Rotterdamse starterslening voorlopig aangepast

Rotterdamse starterslening voorlopig aangepast

Geschreven door Leonie de Wit op 26 juli 2022

De Rotterdamse starterlening is voorlopig alleen beschikbaar voor huurders met een sociale huurwoning. Je kunt alleen gebruikmaken van de Rotterdamse starterslening, wanneer je dus een sociale huurwoning achterlaat. De startersleningen voor alle overige starters op de woningmarkt zijn bijna op.

Sinds de zomer van 2021 biedt de gemeente startersleningen aan voor Rotterdammers tussen de 18 en 35 jaar die hun eerste huis willen kopen. In totaal waren er 200 startersleningen beschikbaar, waarvan 100 startersleningen voor deze groep starters. Deze leningen zijn inmiddels allemaal verstrekt of worden binnenkort verstrekt.

Sociale huur

De andere 100 startersleningen zijn gereserveerd voor Rotterdamse starters die nu in een sociale huurwoning of studentenwoning van een woningcorporatie wonen. Zij hoeven niet aan een leeftijdseis te voldoen. Hierdoor kunnen mensen met een lager inkomen ook op latere leeftijd nog een woning kopen met behulp van de starterslening, zo meldt de Gemeente Rotterdam.

Toename vraag

Op dit moment zijn er 14 startersleningen verstrekt aan huurders van een sociale huurwoning, hiervan huurden bijna de helft van de aanvragers een studentenwoning. De gemeente hoopt dat dit er meer worden. Wanneer de vraag niet toeneemt, dan kijkt de gemeente of 50 van de 100 gereserveerde startersleningen alsnog beschikbaar komt voor alle Rotterdamse starters tussen de 18 en 35 jaar oud.

Aanvullende lening

Met de Starterslening kunnen starters nét een beetje extra lenen voor het aankopen van hun eerste woning. Deze extra lening heeft een maximum van 30.000 euro, voor een woning met een koopprijs tot de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (355.000 euro in 2022). De starterslening werkt als een tweede hypotheek, met als voordeel dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Met dit steuntje in de rug komt er een groter deel van het Rotterdamse woningaanbod binnen hun bereik.

Ben jij op zoek naar een woning in Rotterdam en ben je benieuwd of jij aan de voorwaarden voldoet? We zoeken het graag voor je uit. Maak een afspraak met onze adviseur voor het aanvragen van de speciale starterslening.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie