Recht hebben en recht krijgen: het belang van een rechtsbijstandverzekering in alledaagse conflicten

Geschreven door Wendy Denk op 28 december 2023

De meeste meningsverschillen kunnen worden opgelost met een goed gesprek. Helaas is dit niet altijd het geval. Er kunnen momenten zijn waarop iemand zegt: "Ja, maar volgens de wet..." Dit is het punt waarop een meningsverschil een juridisch geschil wordt. In dergelijke gevallen is het zeer nuttig om te kunnen vertrouwen op een rechtsbijstandverzekering.

Geschillen liggen dagelijks op de loer
In het dagelijks leven kunnen wij op veel momenten een conflict krijgen. Wij noemen een aantal veel voorkomende situaties:

  • De leverancier van je nieuwe keuken reageert niet wanneer je meldt dat de afzuigkap niet werkt.
  • Door plotseling opzij te moeten stappen vanwege een "fat-bike" die op de stoep op je afkomt, val je en breek je een arm.
  • Jouw werkgever fuseert en verplaatst de samengevoegde bedrijven naar een locatie 100 kilometer verwijderd van jouw oude kantoor, waar je eerst dichtbij woonde.
  • Je bent een erfgenaam van je overleden oom, maar er zijn alleen schulden te erven.
  • Als huurder van een woning wil de verhuurder ondanks schimmel op de muren de huur fors verhogen.
  • Helaas is de relatie voorbij. Jij en je partner hebben een stevige discussie over wie in de woning mag blijven.

Specifieke onderdelen van het recht
Deze voorbeelden vertegenwoordigen elk een specifiek onderdeel van ons rechtsstelsel: consumentenrecht, verkeersrecht, arbeidsrecht, erfrecht, huurrecht en familierecht.

Elk onderdeel van het rechtssysteem is complex, waarbij juristen zich vaak specialiseren in een specifiek gebied. Als je echter zo'n gespecialiseerde jurist wilt inschakelen om je belangen te behartigen, kunnen de tarieven je afschrikken. Dit bevestigt het oude gezegde: "Wie procedeert om een koe, legt er een op toe." Met andere woorden, de kosten van juridische bijstand kunnen snel hoger worden dan het financiële belang van het geschil.

Rechtsbijstandverzekering kan uitkomst bieden
Een rechtsbijstandverzekering kan hierbij uitkomst bieden. Door op tijd een dergelijke verzekering af te sluiten, ben je verzekerd van juridische hulp zonder hoge kosten van advocaten. De juridische specialisten van zo'n verzekeraar zullen waar mogelijk jouw belangen behartigen, waaronder advocaten in dienst van de rechtsbijstandsverzekeraar. Bij een geschil zullen zij samen met jou een goede afweging maken of een juridische procedure redelijke kans van slagen heeft.

Er moet nog geen geschil in beeld zijn
Belangrijk is wel dat er nog geen geschil mag zijn op het moment dat je de rechtsbijstandverzekering afsluit. Vaak hanteren deze verzekeringen ook een termijn die moet verstrijken tussen het moment van afsluiten en het moment van een beroep doen op de verzekering voor een specifiek geschil. Voor bijvoorbeeld het ongeval met de fat-bike geldt meestal geen wachttijd, terwijl dit voor bemiddeling bij een scheiding tot wel 36 maanden kan zijn.

Keuze van een rechtsbijstandverzekering is maatwerk
Het kiezen van een rechtsbijstandverzekering is maatwerk. Misschien heb je geen behoefte aan rechtshulp voor alle rechtsgebieden. Over het algemeen geldt dat de premie lager wordt naarmate je minder rechtsgebieden verzekert. Afhankelijk van de omvang van het pakket is de premie meestal lager dan de rekening van een gespecialiseerde advocaat voor slechts één uur.

Advies nodig?
Wil je meer zekerheid dat jouw recht ook daadwerkelijk rechtvaardigheid oplevert? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag om in jouw situatie een geschikte rechtsbijstandverzekering te vinden.

Recht hebben en recht krijgen: het belang van een rechtsbijstandverzekering in alledaagse conflicten
Wendy Denk
Neem contact op met Wendy

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Wat kan Bieden Zonder Voorbehoud Garantie (BZVG) voor jou betekenen in deze krappe woningmarkt?

Als wij spreken over ‘krapte’, betekent dat er steeds minder woningen per potentiële koper te koop staan. Voor iedere woning, zeker die in het betaalbare segment tot...
CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

CV-ketel vervangen? Belangrijke overwegingen voor de toekomst

Grote kans dat jouw woning is uitgerust met een cv-ketel. Hoewel deze vaak lang meegaat, is het cruciaal om te begrijpen wat de vervanging ervan inhoudt. Is jouw cv-ketel binnenkort aan...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je aan ze hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services.

Meer informatie