land hebt gewoond, is het mogelijk om je schadevrije jaren (van een eventuele buitenlandse verzekering) te registeren.

Vragen?
Heb je hier vragen over? Schroom niet om contact op te nemen met een van onze adviseurs. We helpen je graag.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie