Schade door (huis-)dieren en je woning

Geschreven door Leonie de Wit op 1 februari 2023

Dieren kunnen schade toebrengen aan je inboedel of woning. Valt eventuele financiële schade onder de dekking van je inboedel- of opstalverzekering? Op die vraag gaan wij hieronder in.

Ongedierte
Je denkt er misschien niet als eerste aan, maar ongedierte kan grote schade toebrengen aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan houtwormen die de draagkracht van balken aantasten. Ook ratten die kabels beschadigen of schimmels die het behang aantasten kunnen aanzienlijke schade veroorzaken. Op vrijwel alle opstal- en inboedelverzekeringen zijn dit soort oorzaken van schade van vergoeding uitgesloten. De reden hiervoor is dat deze schades in veel gevallen het gevolg zijn van gebrekkig onderhoud.

Huisdieren
Ook de eigen huisdieren kunnen schade veroorzaken. Bijvoorbeeld de hond die met zijn staart de vaas van het bijzettafeltje zwiept. Ook hier geldt dat de meeste inboedelverzekeringen deze schade niet vergoeden. Er zijn echter enkele verzekeraars die bij de meest uitgebreide verzekering deze schade (gedeeltelijk) wel vergoeden.

Huisdier is “inboedel”
Het klinkt misschien raar. Maar verzekeringsmaatschappijen zien een huisdier als “inboedel”. Vindt er in de woning een schade plaats, bijvoorbeeld een brand, waarbij ook het huisdier gewond raakt, dan worden de medische kosten voor de behandeling van deze hond wél vergoed. De verzekering maakt dan dus geen onderscheid tussen de schade aan de eetkamertafel en de hond van het gezin.

Kat op de auto
Een huisdier van de buren kan ook schade bij jou veroorzaken. Laten wij even het voorbeeld nemen dat je kat Mies lekker ligt te zonnen op de het dak van je auto die op jouw oprit staat. Boef, de herder van de buren en Mies zijn geen vrienden. Boef stormt op je auto af, zet zijn poten met de harde en scherpe nagels op de motorkap en gaat een partij blaffen. Het gevolg is een aantal forse krassen op de motorkap. De buren zullen, als baas van Boef, voor deze schade aansprakelijk zijn. In dit geval wordt normaal gesproken wordt de schade vergoed door de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) van de buren.

Wil je weten in welke gevallen je kunt rekenen op dekking door je inboedel- of opstalverzekering? Controleer dan je polisvoorwaarden, zodat je weet waar je aan toe bent. Heb je vragen? Je kunt ons altijd vrijblijvend benaderen.

Schade door (huis-)dieren en je woning
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie