Laat jij geld liggen op jouw huis?

Laat jij geld liggen op jouw huis?

Geschreven door Sytske Kooijman op 9 april 2020

Renteverlaging van je hypotheek bij meerwaarde woning

Tien jaar geleden kocht jij jouw huidige woning met een in die tijdsgeest passende hypotheek. De rente werd vastgesteld op de waarde van dat moment. Is jouw woning inmiddels meer waard geworden? Dan kan jouw hypotheekrente omlaag. Zo bespaar je geld.

Niet iedere bank of hypotheekverstrekker biedt de mogelijkheid om de rente tussentijds te verlagen. Controleer dit voordat je een taxatie aanvraagt. Anders is het weggegooid geld.

In een paar jaar tijd verandert er veel. Je wilde een uitbouw. De badkamer voldeed niet meer aan je smaak. Beide zaken nam je flink onder handen. Door sommige van dit soort verbouwingen stijgt de waarde van je woning ook. Wederom kan dan je hypotheekrente omlaag.

Risico-opslag

Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente en risico-opslag. Dat laatste komt erbij als je hypotheek hoog is ten opzichte van je woningwaarde. Bijvoorbeeld als je hypotheek 100% van je woningwaarde is. Als je woningwaarde is gestegen, dekt de hypotheek niet meer 100% van de waarde.

Een rekensommetje

Je huis was bij aankoop 200.000 euro waard. Je hypotheek sloot je af voor datzelfde bedrag, dus 100%. Inmiddels is je woning 280.000 euro waard. Je hypotheek van 200.000 euro is dan nog maar 71% van de waarde van je huis. Bij veel banken kan je dan naar een lagere risicoklasse.

Taxatie regelen

Wanneer jouw hypotheekverstrekker de rente wil verlagen bij een meerwaarde van jouw woning, is het tijd om een taxatie te regelen. Hiermee kun je naar de bank voor rentevermindering. Meer heb je niet nodig.

Twee vliegen in één klap

Wil je al jaren een nieuwe dakkapel en daarvoor geld lenen? Dan moet je woning getaxeerd worden. Zo weet jij dus meteen hoeveel meer waard je huis is. Hiermee kun je direct naar de bank voor die lening en een een lagere hypotheekrente.

Wat bespaar je?

Ieder jaar stijgt de waarde van je huis. Daar hoef jij niets voor te doen. Als we uitgaan van het eerder gebruikte rekensommetje, is je risico dus gedaald van 100% naar 70%. Per risicoklasse die je daalt gaat je rente bijvoorbeeld 0,05% omlaag. Hoeveel dat er zijn, verschilt per bank. Op 200.000 bespaar je op jaarbasis per risicoklasse zo’n 100 euro.

Begin nu met geld besparen op je hypotheek.
Laat je woning taxeren

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie